lördag 13 juni 2020

Dagar kommer .., dagar går.


Lördag förmiddag.
Och vad hände med gårdagen?
Den bara susade iväg.
Det var återvinningen i Falkenberg .., Lantmännen i Harplinge ., några timmar på stranden och allt det vanliga. Vi cyklade till Skallkroken. Kappcyklar ibland och pv är snabbare, även om han inte har elcykel, men uppför kan jag ta honom, även om det är lite fusk.
Ungdomar och kvinnor har en tendens att på cykelbanan gå i bredd - alternativt cykla i bredd - och gör inte minsta ansats att skänka lite plats till andra.
Ja, jag generaliserar.


Väl framme i Skallkroken delar vi på oss.
Pv tar sig till båten och ägnar någon timme eller två till att krypa omkring nere i det trånga motorutrymmet. Nej, det vill sig inte och nu ska han  ä n t l i g e n  göra det jag redan från början föreslog, nämligen kontakta en mekaniker.
Det  l ä r  ska finnas en sådan i Haverdal, en som bistår sjöfolk i motornöd.
Ja, man kan ju hoppas.


Här ligger jag och sanden är vitare än på bilden.
Frånsett en kråka som uppenbarligen lider av hettan (den ligger platt på mage i sanden och med vingarna utbredda - ungefär som Jesus på korset - och gapandes med näbben .., jag slänger åt den några bitar vattenmelon, men den vågar sig inte riktigt fram ..., sen flyger den iväg), är jag nästan helt ensam på stranden.

Alla tio ställplatserna med husbilar är upptagna och utanför varje vagn sitter män och kvinnor och alla har dom några slags campingmöbler uppställda och någon röker, någon löser korsord, några dricker vin och jag ser minst två hundar och dessutom ser jag minst fyra andra husbilsägare vilka kommer körande och drömmer om en plats vid havet, men får vända.

Och allt eftersom dyker människor upp på stranden - inte många - men några, dom flesta kunder från affären.

"Jaha, här sitter du Elisabet, men har du helt slutat arbeta, ja, vi ser dig inte så ofta i affären?"
Sånt.

Det blir annorlunda med mannen som visar sig komma från Växjö.
Han frågar om jag har badat och jag svarar att jo, det har jag ju och hur varmt kan det tänkas vara .., jaha, sexton, sjutton grader, då har det svalnat lite, men det är väl frånlandsvinden, kan tänkas? säger han och stegar ut i havet.

Efteråt stannar han till; jag håller just då på att packa ihop badhandduk och kylväska och vi gör sällskap uppför slänten, mot parkeringen till, och han berättar att i vanliga fall badar han mest på stranden i Tylösand , men nu ville han återuppliva barndomens bad i Särdal (han pekar med högerhanden och visar var hans mormor brukade ta dem till stranden), ja, det är väl därför han valt den stranden just idag.

"Du förstår, när jag var liten, ja, då var där en stor kulle på väg ned till havet ...., men var är den nu?" säger mannen.
Och så sätter han upp handen som skydd för solljuset och spanar.
Nej, där finns inte ens tillstymmelse till någon höjd, inte ens en kulle.

Jag säger att det kanske är tidens tand som förändrat minnet, precis som för mig själv när jag för många år sedan kom till Dikanäs och min mammas barndomshem.
Till mormor Bettys hus.
Det som då - på 60-talet - tycktes mig vara så otroligt stort!
Inte elegant, långt ifrån, men  s t o r t, bra mycket större än vårt hus i Malå.
Tre våningar högt.
Men alla åren därefter krympte liksom mormors hus och jag insåg att det var väl i mitt huvud det varit så stort.

Det känns ovant att en längre stund stå och samtala med en helt främmande man.
Att samtala  l u g n t och ändå är det som om han är en gammal bekant.
Det är inte som på jobbet i kassan, korta fragment bara, några sekunders småprat, hej och tack.

Hela tiden håller han sin badhandduk över magen som är lite rund. Kanske är han matglad?
Jag ler för mig själv och tänker att människor är sig lika.
Själv är jag ju på väg upp från stranden, har nyss simmat och är rufsigare än vanligt i håret, men har klänningen på mig. Alltså behövs inte handduken.

Det finns människor som är så vackra när dom just har klivit upp från havet - och dykt - dit hör inte jag. Jag är rent av anskrämlig. Verkligen anskrämlig. Och just därför blir jag ibland så glad .., det här att människor inte tycks bry sig så mycket som man tror, dom är så rara och vänliga ändå.


Mera?
Fick med posten igår en reklambroschyr från Hallandstrafiken, men antingen håller jag på att bli blind som min morbror, eller så är det verkligen ett illa valt tryck.


Så här ser det ut på en sida.
Även med läsglasögon styrka 3, ser jag bara texten som dimmig.
Och så är det tonen.
"Så om du har en smartphone, då SKA du använda Hallandstrafiken-appen. Punkt!"


På väg hem från havet, ser jag mängder med ljuvligheter!
Förutom drivor med lupiner i olika rosa, blå och röda färger (vi har diskuterat detta hos Ulrika på instagram, ja, jag vet att lupiner är invasiva och bör utrotas, ungefär som när Carl-Anton sjunger om maskrosor, men jag planterar i alla fall inga lupiner och har inga på tomten), ja, så är där blåeld, prästkragar, små röda nejlikor, nånting som liknar smörblommor och förstås digitalis i mängder.
Men en gång i tiden köpte jag lupinplantor, tyckte att dom var så otroligt vackra.


Och så ny dag.
Lördag.
Vaknar sex, lämnar sängen halv sju och tar harry på promenad.
Hämtar DN .., fyller på med frön till ekorrar och fåglar (dom senare får allt mindre nu .., men ekorrarna får full ranson)  och slår mig ned under plommonträdet.
Då var det ännu solsken .., nu växlar det vilt.


Dagens kryss i DN är enklare än på länge och det tar kanske en timme, så är vi färdiga, pv och jag själv. Å, det känns bra!

Snart kommer friherrinnan på besök. Jag ska texta en skylt till den förening i Steninge där hon är medlem .., det handlar om midsommarfirandet och det ska bli roligt.
Long time, no see.
Med textning, alltså.


Det är nog två år sedan jag senast skrev en skylt, så det är aningen vingligt till att börja med, men oj, så roligt! Och jag inser ju klart och tydligt att det här med skyltarna i affären, det var nog ändå den allra roligaste biten!
Nåja, allt har sin tid.

Nu är de bra mycket senare än när det här inlägget påbörjades.
Friherrinnan har varit på besök, Eva med sin halvlånge man har också varit här (dom hade med sig god äppelkaka och den halvlånge som är på de halva sjuttio, har snart Beatlesfrisyr, så ingen av dem besökt en frisör på flera månader!) och på sluttampen dyker även Britt och Ecke upp. Vi sitter under plommonträdet med avstånd från varandra, men prata kan vi ju.
Idag har vi hunnit med hur mycket surr som helst.
Och just nu är pv nere hos Ecke och hjälper honom att montera en dynbox.

Ajöken, sa fröken och en trevlig lördagkväll till den som eventuellt tittar in här!

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Alltid lika trevligt att vara med på ett hörn i din tillvaro! Själv njuter jag enormt av att tillbringa två dagar i sträck i skogen med långpromenad utmed blommande dikesrenar med ekhagar i bakgrunden, och genom gles barrskog, kort dopp i havet, bil tillbaka, fika länge, se på fåglar och lösa korsord. Och så surfa på iPaden inne eftersom det är för kallt att sitta ute på kvällen.
Hoppas på en repris i morgon också, fast till kvällen packar vi ihop och åker till stan.

Elisabet. sa...

Bloggblad: ja, men det låter ju ungefär spom min, från ekhagarna, även om det vimlar av ek här omkring. Vägen en bit ifrån heter Ekebacksvägen och där är de nästan enbart ek. Du tycks njuta precis lika mycket som undertecknad av tillvaron. Ja, men tänk, vilken lycka att få vara frisk och ha det så bra. Snyggt profilbild du har, Marianne. Å andra sidan är du alltid fin på bild.

Bert Bodin sa...

Jösses!

Elisabet. sa...

Bloggblad: nja, jag halkade nog på tangenterna ...
Jag menade att det låter ungefär som min tillvaro, frånsett ekhagarna, ty även om vi har mängder av ekar, så inga hagar direkt.

Anonym sa...

Tänk att de där som designar reklam, broschyrer mm, har så svårt att förstå att röd färg på texten är den absolut sämsta. Den sticker inte alls ut! Tvärtom behöver man inte alls ha särskilt mycket synfel för att texten ska vara svår att läsa. Illa är det också med text inuti en bild utan en neutral bakgrund. Så är det i en del tidskrifter tyvärr. Det ser säkert snyggt ut, rent designmässigt, men är jobbigt att läsa. Om man publicerar en text så har man väl en tanke om att den ska vara intressant och inbjuda till läsning?? Detta var lite gnäll, dock inte oviktigt! Du har verkligen härliga dagar med olika sysslor och många möten med människor! Intressant att följa ditt liv. ellem

Elisabet. sa...

ellem: om JAG, som väl ändå har någorlunda bra syn, hade så svårt att läsa texten - även med läsglasögon - hur svårt ska det då inte vara för en människa med verkliga problem? Sånt kan man ju fundera på.