lördag 14 augusti 2021

Eftermiddag ...
(Detta fredagsinlägg klistras in igen, som en test ..). 

Nästan tre mil lång cykeltur idag och fastän det är el-cykel, blev jag nåt så vanvettigt trött på slutet. Och vänsterhanden, som flitigt används för att växla mellan låg och normalfart,  ja, då får man ju skylla sig själv om den kärvar på slutet. Att det gör ont. 

Just den här biten av cykelvägen går från Harplinge och rakt västerut, sen rakt norrut mot affären och så hemöver. Helt ljuvligt är det så länge man håller sig här. Knappt en enda människa möter eller passerar man .., inget djur heller, däremot skymtar man Fjelldalens slott lite vid sidan om. Eller ganska mycket vid sidan om.


Och överallt ullig almöke/rallarros. och små, små bestånd av blåklockor och stora sjok med renfana och gullris!
När man cyklar till Särdal passerar man två enorma fält med enbart rödklöver. Nu vet jag vad det används till. Ja, Wikipedia vet. 

"Genom att använda rödklöver i vallen så ökar proteininnehållet med hjälp av biologisk kvävefixering. Det är ett lönsamt sätt att öka proteininnehållet i djurfoder. Rödklövern ställer inte så stora krav på jordmånen, men man bör undvika de torraste odlingslägena."


När jag bara har kanske två kilometer kvar innan jag är hemma, översköljs jag av trötthet. Det är som om det bara tar tvärslut. 
Finito! 
Stannar till vid den enda utsiktsplatsen .., havet till vänster och hur många får som helst som går nere i hagarna - hagar där det växer mängder med blommande ljung -. 
Där, vid ett bord av sten eller cement, tar jag mig en korvbit och lite potatissallad. Det är ingen höjdarmat, men ger mig kraft att fortsätta. 

Berättade om cykelturen för pv. 
Han sa att igår cyklade han ungefär åtta mil inalles. 
Jaha. På det viset. 


Mötte upp pv i Haverdal och så tog vi ett dopp (jag simmade länge) i ett tjugogradigt hav. 
U n d e r b a r t. 
Och tänk, att värken i handen  n ä s t a n  gav mig sig. 
Uppe på piren ligger tre upp-och-nervända-jollar och intill finns den här texten. 
Så generöst! 

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tack Biggan för din kommentar som försvann när jag tog bort några inlägg. Det blev nåt vajsing, så hela högersidan på bloggen trillade bort.

Vonkis sa...

Så fint att låta okända låna jollarna om man vill lära sig segla. Det värmde i hjärtat att läsa den lappen.

Hemma i Ö-vik kallades rallarrosen ibland för mjölkört. Undra hur många namn den har.