tisdag 8 september 2020

Singelliv ....


Halv sex i morse hörde jag mobillarmet inne hos pv och en timme senare var han på väg norrut, då med buss till Falkenberg och så vidare då till Orust.

Harry, han tror bestämt att husse nog snart kommer hem, men se, så blir det inte, inte förrän på söndagkväll.

Själv har jag tagit den fyrfotade på promenad bort till hamnen och hem igen. Träffade grannen från Stora Hus och hon berättade att hon den senaste tiden sett tolv huggormar, ja, i princip nästan varje dag när hon rastat sin hund Manou.
Tolv stycken!
Själv har jag sett en enda - men den var överkörd - och så en halvmeterlång kopparsnok, eller egentligen är den ju en ödla och så vackert glänsande!


Kör därefter till Slöinge och hämtar ut ett paket som gått i retur .., svänger sedan förbi bageriet och köper frukostbröd till mig själv och på hemväg upptäcker jag att där varit en krock i T-korsningen från Vastad.
En svart bil ligger lite vid sidan om vägen och några vägskyltar har dråsat omkull.


Kommer hem.
Dricker kaffe sitttandes ute på stentrappan.
Sigge jamar och har sig.

Diskar undan, sopar golvet och lägger in stora mattan under köksbordet.
Drar upp väggklockan och skymtar mammas dödsannons.


Och på Timehop på Instagram ser jag det sju år gamla inlägget.
Någon månad efter mammas död (april 2008) fick jag ett mejl från någon på hemtidningen som hade varit i kontakt med DN och det undrades om jag kunde skriva nån slags minnesord över mammas liv och leverne.

Det har aldrig varit så enkelt att skriva .., det var som en liten porlande bäck av minnen som kom till mig! Och jag kände mig tacksam över att jag fick förmånen att ha henne som mamma.
Rubriken satte DN, inte jag.


För fem år sedan löd texten: "Hej då mina vänner, nu åker jag till affären för ett kvällspass!"
Från vänster skymtar Meja och Nelly (båda saligen hädangångna) och längst till höger Harry. Jag förstår nu varför vi skaffade oss en hörnsoffa.
Ja, det var tider det. En hund är en för lite. Det är sååå roligt med olika personligheter och en stor och en liten, det blir inte jobbigare! Två stora däremot.


Nu ... ny promenad med Harry och ikväll tänker jag titta på japansk film, nämligen den här. Jag har sett två tidigare filmer av samme regissör - Hirokazu Kore-Eda - och tyckte mycket om dem båda, så jag hoppas att även denna är sevärd.
Bilden här ovanför visar hans film "Sådan far, sådan son" som Filmstudion visade och oj, vad den var bra! Man kan se dem på Triart.se för trettionio kronor (och då har man två dygn på sig).


Pratade länge igår med en god vän, vars far nu börjar bli ..., ja, inte dement, sa vännen, men det var vad jag tänkte. Sååå mycket som var bekant från tiden med mamma!
Närminnet som försvinner .., irritationen (som man inte rår över) när någon ställer samma fråga om och om och om och om igen och man svarar och till slut vill man bara gråta av förtvivlan. Eller än värre: man blir irriterad, för det blir man också.

Om detta - att känna sig otillräcklig - och att vid dryga sextio års ålder bli förälder tills en far och eller mor .., om den ständiga oron .., om syskonuppdelningen för att hjälpa till ., om föräldern som på inga villkors vis känner sig annorlunda och som tycker sig vara precis som förut och som kan dupera gamla vänner med att låta fullkomligt normal under ett telefonsamtal, men dom närstående vet att så är det inte; det handlar om nån slags "konstgjord andning".
Ett sätt att hålla masken.

Om allt detta pratade vi länge och så mycket ork över till annat än omhändertagandet av sin far, blir det förstås inte.
Det egna livet sätts på sparlåga.
På paus.

Ungefär så.

4 kommentarer:

Cecilia i Houston sa...

Angående demens, har du hittat den här bloggen? https://enandrablogg.wordpress.com/
En anhörigs blogg om en livskamrats demens och hur det känns för henne. Mycket tankeväckande och välskriven med mycket empati och kärlek, men också utrymme för ilskan och sorgen.

Elisabet. sa...

Cecilia Houston: nej, det har jag inte, men jag ska - nu -! Tack för länken!

Bert Bodin sa...

Den där "kopparsnoken" är en ödla, säger du. Precis. Du har helt rätt; det är en kopparödla! Svårare än så är det inte.
Mvh Ordpolisen.

🙃😉

Elisabet. sa...

Bert Bodin: aj, aj kapten!