fredag 2 april 2021

Om "träning" eller rehab efter sjukdom ...


Hos Bert i Luleå blev det för några dagar sedan en diskussion angående det här med vardagsmotion, ja, lite rehab efter sjukdom också, om jag minns rätt. 

Monet vittnade då om rörelser som hennes fysioterapeut tipsat henne om och en av dem gick ut på att man skulle sitta på en stol och så - med armarna i kors - ta sig upp och ner så raskt som möjligt - helst utan att nudda stolsitsen, utan bara närma sig densamma -.  Ändrade texten här. Jag skojar inte när jag ibland nämner "hjärndimma". Tack och lov vittnar pv om samma sak, han känner igen sitt eget tänk ibland. 

Nu testade jag igen och förmodligen hade väl hjärndimman - när jag skrev om fyrtio upp-och-ner  slagit till med besked, eller så hade jag ställt timern på för lång tid -. När läkarbilen var här, gjorde jag fem och var stendöd efteråt och fick därefter åka ambulans då syresättningen var så eländig. 

Nu testade jag igen - och det gjorde även pv -. 

Mitt resultat: 28 upp-och-ner-hopp under en minut. Det är lite annat det än fyrtio.
Pv: 56 ..., han formligen  f l ö g   upp och ner! Och det låter otroligt, kan jag på messenger skicka en film, så ni inte tror att jag hittar på.,

Ja, ja. 
Det är bara att träna på.
Men dom där fyrtio .., det var alltså helt galet!

8 kommentarer:

Turtlan sa...

De stora muskelgrupperna som tex lårmuskler återhämtar sig snabbt. Det är fint på gång. Värre med små muskler som tex handens muskler. Tex de som legat i respirator lääänge. Då tappar man också krafter i små muskler och då tar de lång tid komma åter.
Jag är inte sjukgymnast men så här har jag lärt mig ang detta.
Jättebra övning resa sig upp från en stol. Eller tåhävningar vid diskbänken. Tränar vadmusklerna då.

Kul att det går framåt!

Elisabet. sa...

Turtlan: ja, det blir till att vara idog. Är det min bästa sida? Nej, men jag vill ju verkligen bli stark igen.

Monet sa...

Man kan ju göra som man vill. Men det ”korrekta” sättet att göra det här ”testet” på är att - med armarna i kors - resa sig från stolen så många gånger man orkar under noggrant uppmätta 30 sekunder. Man ska INTE enbart nudda stolsitsen i den här övningen utan sätta sig ner ordentligt på sitsen och med ryggen mot ryggstödet varje gång och sedan resa sig fullt upp igen. Det finns många länkar på nätet till denna ”chair stand test” (med videoinstruktioner också) där också antalet uppresningar för varje åldersgrupp och kön är angivna. Normalt i er åldersgrupp är mellan 10 - 16. Om man bara nuddar stolsitsen är det annan sorts övning där man hinner med fler uppresningar förstås. Men den första övningen ger snabbt förbättrade resultat och kan vara rolig som jämförelse med hur det går framåt.

Elisabet. sa...

Monet: jag har uttryckt mig fel, vi satte oss verkligen ner, jag ser nu att jag skrivit helst utan att nudda stolsitsen.

Elisabet. sa...

Monet igen: men då hade jag ju RIKTIGT bra resultat .., om 10 - 16 är normalt i vår åldersgrupp.

Elisabet. sa...

Monet: vi körde med timer 60 sekunder.

Monet sa...

10-16 är när man mäter under 30 sekunder. Och man måste köra med stoppur eller sekundvisare som verkligen visar ”på sekunden”. Men det låter ju jättebra under alla förhållanden!

Elisabet. sa...

Monet: ja, vi har ett riktigt stoppur.