måndag 19 oktober 2020

Ny vecka, ny giv ...


Det är ju rent otroligt hur energin kan variera mellan olika dagar! 
Frånsett långa telefonsamtal, några promenader (inte alltför långa) med Harry och ett besök i affären, med därtill hörande småprat med en äldre herre och en ännu äldre dam (det mesta kom att handla om ensamhet), så har det varit tämligen lugnt. 

Det här med ensamheten .., jag undrar hur enormt utbredd den egentligen är?
Lägger man sedan covid 19-isoleringen till detta - det vanliga; att man blivit änka eller änkeman och nu sitter ensam i en lägenhet eller i ett ekande tomt hus -, ja, om detta vittnade både mannen och kvinna som jag pratade med. 

För att inte tala om längtan efter att få krama om barnbarnen! Eller barnen!
Mannen hade behandlats för prostatacancer, vilket inte var så länge sedan och hans fru gick bort i cancer just innan detta med viruset,  ja, då livet hade sannerligen tippat överstyr. 
När han så hade anmält sig till matlagningskurs ("jag kunde inte mycket om det här med att sköta ett hushåll", förklarade han leende ...) då ställdes allt in. 

Och ungefär likadant var det för kvinnan. 
Hennes man hade drabbats av Alzheimers sjukdom och under hela två år skötte hon honom - dygnet runt -. Jag sa att jag förstod - eller åtminstone anade hur kämpigt det kan ha varit -  och kvinnan vittnade om d

När så kommunen/biståndshandläggaren ville ge henne hemhjälp i stället för att mannen skulle hamna på ett boende, då brast allt. Då kände hon att .. nä, hit, men inte längre. Och så kom han då in på boendet i Halmstad och kom att trivas, ja, hon hade liksom inte ord för hur bra allt blev. 
Men nu är hon ensam. 


Och det förunderliga är .., att allt som behövs är att säga: "Och allt är bra med dig ..?"
Det är som dammluckor på väg att brista som då - plötsligt - öppnas, eller åtminstone ställs på glänt. 

Såklart är det svårt att genomföra i dessa virustider, men oj, vad jag tror att samtalsgrupper bland äldre skulle vara till hjälp. 
Kaffe och dopp för den som så önskar och så att få dela erfarenheter och ensamheten, ja, med andra. Det skulle man ju själv kunna ordna, den dagen människor inte behöver isolera sig. Bjuda hem fyra, fem stycken .. umgås lite.

Nu ska jag i alla fall ställa in dom färsfyllda paprikorna i ugnen, ty snart är pv hemma, för att någon timme senare - lite drygt - köra in till kvällens körövning. Mest troligt blir det julkonsert i stora kyrkan till advent, men bara för max femtio personer. Och kanske två konserter i stället för en?
Vi får se.

Inga kommentarer: