fredag 15 april 2022

    Långfredag ....

Av alla årets högtider tycker jag allra bäst om påsken. Kanske för att den inte är så kravfylld .., inga julklappar som ska köpas och passa mottagaren .., vintern är på väg att tacka för sig och hemma i Malå var påsktiden den bästa, rent årstidsmässigt. Då var det många turister som dök upp och mina systrar kom hem på besök och hon som sedan mer fyrtio år tillbaka bor i Australien, hon formligen bodde i slalombacken.  Och exet och jag själv förlovade oss lagom till påsk och nu - i ett annat liv - tittar gullvivorna upp i rabatten! 

Den där treåringen som varit på besök, han har hållit oss igång mest hela tiden. Jag har sagt det förut och säger det återigen: den energin borde räcka till att ladda såväl vår bil på rekordtid, men säkerligen även ett mindre kärnkraftverk! 

Bäst var nog ändå att gå på skattjakt (påskägg, alltså) i hästhagen (utan hästar just nu) och när pinnarna på marken till slut närmade sig ett träd och där - i grenklykan - upptäcktes påskägget, ja, då var det spännande värre!

Sen har det kastats boll .., han har räfsat ute på gräsmattan .., kramat harry och sigge hur många gånger som helst, lekt med mina musselskal och snäckor .., och vi har läst boken om larverna som förvandlas till fjärilar (tack underbara Eva från Tyresö!) om och om igen. Stor glädje!

Efter äggjakten gick vi uppför "berget" - som väl mer är som en ås - och vi passerade flera hästhagar och så blev det middag och nu är det enbart vi själva här hemma. Jag dammsög här och i uterummet .., satte mig därefter ute i solen (såååå typiskt ..., att den uppenbarade sig precis när trion gav sig av mot Skåne) och det var inte långt ifrån att jag somnade ute i allt det ljuvliga. 

Upptäckte att sommarhusgrannarna kommit och det blev en stunds surr. Dom hade varit på gudstjänst i Steninge kyrka, då yngsta dottern ska konfirmeras i sommar och då gäller det att närvara vid minst tio gudstjänster och nu i påsktider skulle dom försöka samla ihop ett antal kyrkobesök. Jag frågade hur det hela redovisades? Jo, "man ska ta en selfie med prästen", svarade den det gällde. Finurligt!

En annan som är mer eller mindre däckad, (inte bara jag, alltså) är Harry. Först fyra dagar i Bjäresjö och ständigt bus med Lykke (1-årig bordercollie) och så detta att vi är fler i huset än i vanliga fall .., ja, han sover som en stock på soffan just nu. Ja, upptäckte precis att pv slocknat i fåtöljen .., jo, minsann .., det är så kallat "manfall" efter treårinsbesöket ,-).

Så några bilder från Berlin och hotellet Transit Loft. Här frukostmatsalen som var riktigt stor och någon dag påminde det mer om en skolmatsal (brittiska skolklasser och även tyska .., var på skolresa), men det störde mig inte. Om man betänker hur tyst och stilla det är här hos oss .., kan det vara trevligt att bli lite upplivad.

När inte  hissen behagade fungera (den levde ett helt eget liv!) blev det till att traska upp till femte våningen. Varje våningsplan bestod av två omgångar trappor med vardera elva trappsteg (pv hade räknat dem). Åååå, så tungt det var! I min recension av hotellet tipsade jag den som eventuellt är justerad på ena eller andra sättet, ja, att helt enkelt välja ett lägre våningsplan.

Och gatan utanför - den heter Immanuelkirchstraße - och det hela påminde en hel del om Regementsgatan i Ystad. Med andra ord kände jag mig  h e m m a. Kyrkspiran skymtar uppe till vänster och s o m  jag gladdes när klockorna ringde!

Nu känner jag mig betydligt piggare. Har börjat gå igenom dagstidningarna som vi helt missat när vi varit borta och tänker att Svenska Dagbladet har så många intressanta artiklar - just nu från den nionde  april -. 

Sist av allt: Glad Påsk till den som eventuellt tittar in här, denna Långfredag år 2022.

4 kommentarer:

mossfolk sa...

Vem har stickat den fina tröjan?

Vad mycket roligt ni har hunnit med. Det är ju något av det fina med barn -att allt man hittar på tas emot med största engagemang och även små vardagshändelser blir roliga upplevelser.

Bert Bodin sa...

Berlin är en trevlig storstad. Ett helt annat tempo än t.ex. Stockholm. Områdena västerut i stan hann du inte med. Wannse, t.ex. Botaniska trädgården, med mera.

Det får du ta nästa gång.

Elisabet. sa...

mossfolk: det var så här att Edvin - Hildas son - hade en likadan tröja, men blå. Den hade hans mormor köpt av en äldre kvinna som stickat den och jag föll pladask! Egentligen hade jag tänkt mig den blå också, men det blev av någon anledning grönt garn i stället och jag tycker så mycket om den. Det bästa är ändå att E också gör det och vill ha den jämt, säger hans mamma.

Elisabet. sa...

ert Bodin: Det blev egentligen bara två dagar som vi hann med att vara ute på riktigt. Söndag regnade det ju och lördagen blev fördärvad av min hälsporre. Jag vill ABSOLUT återvända .., tycker att det var så trivsamt där!