fredag 3 december 2021

Som allra vackrast ...


Man får njuta av vinterdagarna så länge dom varar. Promenaderna med Harry blir tyngre, ja, verkligen jobbigare .., då det på många ställen ännu är oplogat. Hade planer på en runda längs havet, men ångrade mig .., gick uppför Margretbacken (flera dm djup snö) och så en runda tillbaka. 

Nu, med spårsnö, är det väl som att läsa tidningen för Harry. Sååå många spår att sätta nosen i! 

Kollar postlådan, men där är enbart brev från olika hjälporganisationer vilka vill ha ekonomisk stöttning och somliga bifogar julkort färdiga att skriva en hälsning på och från Mun,- och Fotmålares förlag får jag några stycken varje år, precis som mamma också fick. Julkort helt gratis finns - eller fanns i alla fall - vid postdisken på Hemköp och Matöppet. Riktigt fina brukar dom vara.


Så här ser årets julfrimärken ut, ja, i alla fall ett av tio. 
Maria Trolle heter illustratören och ett häfte med tio frimärken kostar 110 kronor. 
Mitt sista år på affären såldes inte längre julfrimärken styckevis (vi fick dem på rulle), och ville man t.ex endast skicka två julkort, så valde dom flesta kunder att då köpa två vanliga inrikes frimärken, i stället för att ha ett helt häfte som bara blev liggande.
(Julfrimärken kan såklart användas till ordinarie brev, men då får man köpa ett tilläggsmärke så det blir samma pris som vanliga inrikes).

Ett inrikesporto kostar numera 12 kronor (upp till 50 gram). 
Ett utrikesporto går på det dubbla - samma vikt -. 

Skickar du julkort med julfrimärken är 15:e december sista dag att posta dem på, om man vill vara riktigt säker på att dom kommer fram i tid. 
Utrikes brev inom EU, då är 10:e december sista dag och utanför EU, den 5:e december.


Har börjat lite smått med julkorten. Det här är första året jag alls funderat i att göra som så många andra - skriva digitala hälsningar - men nej, jag tycker ju verkligen om att ägna mig åt just det här. Jag ger ju ändå var månad till daghemmet i Ghana och andra organisationer och behöver inte ha dåligt samvete om jag en av tolv månader lägger pengar på julhälsningar. 

Många av vännerna som fått en hälsning under årens lopp, är inte längre i livet. 
Tora och Arne Hellsten, t.ex. 
Dom var kunder från Ica i Malå och precis varje år kom ett julkort från dem, trots att vi aldrig hade umgåtts, annat än i affären. Så otroligt vänligt! 

Och Lurvig ...,, vars matte var mossfolk, springer förhoppningsvis omkring i någon paradisisk hundhimmel. 


En tomte och en stövare. Karo, hette hunden. 
Det kortet kom från en av pv:s kollegor och vänner - Pelle -. 
Sedan ett par år tillbaka finns inte heller han. 


Trodde först att den här bilden visade min lista med skickade kort, men den här bilden har nog kommit från Eva i Tyresö .., kanske under rubriken "Det bästa". 

Sånt funderar jag över. 
Julkorten, alltså. 

Så länge tar jag mig en kopp kaffe.

5 kommentarer:

mossfolk sa...

Oj vad mycket snö ni har! Här ligger det bara som ett tunt puder.

Jag tänker att julkort, i alla fall för mig, skänker så mycket glädje. Fina Lurvig -det är snart elva år sedan han fick somna för gott.
Vi skickar mycket färre julkort numera än tidigare. Främst till dem som vi brukar få kort av, samt ytterligare några som vi vet verkligen uppskattar dem.

Turtlan sa...

Tack för info och inser att jag kommer missa posta innan 5 dec till släkten over there och down under. Ja ja. Kommer väl fram för eller senare. Kan ju passa på köpa frimärken så det är klart.

Jag tycker också det är kul skicka julkort även om det blir färre för varje år.

Vink från LKPG.

Bloggblad sa...

Jag skickar bara till två kära äldre kusiner som inte har vare sig mail eller facebook,
När jag jobbade låg julkorten över mig som en plåga mitt i alla luciatåg och julavslutningar, och hur många jag än skrev, var det några nya som skickade och inget fick. Jag är sååå nöjd med mitt beslut för några år sedan att sluta. Men den som tycker att det är kul att skriva ska förstås göra det!
Nu kan jag (tyvärr) skylla på att det är en plåga för mina onda fingerleder att skriva för hand. Maken då? Av hans handstil att döma är han en gammeldags läkare... ingen kan läsa vad han krafsar ner. (Ändå är han så bra på finlir med små tekniska apparater!)

Elisabet. sa...

Turtlan: mitt födelsedagspaket (tunt, litet) till min syster i Australien, tog sex veckor på sig att nå fram. Jag har föreslagit att vi skippar julklappar helt och hållet.

Bloggblad: har då så ont i lederna? Läkaren på ortopeden trodde att jag hade legat i och tränat hårt efter frakturen Pv påstår att jag skriver så mycket på tangenterna, ja, att det är därför det har läkt bra :)

mossfolk: det är ju så pinsamt om man FÅR julhälsningar och inte har skickat. Då känns det som om man ratar någon. Det tycker jag är svårt.

Evas blogg sa...

Julkort är, för mig, en fröjd att göra och skicka. Det blir inte så många nu för tiden, mest bara till dem som inte bor nära som jag träffar ibland. I år har det varit segare, jag brukar ju alltid måla en ny julbild varje år men hade ingen energi för det i år. Det fick bli lite klipp och klistra istället.