måndag 16 januari 2023

Måndag ...., vecka 3. 


Ännu står sig tulpanerna och vilken glädje det är med blommor i en vas! 

Såg ett inlägg från Landskrona ., där blommar nu vintergäck! 

Inte här .., ja, på vår tomt finns öht inga vintergäck, däremot hos grannen snett mitt emot oss. Hos Vera Birgitta. 

På bordet ligger veckans annonsblad, men det är inte mycket som lockar. 

Jo, mozarellan var billig och fläskkarré (grishals, fick jag lära mig att det skulle stå på skyltarna som textades, ja, i Skåne, alltså). Det kan bli gott - stekta i små bitar - att fylla ett pitabröd med, karrén alltså.

För övrigt kan meddelas att regnet har upphört. Det är knappt man tror att det är sant. 



Hade som vanligt mejl från min syster i Australien nu på morgonen. Hon hade fått tips av sonen om nyproduktion av enplanshus för äldre i Portland, där han och hans fru bor. 

Birgitta blir ju inte yngre .., måhända tänker sonen på hur knepigt det var när hon - i sex veckors tid - låg på sjukhuset efter bilkraschen och han befann sig sextio mil söderut. 

Men att byta delstat är inte bara att flytta. Där är andra regler. Körkortsregler, t ex. 

Så här skriver hon: "Jag vet inte riktigt vilka regler som gäller, man behöver inte köra upp,  men är man över 70 år så gäller körkorten bara 3 år.  Det jag har nu gäller i 10 år.  Man måste även besiktiga och omregistrera bilen och allt detta är ju inte gratis precis....   Dessutom skall ju en läkare i Victoria - dvs en som man förmodligen aldrig sett tidigare - fylla i ett formulär som intygar att man är fullt kapabel att köra bil, både vad gäller syn, hälsa och det mentala."

Ja, det låter ju vettigt, faktiskt vettigare än hur vi har det i vårt land. Å andra sidan lär det inte vara äldre människor som är mest inblandade i trafikolyckor, tvärtom. Det är väl unga testosteronstinna män som ligger i topp där, gissar jag.

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Det där med körkort är bra. Det borde vara något liknande här i Sverige. Test och uppkörning vart tionde år. Inte bara få körkortet förnyat automatiskt.

Anonym sa...


I England har vi det precis som din syster beskriver det vad gäller den andra delstaten. Jag är 76 år och har sedan jag fyllde 70 varit tvungen att fornya mitt kortkort (utan kostnader forutom forsta gången då jag måste skicka ett foto med min ansokan)) vart tredje år. Inga problem alls.
Våra bilar (3) måste besiktas varje år. Kan bli mycket dyrt. Dock behovs ingen omregistrering.

Lillan i Cornwall

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Ja, många skulle nog förlora körkortet då. Jag har själv åkt med någon som närmade sig nittio och var mer på vänster sida ibland. Nu är bilen avställd, gud vare lov.

Elisabet. sa...

Lillan i Cornwall: Tack som berättade! Det här du berättar om att körkortet ska förnyas vart 3:e år, betyder det att du måste visa vad du kan .., eller är det bara en formalitet?

Anonym sa...


Det är bara en formalitet.


Lillan i Cornwall

Elisabet. sa...

Lillan: ja, det låter bra. Tack som svarade!