söndag 28 mars 2021

En hel svärm med söndagsfönster ....


... som kom i mejlen igår. 

Så här skriver avsändaren som är Monet: 

"Här är rätt många fönster till dig. Detta är det Soltornet i Norrtälje Hamn som växer fram som en helt ny stadsdel efter att ha legat förfallet i många år.

Det är en blandning av låghus med restauranger och butiker i bottenplanet och två riktiga höghus - omdiskuterade som sjutton - men uppenbarligen byggda istället för de urfula silos som låg här förut. Utsikten däruppifrån lär vara svindlande, rätt ut mot Norrtäljeviken och skärgården. Lägenheterna är slutsålda långt före de är färdigbyggda!


Men titta på den häftiga fasaden! Har aldrig sett att man byggt i den här sortens ”flätor”. I koppar dessutom. 

Nedanför ligger gamla Waxholmsbåten Norrtelje trygg förtöjd, idag som grekisk restaurang! Längs hela kajen löper ett brett trädäck för promenader och vilostunder mitt emot den legendariska gamla Societetsparken. Det är i sanning en blandning av gammalt och nytt här och det är både intressant och väldigt charmigt. 
Staden saknar dessutom stadsarkitekt så det blir lätt lite huller om buller."

// Tack Monet! säger jag, som inte heller har sett sån fasad tidigare. Tydligen ska ett "Havstorn" också byggas. Här kan man läsa om det.

6 kommentarer:

Monet sa...

Så bra att du observerade Havstornet! Det är ju det som bilderna föreställer! Nästan färdigbyggt! Ja det blir häftigt nere i vår hamn. Särskilt bra är det för oss som bara har 5 minuters promenad dit!

bettan sa...

Fantastisk fasad. Kan arkitekt Thomas Sandell ha varit med på ett hörn?

Elisabet. sa...

Bettan: helt rätt! Sympatisk människa, tycks det. Googlar man på arkitektbyrån sandellsanberg räknas byråns arkitekter upp, men chefsarkitekten står inte först .., utan långt ner bland övriga. Sånt går iaf hem hos mig.

Elisabet. sa...

Här i Halmstad finns ju Trade Center , en skyskrapa på 73.5 meter och totalt 22 våningar. I folkmun kallas den för ”Jörgens pinne”, efter den sittande kommunordföranden Jörgen Andersson (s). Kanske är det nåt liknande i Norrtälje? Män i beslutande positioner som vill lämna nåt storslaget efter sig? Eller helt enkelt drivna och framsynta?

Elisabet. sa...

Och inte visste jag att denne Sandell växte upp i Skellefteå! ❤️ Men nu vet jag.

Elisabet. sa...

”Den DÅ” sittande kommunordföranden”, såklart.