tisdag 17 januari 2023

Dagens fönster och lite till ...


Igår upptäckte jag plötsligt att jag inte kunde ringa med min mobil och inte gick det att sms:a eller ta emot samtal heller.

Kom då ihåg att jag i mitten av december hade bytt mobiloperatör - från Tele 2 till 3 - och att det var just igår som bytet skulle ske. 

Något nytt simkort har inte kommit, så jag kontaktade - via mejl - kundsupporten. Jo, dom hade skickat ett simkort innan jul, men det hade nog kommit bort i hanteringen. 

Rekommenderades då att köra in till närmaste 3-butik för att få det nödvändiga simkortet och butiken visade sig finnas i Halmstad. 

Snabbt iväg, innan butiken stängde.

Det var då jag fångade S:t Nicolaikyrkan på bild, så där i brådrasket. Några fönster följde ju med, upptäckte jag senare.  

Här kan man ta sig en virtuell titt inne kyrkan. 

Det blev ett oerhört snabbt besök, då jag inte kunde betala p-avgift eftersom mobilen krånglade. Tänkte att hjälp, om jag nu har p-böter på 900 kronor .,. då vet jag inte vad jag gör. 


Bild mot Stortorget som verkligen är ett andefattigt torg. Inte ens sommartid är det inbjudande, tycker jag .,. kanske är det helt enkelt för stort?

På bänkar sitter alltid män och halsar burköl (Systemet intill) och jag blir så fascinerad av att alkoholiserade mäns röster låter på ett särskilt sätt. Liksom "brööölande". 

Hur kan det komma sig? Man märker det tydligt när dom höjer rösten och tycks irriterade ., eller kanske bara talar högljutt med någon kompis.


I bilen, på väg hem, lyssnade jag på nyheterna och fick där veta att den italienska skådespelerskan Gina Lollobrigida hade avlidit i en ålder av nittiofem år. 

I min tidiga ungdom samlade jag på filmstjärnor och så bytte man mellan klasskamraterna och hoppades få fatt i någon som man verkligen trånade efter. 

Denna Gina Lollobrigida var en av dem, tillsammans med Elizabeth Taylor och andra dåtida kändisar. 

Nu, sittandes i bilen, upptäckte jag att jag alltid hade uttalat Signora Lollobrigidas efternamn helt galet, med betoning på Lollobrigiiiiida (ungefär som i rigida). 

När jag nu letar bilder på denna skönhet, hittar jag mest halvsexiga porträtt av henne och så minns jag dem verkligen inte. Det här var ju i alla fall fint. 














Tidningen Land hade 2018 ett reportage om just filmstjärnor och därifrån har jag lånat den här bilden. Åtminstone Michael Landon, Grace Kelly och Brigitte Bardot hade jag i min samling, plus Pernell Roberts - "Adam" i Bröderna Cartwright -, oj, vad jag tyckte att han var fin!

James Dean var nog mera mina systrars idol. 

I rubriken skrev jag "Dagens fönster och lite till" .., det blev som vanligt mycket mera.

18 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Fin bild av kyrkan Elisabet - med grenarna som en inramning. <3

Gunnel sa...

Dessa stjärnor från förr. Var tonårskär i Tony Curtis och Tab Hunter. Numera känner jag knappt igen någon.

Anonym sa...

Jag har också alltid uttalat Ginas namn med långt i som i rigid...
Hur ska det uttalas?
/ Carin

Bert Bodin sa...

Jag har besökt Halmstad några gånger. Tycker stan är profillös och lite trist. Torget får samma betyg av mig som av dig.

Bert Bodin sa...

Apropå Gina Lollobrigida. Antepenultima - slå upp det på Wikipedia. Gäller de flesta italienska italienska stavelserika ord.
😎👍

Rexxie sa...

Nämen, har du övergett oss?? :-(

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, jag ska säga dig att jag kände mig ungefär som om jag ville skriva ett brev och be Tele2 om förlåtelse ,-). Allra helst som ju två familjemedlemmar arbetat där och ENBART har gott att säga om företaget!

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: ja, vet du, det var första gången det blev en bra bild av kyrkan. Jag håller med dig om grenarna. Tack snälla.

Elisabet. sa...

Gunnel: minns ju också hur man bytte till sig filmstjärnor som man tyckte extra mycket om. Min bästis tyckte om Little Joe och jag Adam, så vi kunde lätt byta med varandra ,-).

Elisabet. sa...

Carin: inte som jag uttalade det iaf .., hörde dem säga det på radion och antar att det var det rätta. Ska kolla Berts länk.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Ang. torget i Halmstad. Precis.

Elisabet. sa...

carin: här! https://sv.howtopronounce.com/gina-lollobrigida (det översta exemplet).

Babsan sa...

Jag kom ihåg att man gjorde nåt sort vikt album av en skrivbok ,la in filmstjärnorna där och en kompis fick dra genom att stoppa i en filmstjärna i ett av facken ett slags byte gjorde likadnt med bokmärken.

Elisabet. sa...

Babsan: ni var nog före er tid i Piteå ,-). Det är ingenting jag minns. Tror bara jag hade en gummisnodd runt om bunten.

Kristina sa...

Ja Babsan, precis så var det. Vi kallade dessa kasserade skrivböcker för "stoppböcker". Ljuva minnen.

mossfolk sa...

Då har jag också uttalat det helt fel. Måste kolla upp hur det ska vara.
Jag brukar inte vara långsint, men Tele2 har jag ännu inte förlåtit trots att det gått över femton år. Just nu har jag Hallon, vilket väl är 3:s billighetsvariant. Tyvärr är täckningen superdålig så fort man kommer ut i skogen, så det får nog bli ett tillbakabyte till Telia.

Anonym sa...

Det finns billighetsvarianter även i Telias nät, t.ex Halebop och Fello...👍

Anonym sa...

Jag kör med Fello. Fungerar jättebra. Telias nät. Lite lägre pris om man är 55+ också. Hälsningar Turtlan