söndag 18 december 2022

Fjärde advent och en massa dryckjom ...


Idag hade vi röjning av hyllorna i källartrappan. Trappan dit ner är brant, ja, i mina ögon närapå livsfarlig och på ena sidan av den, där finns fem hyllplan av trä och där har det under årens lopp samlats allt möjligt rat. 

På nedersta hyllan har det stått en hel hop med flaskor, varav kanske 90% visat sig vara icke-öppnade. Man kan fråga sig varför. 

Ja, en förklaring är väl att vi ytterst sällan dricker ren sprit, det är någon Martini när vi seglat och lagt till och pustat ut och samma sak med Jägermeister, som pv brukar bjuda seglarkompisarna på - även då när dagens seglats avklarats -.

Men allt det andra ..? Hur många år har dessa flaskor stått där på hyllan?


Där är en Tullamore whisky - kanske har den använts till Irish Coffee någon gång, för ingen av oss tycker om whisky; den får friherrinnan - och längst till höger här på bilden står en flaska tysk eller polsk vodka, en present från den polska familjen vars hund bet Harry i huvudet .., då, när han bara var valp, det var väl någon slags tröst i bedrövelsen.

En flaska champagne upptäckte vi .., och Gordon´s Gin (aha .., jag tycker ju om Gin & Tonic, men vi glömmer alltid bort att flaskan finns och kommer vi plötsligt ihåg att vi ju har Gin, ja, då har vi i gengäld glömt att köpa hem Schweppes tonicwater till), ungefär så är det. 

Alltså var det timligt stort sällskap med dryckjom vilka trängdes på hyllan. 

Dammiga flaskor som nu fått ny lyster. 

Bäska droppar måste vara inhandlad vid någon jul, påsk, eller midsommarhelg. Ingen av oss tycker om snaps, men när grannen Birgitta i höstas bjöd på surströmming, bjöds jag på Norrlands Akvavit, tyckte jag om den och det berodde inte enbart på namnet.

En flaska med avlång och otroligt smal etikett, märkt "Apelsinvin, 1982", upptäcktes också. Det var pv:s mor Gunvor som tydligen agerat vintillverkare. 

För övrigt kan meddelas att Gunvor - som arbetade som kontorist - på dom flesta varor som köptes hem, märkte dem med inköpsdatum och pris. 

Nå, hur smakade hennes vällagrade apelsinvin?

Jo, efter att pv testat en slatt på tungan, åkte det i slasken. 

Nu är hyllorna torkade och rengjorda .., allt som inte ska vara där har sorterats bort .., och i skrivande stund är där riktigt prydligt i mörkret.

Måtte vi nu inte fastna i frestarens garn, ja, vad beträffar dryckjom. 

Nej, nu gäller det att vara ståndaktig!

Ajöken, sa fröken.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eau de vie har jag nån gång använt när jag gjort Mozartkulor till jul. Smaksatt mandelmassan med den. Det går ju inte åt mer än nån msk, så flaskan räcker länge. ellem

Bert Bodin sa...

Öppna pub. Eller bar. "Gula huset" kan den väl heta. Eller "Bettans kulle", "PVes", ... låt fantasin flöda.
😊

Bloggblad sa...

Jag smaksätter dadel/havrebollar med lite cognac om det finns nåt i skåpet.

Vi har ingen källartrapp, men en trång tvättstuga med dörr ut mot garaget, så där blir det en mellanstation för allt som ska till nästa mellanlandning dit ut. Släpkärran får man ej använda med sommardäck till dubbdäckad bil, så allt får vila tills dubbarna ska av. Det är rätt trist med den trånga tvättstugan, där ska ju alla vinter- och sportkläder och skor få plats utöver tvätt.

Elisabet. sa...

ellem: Mozartkulor har jag aldrig gjort .., kanske vore det en idé?

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, det vore ju nånting det! Det skulle nog fungera .., vi måste ju ta oss de dryga två milen in till Halmstad - lika långt till Falkenberg - om vi vill gå på pub eller krog. Det är bara sommartid som det är annorlunda!

Elisabet. sa...

Bloggblad: i källaren kan man inte förvara kläder, för där kan det tränga in vatten från berggrunden, särskilt på våren, men vi har också en tvättstuga ..., och det ska jag säga dig, att där hamnar det mesta. Jag har ofta god lust att ta fram mobilen och fånga eländet på bild .., men där gränsen. Det är målarburkar i parti och minut (mest parti) skidvalla, proppar, glödlampor, ,fågelfrö, hundmatssäckar, ja, där är ALLLT. Det värsta är att pv inte bryr sig om det hela ., han kan gärna låta dörren stå på vid gavel och det är då det första man ser nästan, när man kommer in. Jag, som är ögontjänare, vill ju hålla dörren hermetiskt tillsluten.