onsdag 6 januari 2021

Att gå sin egen väg ...


Första gången vi träffade Erik, ja, då var han kanske tio, elva år och då fick han göra pv sällskap  i lillbåten - Askeladden - för att hämta upp nät. Eriks mormor, Eva i Tyresö, och jag själv .., vi stod på hällarna och såg hur vinden tog i rejält och Erik fick hjälpa till att ösa (dom fick några rejäla kastbyar), men allt gick bra. 
Hans mormor var vettskrämd och trodde måhända att detta var barnbarnets sista stund. 
Så blev det inte. 
Erik var till synes kolugn när han och pv kom i land och jag var såå fylld av beundran för denne unge kille! 

Och vad har då bilden med kåtan med honom att göra?
Jo, Erik fascinerades så av en bok författad av Markus Torgeby och om denne man och hans tankar kan man läsa här.  Och så inspirerad blev han - Erik - att han nu i minst ett  halvårs tid- om inte mera - har bott i en kåta (som han själv gjort) ute i skogen, i Jämtland. 
Långt från allfartsvägen.
Ingen snöskoter, men snöskor.


Igår började vi prata om denne så rare kille (21 år nu) och till slut ringde jag upp honom och frågade hur han har det, ja, jag visste att han varit hemma i Tyresö några dagar över jul och nyår, men nu hade han återvänt och tagit sig dom fem kilometrarna upp till kåtan. 

Så här skrev han: "Hej Elisabet! Nu är jag tillbaka i skogen. Blev så glad i morse när jag steg av tåget, det var så ljust av snön och kallt, 20 minusgrader! Första gången jag har pannlampa med mig nu, hittills har jag bara använt fotogenlyktor."

Och så berättar han att jo, han kan gå runt inne i kåtan, han staplar ved och hänger upp kläder runt kaminen. Där inne blir det då 23 grader varmt och elden glöder mest. Hur han sover? Jo, i en tjock sovsäck med syntetfyllning, dun tål inte fukt lika bra, förklarar han.

Så frågar jag om han inte kan ta några  dagsljusbilder och då kommer den översta, men även andra.


Den här, till exempel. 


Och den här. Harspår känner jag i alla fall igen.


Lodjursspår ser han också. 
Jag frågar om han inte är rädd? (Vilken urbota dum fråga, klart han inte är!)
Nej, inte alls. 
Han har ibland sällskap av nån orädd lavskrika och små möss och sorkar får smulor som blir över, har Eva vittnat om.

Vad är planen?
Det hela är väl nån sorts utmaning  och till hösten hoppas Erik komma in på en skoglig utbildning i Uppsala, för att sedan fortsätta med nåt liknande i Östergötland. 
Och författaren Torgeby, han bor någon halvmil bort från kåtan och där brukar Erik hälsa på. Av någon annan fick han en död tupp som han tog vara på.


Så här ser den rare Erik ut. Han har samma lugna röst som sin morfar - den halvlånge - och jag tycker att det är så fantastiskt att någon kan besluta sig för nåt sånt här och sen genomföra det. Heja dig, Erik!


Så här såg det ut då, vid fiskafänget.

6 kommentarer:

mossfolk sa...

Vilket underbart inlägg! Det är så häftigt med människor som bestämmer sig för att prova något annorlunda och faktiskt genomför det. Och unga människor som tar vara på den där tiden före fortsatta studier, vilken upplevelse för livet!

Bert Bodin sa...

Läste Markus Torgebys bok, när den kom ut för några år sedan. Rekommenderas.

Elisabet. sa...

mossfolk: han har gått en utbildning tidigare, men det blir alltså mera.

Bert Bodin: se där!

Rexxie sa...

Snygg dessutom! :-D

Elisabet. sa...

Rexxie: inte minst det!

Anonym sa...

Underbart att läsa och hur de vågar ta ett sånt steg, underbar dagsbild