söndag 10 april 2022

    Söndagförmiddag i Berlin ....

Så sitter jag här - inte på handlarns trapp och gråter så övergivet - men väl i den jättelika frukostmatsalen/receptionen på hotell Transit Loft i Berlin. Pv har gått ut på promenad till Kollwitz Platz och för att rekognocera lite inför biljettköp till kollektivtrafiken, ja, med tanke hur överdjävulskt ont jag hade i hälsporrefoten innan vi kom hem igår. Jag ville bara gråta och fick på slutet - om och om igen - slå mig ned på en bänk, ta av mig skon och försöka sitta högt med benet en stund. Ja, ja.

Hotellet vi bor på är en gammal fabriksbyggnad från tiden då Berlin var delat - detta är såklart östsidan - men oj, så härligt jag tycker att det är! Högt i tak och jättelika fönster! Överallt här där jag sitter finns högväxta blommor som avskiljare .., men dämpar ljudet gör dom kanske inte. Såg  precis hur en av männen i receptionen gick omkring och putsade fikusbladen med en slags spray.

Frukosten är helt okej. Inga ägg, men det äter vi ju alltid annars och klarar oss utan (men det hade varit gott ...), likadant bröd som vi gräddar på Hemköp eller Ica (frånsett några grövre, ganska torra), flera sorters färdigskivade ostar .., rökt korv .., camenbertost ., sylt och marmelad och en överjordiskt god yoghurt (till min glädje helt naturell!), rostat bröd också, ja, sånt. 

Gårdagen tillbringades mer eller mindre på gående fot. Praktiskt taget hela dagen (nu ringer kyrkklockorna igen ... vi bor på Immanuelkirchstrasse och då kan man ju räkna ut vad kyrkan heter .., den ligger i korsningen en bit härifrån) strosade vi omkring dit näsan tog oss. 

Till Alexanderplatz där det var mängder med polisbilar (skulle bli fotbollsderby senare på kvällen) och pv letade förgäves efter en butik att köpa handskar i .., idag är det min tur att försöka hitta en hårborste .., och nu visar det sig att jag nog glömt mina fingervantar inne i den indiska restaurangen här intill! 

Bäst av allt var ändå att promenera längs floden Spree. Såååå ljuuuvligt! 

Buskar och somliga träd hade börjat grönska .., spireorna blommade redan .., och så alla vårlökar som tittat upp och tusenskönor i mängder på gräsmattorna! Och mängder med hängpil! Vid en bro såg vi en häger. 

Vi åt vietnamesisk mat på liten restaurang (pv påstod att det smakade precis som det han äter tre gånger per vecka från Kinaboxen i Halmstad) och igårkväll på en indisk här intill. Han valde fisk, jag lamm. Fisken var gudomlig, konstaterade vi! 

Det museum vi hade tänkt oss, stängde klockan tre på lördagar, det tar vi i morgon, måndag. 

I skrivande stund ser jag människor som kommer och går .., några sitter vid frukostbordet och kollar sina mobiler ., städerskor passerar .., det slamrar från porslin som plockas bort - eller fram - och här, där jag sitter, är det tomt. Två soffor .., fyra runda bord och några stolar .., böcker att låna .., en tv-apparat (avstängd) på väggen. 

Vi bor på sjätte våningen, uppe bland takåsarna. Rummet är i mina ögon helt okej. Fyra sängar (i många rum finns sex sängar), ett litet men fräscht badrum .., utsikten är över taken. Jag ser duvor och skator, ibland någon kråka. Pv säger att "men nog hade det väl varit trevligt med några tavlor mot allt det vita här i rummet …". 

Det finns en hiss, som ständigt gör oss halvt galna. Trycker man på en knapp, kommer man till en annan våning. Att knata sex våningar upp var en prövning .., så jag kämpar på med knappandet och har man tur, löser det sig till sist. 

Var morgon brukar jag ha ett mejl från min syster i Australien i min inkorg. Så icke dom senaste dagarna. Ringde min syster i Skåne och frågade om dom hört av henne? Nej. Så mejlade jag min systers son i Portland, sextio mil från sin mamma, och undrade om det hänt henne något?

Jo, det hade det och i all röra hade han väl helt glömt att meddela oss! 

Hon hade nämligen varit inblandad i en trafikolycka "with some broken bones" och ligger nu på sjukhus i Adelaide och skulle igår bland annat operera sin brutna vrist! Aj, aj!! 

Nå, skönt  att veta allt gått bra i alla fall. Eller det hade ju kunnat gå betydligt värre. 

Nu ska jag gå upp på rummet och göra mig i ordning inför ännu en dag i Berlin. 

Det blev en lugn början på söndagen, det här. 

Ha det!

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Åååh - det hotellet ska jag lägga på minnet. Hatar ägg! 🥴

Ha det så trevligt i den trevliga staden Berlin. Längesedan jag var där. Det har blivit 5-6 gånger genom åren.

Babsan sa...

Stackare som har hälsporre ska visst göra djävulskt ont.Men du är ju envis ….

Gunnel sa...

Låter som du har mycket trevligt, bara synd på den smärtande hälen.

mossfolk sa...

Vardagsbetraktelser av bästa sort.
Och så härligt med vårgrönska!
Kanske har du skrivit det, men varför föll valet på just Berlin? Jag har alltså aldrig varit där och är uppriktigt nyfiken.
Hoppas att pv fick ordning på det här med kollektivtrafiken och att ni får en fortsatt trevlig semestertripp!

Bloggblad sa...

Viel Spaß!
Drick en Berliner weiße åt mig! Hallonversionen.🍷

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, jag råkade bara lyssna till något radioprogram - kanske Europapodden - och så tyckte jag att det lät trevligt här. Det är det också. Jag är helnöjd. Och billigt boende. 2500:- sv. kr för fyra nätter i ett fyrbäddsrum!

Bloggblad: ,-)

Gunnel och Babsan: jättetrevligt är det och jag tycker såå mycket om området där vi bor. Och ja, hälen är verkligen ett aber. Måtte det gå bättre idag; det är ju nu vi ska hinna med så mycket!

Bert Bodin: hit vill jag gärna återvända. Med frisk häl.

Rexxie sa...

...och en röd Klippan-soffa har de också! :-D

Elisabet. sa...

Rexxie: och en svart tror jag också fanns där!