fredag 22 juli 2022

I slutet av juli ....... är det mer som kaos i båda rabatterna. 

I den mot väster upptäcker jag nykomlingar som bara tjoppat upp så där oförhappandes och det är ju trevligt att dom känner sig välkomna och inte behöver dom söka uppehållstillstånd heller .., inga krångliga blanketter som ska fyllas i, nej, dom kan få bo kvar där bland allt det övriga. Allra mest välkommen är en blå, högrest skönhet. 

I rabatten mot söder där har dom flesta växterna drabbats av någon slags hybris och drar iväg mot skyn i världens fart! Aklejan har sedan länge blommat ut .., gurkörten är  e n o r m .., rosorna har vissnat .., daggkåpan är på väg att tacka för sig (det vill säga: blommorna) och jag vet inte varför jag en gång tyckte att just daggkåpa skulle vara så vackert? Pilen visar eländet. 

Och aldrig i livet har jag haft vackrare pelargonior än i år! (I blomlådan vid dörren). 

Vid ytterdörren växer mynta - såväl marockansk som vanlig kattmynta - och även om det är lite hipp-som-happ .., så doftar det gott när man ibland slår sig ned på stentrappan och gosar lite med Sigge. Och det är ju för Sigges skulle som kattmyntan är på plats, men också för att jag förknippar den med den alltid så rara Lena Rydén i Ystad, mamma till sonens bästa kamrat Jonas. Deras trädgård låg i lä (dom hade ett gatuhus) och kattmyntan var meterhög nästan och påminde mer om lavendel!

På altangolvet (bilden längst till höger i översta raden) dyker det upp skott från några buskar. Jaha, välkomna ska ni vara! Och mitt livs första dahlia uppenbarade sig nu på morgonen. Söt, men nja .., jag är nog ingen dahliamänniska, tänker jag. 


Under ett besök på Ekerö hos AP och Micke, upptäckte jag Blodormrot i deras rabatter. Å, så fin den var! Visserligen varnades vi för att den lätt sprider sig (tror att även Bert i Luleå instämde i detta) och det gör den också - sprider sig -! Man får verkligen hålla den i schack och rycka upp rötter både nu och då, annars tar den över alldeles. 


Bäst av allt tycker jag om blåregnet. 

Den köptes som liten, liten planta på Åbergs Trädgård i Ystad och det är helt sanslöst så den har dragit iväg och blivit frodig, ja, den är mer som ett stort parasoll! Ibland när vi kör till hamnen, passerar vi en tomt där dom har blåregn vid infarten till huset och där har det byggts upp liksom Y-formade stöttor i trä, under själva "parasollet". 

Det är nog något i den stilen vi får göra så småningom, då den nu har vuxit sig igenom spaljén som liksom brakat samman. Och nu ska jag sluta skriva och göra mig klar för att åka med pv till hamnen. Ett dopp kanske? Han skulle fixa nåt med båten. 
 Over and out!

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ormroten är snudd på invasiv. Vi har vanlig vit. Bladen kommer upp på de mest oväntade ställen. Blommar ynkligt i år. Ångrar inköpet för 15 år sedan.

Anonym sa...

Bert Bodin; men jag tycker om den! / Elisabet