tisdag 26 maj 2020

Tisdag i slutet av maj ...


Så är det förstås, att morgnarna är bäst.
Jo, det  ä r  verkligen så att morgonstund har ..., ja, ni vet.

Låg ovanligt länge idag, fram till åtta, men så hade jag vaknat vid tvåtiden natten mot idag och kände mig väldigt pigg och alert. Det tog någon timme innan jag somnade om. Sov tungt. Kände av allergin i ögonen. Nåja, har man inte värre bekymmer än så, är det ju inte farligt.


Och igårkväll blev det middag i hamnen.
Vi kom fram nästan exakt samtidigt - pv cyklande från jobbet - jag med harry i bilen.
Det blev en fin försommarkväll.
Småprat med hamnvärden .., sen kom båtgrannen med sin vita spets Max och så frun förstås. Max och Harry var båda lösa och hälsade vänligt på varandra .., harrys lilla killing-svans gick fram och åter som lodet på en klocka. Han var glad. Trygg.

Själv tog jag en simtur i ett hav som inte var det minsta kyligt. Brännmaneterna som vi såg vid mastningen, var åtminstone för tillfället försvunna.

På väg hem bad jag pv vända när vi passerat den här kröken. Det var vallmon som lockade. Jodå, han vände.
Efter det lilla röda huset, ligger ett avlångt hus med halmtak och det är så dumt till .., det är precis i kurvan och hopplöst att stanna för att ta en bild.


Men här gick det bra.
Jag klev ur bilen och aktade mig noga för alla brännässlor och försökte fånga åtminstone en liten gnutta av skönheten som dom här blomstermadamerna bjöd på!


Som synes var det inte alldeles enkelt med skärpan.
Den kom på dom ännu inte utslagna blommorna, men det får gå.

Och kvällen fortsatte med plantering av humle och vattning av allt som vi har i växthuset och pv gick omkring med trimmern och jag körde den gamla eldrivna motorgräsklipparen. Trimmern blir för tung för mig.
Vi plockade även mördarsniglar vilka raskt fick möta döden, denna måndagkväll i maj.


Idag är det varmt, nåt otroligt varmt, helt enkelt.
Vid halvniotiden tog jag bilen och körde till Slöinge för att köpa bröd och hela tiden fylldes jag av sån otrolig glädje - eller kanske mer tacksamhet - över att jag bor i ett jordbrukslandskap som översvämmas av kor och kalvar .., hästar och föl .., tackor och halvstora lamm .., höns som kacklar .., och när jag passerade lilla byn Vastad - med bara några få hus - såg jag sothöns med ungar som simmade på rad i det som väl mest kan liknas vid en liten, liten sjö.
Ungarna var verkligen små och alla såg ut att ha nånting rött på huvudet ., som små mörkröda tomteluvor!
(I Vastad bor en av pv:s körsångarkollegor - Charlotte -. Hon är förstasopran i Halmstad Kammarkör och har en röst som inte går att beskriva i ord .. , orden och tonerna singlar rakt upp mot himlen!)


Jag såg tjärblomser i dikesrenen ., nyslaget hö i strängar .., en traktor till salu i Slöinge .., förskolebarn med sina fröknar på ett grönområde (barnen stod två och två och höll varandra i hand ..) ..., ja, och jag lyssnade till underbara Kajsa Boglind, SR:s Washingtonkorrespondent som gör sig allra, allra bäst (enligt mitt sätt att se det) när hon gör egna små krönikor. Som det här, till exempel.

I sommar eller höst kommer Kajsa Boglind att återvända till Sverige efter sina år som utrikeskorre och även om efterträderskan säkerligen blir hur bra som helst, kommer jag att sakna Kajsas personliga sätt att göra reportage.

Sista biten hem tänkte jag att bättre än så här blir inte livet.
Nu ska jag mejla madame Boglind och lätta mitt hjärta.

Ajöken, sa fröken.

3 kommentarer:

Turtlan sa...

Ja du har säkert redan mailat. Tänkte säga Hälsa från mig! Ja hon är så bra lyssna på! Utrikeskorrespondenter är det alltid något visst med! Något bra alltså.

Elisabet. sa...

Turtlan: Jag håller med och hälsade även från dig!

Turtlan sa...

Tack :-)