måndag 8 juni 2020

En ny bekantskap ...


Precis när vi hade satt oss i bilen för att lämna hamnen i Skallkroken, fick jag syn på en liten fågel som i mångt och mycket - och i alla fall på avstånd - (den  här bilden är uppförstorad) påminde om en sädesärla. Det var sättet hur den liksom rörde sig, men så var ju stjärten betydligt kortare och den var också rundare om magen och bröstet.

För att snabbt kanske få ett svar, sms:ade jag Bert i Luleå.
Och vips, kom svaret: det här var en Stenskvätta!
Tack för hjälpen, Bert! 

Den invigde ser förstås genast skillnaderna .., betydligt längre ben och annan teckning också.

'
Foto: Steve Dahlfors och bilden från sidan fågeln.se och det är även texten här under.

Här en bättre bild, ja, då ser man ännu tydligare skillnaden. ¨
Och här kan man läsa lite om hur den lever.

Boet byggs i stengärdsgårdar, under stenar, eller i jordhål. Det är byggt av strån, rottrådar och mossa. Fodras sedan med fjädrar. 
Namnet stenskvätta omnämns första gången 1689, men är säkert äldre. "Sten" kommer säkert av artens förkärlek för stenig terräng och dess vana att sitta på en sten. Namnledet "skvätta" är mer osäkert vad det syftar på. Mest troligt är att det kommer av ordet "spritta" som skulle syfta på stenskvättans vana att "niga" och klippa med stjärten.
Under 1900-talet har stenskvättan minskat i Sverige. Denna minskning kan i första hand kopplas till de förändringar som skett i jordbrukslandskapet, där inslaget av stenrösen, stengärdsgårdar och dikeskanter minskat allt mer. Mest påtaglig har minskningen varit i norra Svealand och södra Norrland samt i Blekinge.  

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ganska vanlig här i norr. Även inne i stan, där den alltid visar sig i stenkanterna mot fjärdarna, när man går förbi. De gillar verkligen steniga omgivningar.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, för en fågel som gillar steniga omgivningar, borde den ju älska att hålla till här i närheten och det gör den kanske - jag har väl helt enkelt inte lagt märke till den -! Här vimlar det ju av stenmurar och öht en massa stenskravel. Inte för inte bor vi i Stensjö och har Steninge inom räckhåll.