torsdag 11 juni 2020

Som en fredag, men är torsdag ...


En händelserik dag.
Tänker mig köra till affären och handla till vännerna från Tyresö, men så då vägrar bilen att starta. Det är inte långt ifrån att jag går i atomer. Först båtmotorn, så detta. Och robotgräsklipparen som var heltokig igår!

Ringer pv som säger att jag ska ta fram batteriladdaren och ladda motorn.
Detta är nåt jag aldrig har gjort tidigare och jag känner mig osäker .., röd på plus och svart på minus, förklarar pv. Okej. Då gör jag det.

Tar cvkeln i stället.
I förrgår drygt fyra mil på den röda .., igår och idag knappt två.
Inköpslistan är lång och jag får bra övning i att hitta i affären ., jag har ännu inte lärt mig var allt håller hus, men nästan. Lyckas ändå glömma filmjölk och grädde, men det fixar sig. Pratar lite med chefen vars pappa begravdes igår. Vi står vid frysdisken och han  berättar hur det kändes.
"För några år sedan var vi på K:s begravning, han var ju bara lite över femtio och dog helt plötsligt och vi satt längst bak i kyrkan och jag kände mig nästan i vägen, tänkte att ville verkligen dom anhöriga, som vi ju ändå kände väl, att vi skulle vara där? Men igår Bettan, då var det vi som satt längst fram, men då förstår du, då kändes det bara  b r a  och liksom varmt inuti, att jag visste att pappas vänner satt där bak och ville vara med!" säger han, denne man som vid femtiosex års ålder sagt farväl till sin far.



Klockan 14.00 har jag tid på vårdcentralen i Slöinge.
Det är en man i min ålder och jag själv och vi sitter en bit ifrån varandra i det öde väntrummet. Soffan är bortplockad .,. nu är där sterilt och inte det minsta ombonat, men jag förstår ju varför.
Mannen har njursten och ska få en morfinspruta i rumpan, jag ska träffa en kvinnlig läkare och det ska tas lite prover. Alldeles otroligt fint bemött blir jag. Svårt som alltid att bli tappad på blod ., det blir handloven till sist.

Några timmar senare är vi bjudna på middag i Haverdal och får sitta med avstånd och inte kramas och Eva har gjort älgköttbullar - mer som biffar egentligen - och potatisgratäng och det är himmelskt gott. När åt jag nånting gjort på älgkött senast? Det måste vara evigheter sedan. Och själv är jag mer eller mindre uppvuxen på just vilt ., hare, älg, tjäder, men mest älg.


Det är varmt ute .., säkert tjugofem grader och Harry kurar under bordet eller försöker hitta skugga i rabatten. Pv säger att han gärna tar vatten till maten, men när han ser den immiga ölflaskan av sorten Nils Oscar, den som den halvlånge håller fram, ångrar han sig.

Mycket prat blir det.
Palmeaffären .., diabetes ., Yllefabriken i Norrköping där Evas morfar, pappa och farfar arbetade ..(kanske någon farmor också, det kommer jag inte ihåg) ..., och vi surrade om dagens skola, betygsättning, om barn och barnbarn, badmintonspel, Brasilien, utvandring, USA, Duplantis, boken "Svälten" som den halvlånge hade läst och tyckte var intressant, ja, och allt möjligt annat.


Efteråt kör vi till hamnen i Skallkroken, där pv ska hämta nåt i båten. Jag tar mig ett kvällsdopp och vattnet är svalare än tidigare i veckan, men det är skönt ändå. Simmar en bit. Har hittat min favoritbaddräkt och då känns det genast skönare.
Två gästbåtar har lagt till vid bryggorna; en träbåt och en jättefin segelbåt som ligger intill pv:s. Mannen är från Malmö, men har båten i Ängelholm och nu är han på väg norrut.

"Det är fan hur många danskar som helst i Skåne nu, det är ju konstigt att dom kan komma hit och sedan åka hem som om inget hänt, ingen karantän, ingenting ., jag förstår inte logiken!" säger mannen och det gör väl inte vi heller.

Många tror att hamnar här på västkusten i sommar kommer att vara översvämmade av danska båtar och då inte svenskar kan segla till Jylland eller Själland eller var som helst i Danmark, kan det nog bli trångt.


Bilden: i fjol samma datum, monterade pv sittbrunskapellet på den gamla segelbåten.
Det var tider det. Ja, innan den havererade.

Nu hemma.
Pv sitter som klistrad vid tv:n .., det har varit friidrott, nån slags underlig - men rolig - tävling med annorlunda sträckor och få deltagare.
I morgon är han fri ., återstår så två ytterligare arbetsdagar - måndag och tisdag - , måntro (månntro .., med två n .., det borde vara två, för det kommer väl av ordet månne?)  att det är hans allra sista som mattelärare? Ja, det återstår väl att se det också.

I morgon väntar en sväng till återvinningen i Falkenberg, med hyrd släpvagn och därefter blir det nog motorreparation (hopefully) för pv:s del.

Så var den här dagen.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

"Men vad gör du hela dagarna, Elisabet?"

Känns den klassiska frågan igen? Den som alla pensionärer får.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, precis så är det!