lördag 16 oktober 2021

Denna dagen ett liv ....


Eller flera liv i ett. 
Lugn morgon. Inget jobb för pv. Ingen uppstigning klockan fem och hemma igen tolv timmar senare. Gemensam frukost. Läser dödsannonserna och tittar på tv-tablån. Därefter Kvarntorpsrundan tillsammans. Det är våldsam motvind som blir till sidvind och jag är glad att mössan är med. Framför oss går ett äldre-äldre par och dom går nog en 6-7 kilometer varje dag; men samma sträcka, inte runt, utan tillbaka samma väg.


Här någonstans bor dom. Vilken utsikt. Och Jylland långt borta på andra sidan havet. 


Hittar en stor svamp med gul undersida. 
Är inte alls säker på vad det är, då dom enda svampar jag själv plockat är murklor, vilka ju är i det närmaste förenade med livsfara att förtära. Men så var det spännande också att se huruvida man skulle klara middagen - älgstek med murkelsås - med livet i behåll. 


Stannar till nere i hamnen där pv ska ta upp bommar på den brygga där han har sin båt - det vill säga, det har han inte längre, men båtplatsen har han kvar -. En bom får han upp, övriga får bli senare - kanske i morgon eller på måndag - då han har rätta verktygen med sig. 

Jag går längst in i hamnen, eller ut - närmast gattet - och vågorna slår över klipporna och det nästan  d r a a a r  i magen och jag tänker på hur rädd jag skulle vara om vi befunnit oss ute till havs. Tar i stället en bild av utblommad trift. 


Det knirrar och knarrar och gnisslar från bryggor och båtar och längst bort står pv och kollar till järnbryggan som nästan ser ut att kunna slita sig, vilket den gjort tidigare. Och två av båtarna ligger väldigt nära bryggan. 


Nästan hemma säger jag till pv att när vi ändå ska in till stan, kan vi kanske svänga förbi hos Ecke och Britt .., ta med oss fikabröd och hälsa på en stund? Jo, det tycker han blir bra. Men när vi passerar den gula sommarstugan upptäcker vi deras gamla Saab parkerad vid infarten och då knackar vi på dörren .., frågar om dom bjuder på kaffe, så fixar vi det övriga? 
Jo, det vill dom gärna! 
Så där blir vi sittande i kanske en timmas tid. 
På bordet ligger en kokbok från Viktväktarna vilken tillhör deras äldste son som uppenbarligen ska börja ett Nytt Liv. 
Det mesta hinner avhandlas .., allt från Attefallshus, solceller på taket, höga elpriser, det goda brödet - recept från Britts bror - och så har Ecke, gammal lärare och rektor, förslag på hur detta med gängkriminalitet ska åtgärdas. I alla fall några förslag. 
Underbara människor är dom!


På köksväggen hänger den här fina tavlan, målad av någon bekant till dem för länge sedan.
Tapeten bakom tavlan går i ljusblått .., det blir sååå fint tillsammans!

Nu blev det ett sånt här långt inlägg igen. 
Jag ger upp.

4 kommentarer:

Walkaboutsweden sa...

Men . . . långa inlägg är ju toppen!

Annannan sa...

De är de bästa inläggen!

mossfolk sa...

Vilken u n d e r b a r bild från köket hos Britt och Ecke!
Bästa sortens fika kan vara ”har ni kaffe, vi tar med fikabröd”.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden och Annannan: tack! Jag har sedan länge slut på läsa-långt-medaljer, men ni får dem via rymden!

mossfolk: det tycker jag med .., det blir så opretentiöst!