söndag 8 augusti 2021

En söndag i augusti ...


Då tar jag cykeln och ger mig iväg längs kustvägen. I en kasse har jag två Sia-glassbyttor fyllda med druvor från växthuset och i Steninge lämnar jag den första byttan. Den får friherrinnan och A-M dela på och den förstnämnda ligger raklång på sängen med sin onda sätesmuskel - vilket elände detta är för henne -! 

Sedan iväg. 

Svänger vänster in på Skintabyvägen; en smal - men asfalterad - väg som löper mellan åkrar och ängar och stora hästhagar och där är välskötta hus och en stor, jättelik damm och en bäck som porlar och jag hör en tupp som gal! 


Jag försöker att memorera alla blommor jag ser. Mycket är utblommat. 
Tidigare färgglada lupiner består nu mest av gråsvarta fröskidor (eller vad man ska kalla dem ..) och där är ullig almöke .., små, skira blåklockor, gula fibblor, tistlar, nån slags lilafärgad vädd .., renfana förstås - mängder med renfana! -, röllekor, nåt som liknar prästkragar men inte är det .., kråkvicker, deppiga kungsljus och jag ser ett fält fylld med rödklöver och där är ljust rosa malvor mot ett staket.

Utanför hyreshuset hos Sonja har det planterats buskar vilka nu blommar som bäst. Där är  blå och vita hortensior och fjärilsbuskar. Det surrar bland bladverken. 

Sitter i Sonjas vardagsrum och dricker vatten. Skinnsofforna är översållade av kuddar och på pianot står fotoramar med bilder av det som en gång var. 
Sonja som ung brud. Alla tre barnen. 
Gösta, förstås. 


Så hemåt. 
Samma väg. 
Börjar frysa och ser hur mörka moln tornar upp sig mot havet till. 
Stannar till, tar på mig sticketröjan, den som ligger i cykelkorgen.
På min vänstra sida ..., ett sommarhus med vacker dörr och i rabatten mängder med bolltistlar. 
En lekstuga lite i skymundan.

I Särdal ligger en överkörd sädesärla på vägen. 

Och jag tänker att för en vecka sedan mötte jag kanske femtio cyklister på väg till eller ifrån affären. Idag kanske .., tre? Parkeringen utanför Göstas Café i Steninge är dock välfylld. 
Nu är det bara fyra kilometer kvar tills jag är hemma. 

Ropar lite på Sigge. 
Sneglar i dikena .., glömmer blommor och blader. 
Tänk, om han har blivit överkörd. 




Bild från dokumentären om Ingrid Bergman. 

Kommer hem, lagar vegetarisk middag (wokar/steker upp slantade morötter, palsternackor, broccoli, zucchini och blomkål i mindre bitar, grovskuren lök .., allt i stark curry och sist i med blandade bönor och så bulgur till detta ...) och vi sitter med var sin tallrik i vardagsrummet och tittar på en dokumentär om Ingrid Bergman .., uppenbarligen så älskad av sina barn. 

Ungefär så. 

4 kommentarer:

Turtlan sa...

Är Sigge på vift igen? Många dagar?

Elisabet. sa...

Turtlan: nästan två veckor sedan! Så hemskt.

Turtlan sa...

Oj då! Inte bra. Har ni satt upp ngn lapp?

Elisabet. sa...

Nej. Men i morgon. Vi har kvar den förra. 😉 Däremot har jag gått runt hos grannarna och frågat.