torsdag 11 februari 2021

Vardag ....


Veckorna går. 
Idag torsdag. Detta är vad som har hänt. 
Först familjechatten och den som ska opereras skjutsas till sjukhuset (jag minns detta hemska Descutan som man skulle tvätta sig med och hur svinto-aktigt håret blev!) ..., och själv tittar jag på tremilen i Borås (fin sändning från SVT) och sen Kvarntorpsrundan med Harry. 
Orkar knappt nånting idag. 
Motvinden är ännu värre än i förrgår - eller så är det bara jag som upplever det så - och när vi kommer hit i sommarstugeområdet (bilden) blir det till att gå rakt mot söder och vi och får solen mot oss. 
Står en stund och tittar på backen , den på bilden, den som är ganska brant, men det framkommer inte när man ser det så här från skärmen. 


I lilla hamnen slår jag mig ner i en trädgårdsstol och bara pustar ut. 
Ringer K i Växjö, som idag - och många andra dagar - är hos sin åldrige far, tolv mil bort.
Om detta, att liksom överta ett föräldraskap, har vi pratat om länge-länge - jag är verkligen ingen långpratare när det gäller telefonsamtal, men den gången blev det verkligen långt  - och sååå mycket igenkänning för min egen del. 
Nu blir det mer som en  kortis. 
K letar ett matställe där det inte är så många andra kunder.
Själv fryser jag om högerhanden som håller mobilen.

Pratar även med friherrinnan som idag får flytta in i sin nyrenoverade lägenhet. 
Efter att bott i samma by och på samma hus i mer än sextio år, blev det plötsligt helt annorlunda. Flytt från Kustvägen till Gamla Vägen, därifrån till Blombergsvägen och så nu då, till lägenheten intill (medan det renoverats) och så tillbaka med alla möblerna igen.
Vilket jobb! 
(Och stackars, stackars hennes väninna A-M som är ensam om att tömma ett helt hus och ett garage som - enligt friherrinnan - är proppfullt med diverse verktyg och annat hälsosamt.)
.

Sen hemåt. 
I en buske med ljung ligger resterna av .., ja, vad? En liten kanin?
Jag har inte sett någon ekorre med sån päls, men ..., ja, jag är osäker. 
Harry vill väldigt gärna bära hem det här låret, men får inte. 
I stället tar jag en bild.

Hemma. 
Sitter en stund mot solväggen. 
På mobilen kommer ett sms på familjechatten. 
"Operationen avklarad! Smärta från helvetet!"

Sen kommer ytterligare ett meddelande. 
"Personalen helt underbar!"

Jag ler lite .. (tänker väl att det kunde varit jag själv som skrivit det där sista ...), och som jag minns när jag själv - vid en annan operation - (första knäprotesen) hade så ont så jag hackade tänder och skakade likt ett asplöv. Det var när bedövningen släppte och jag fick Citodon som inte hjälpte det minsta; jag bara kräktes. Hu, så hemskt. Och jag minns också hur oändligt mycket det betyder när personalen är vänlig. 
Det betyder - i alla fall för mig - allt.

5 kommentarer:

Rexxie sa...

Sist när jag opererades var det inte tal om Descutan. Räckte med att man duschat på morgonen.

mossfolk sa...

Jag har ju tack och lov aldrig behövt opereras själv, men har ändå förstått att det är olika. I lkg-gruppen (läpp-, käk-, gomspalt) skrivs det om olika förfaringssätt inför barnens operationer, helt beroende på vilket sjukhus det handlar om. Lillebror har bara behövt duscha och det inte ens samma dag utan det har räckt med kvällen innan.

Vilket fint väder -blåsten syns ju inte på bilderna ;)

Elisabet. sa...

Rexxie: senaste operationen skulle jag duscha kväll och morgon, därefter, när jag kom till Hässleholm, ytterligare en gång innan jag skulle in i operationssalen. Alltid med Descutan.

Mossfolk: nej, men den - vinden - var fasansfullt kall, men enbart när vi gick mot norr!

Anonym sa...

Låter lite gruvsamt detta med smärta. Jag väntar ju på en höftoperation. Och att tvätta håret både på kvällen och innan Op är inte trevligt heller om man som jag, har långt och tjockt hår som tar tid på sig att torka. Men man kanske hinner torka/ blåsa det lite innan i alla fall. Men, men, detta får man väl stå ut med bara höften blir bra! ellem

Elisabet. sa...

ellem: den opererade låter nästan helbrägdagjord dag 2 och ännu mera dag 3! Jag skyndade mig att tvätta och använda en inpackning i håret så snart jag kunde stå på benen i duschen, vilket var nån dag efter operationen!