onsdag 18 januari 2023

Onsdag ... och pension och allt. 

Det är inte ofta som jag sover en hel natt - eller i alla fall fram till klockan fyra - men nu har det hänt. 

Vi pratade om det härom kvällen och pv oroar sig lite för min  - så ofta - bristande sömn, men jag sa att så har det alltid varit, även när jag var yngre. 

Och nu spelar det ju ingen roll alls. Det är skillnad om man ska upp i ottan och ge sig av till ett arbete. 

De gånger jag legat på sjukhus har jag mest varit vaken hela nätterna .., glidit omkring på halkiga lakan och haft svårt att hitta en bekväm sovställning.

Lyssnat efter steg i korridoren .., det har på ett sätt varit spännande. 

Kände mig därför osedvanligt pigg i morse. Åt frukost framför tv:n. Helikopterolycka i Ukraina och ännu ett sprängdåd, nu i Kista. Detta krig och detta ständiga skjutande eller sprängande i vårt land, kommer att driva mig till vansinnets brant. 

 Stängde tv:n. Blåste ut ljusen. Tog därefter Harry på promenad ner till lilla hamnen. Medvind dit, rejäl motvind hem. 

Gunnar i Jämtland, han har flera gånger talat om att han tycker om busväder och när det inte regnar - men blåser - kan jag också uppleva en sån frihetskänsla! Just så var det idag. Tack och lov för stickemössa, tjocka vantar och halsduk - allt behövdes (och åkte som vanligt av när vi hade medvind sista biten hem). 

Slog mig ner vid hamnföreningens stuga där ett trädgårdsbord med stolar finns uppställda och bara  s a t t! 

Tittade ut över dom få båtar som inte tagits upp sedan i somras (bara två, modell större) och vilka ligger i lä innanför piren, nästan helt oåtkomliga för vådliga västanvindar. 

Det knirrade och knarrade från bryggorna och då uppstod ett ljud som DIREKT flyttade mig baklänges i tiden. Det är ju helt ofattbart att ljud och dofter kan ha sådan inverkan. 

När jag växte upp fanns nämligen en röd träbyggnad - avlång liksom och öppen på ena långsidan - där det sågades ved. Kanske tillhörde den där byggnaden Domänverket (bara hundra meter ifrån kanske) och från den där röda träbyggnaden, där inifrån hördes ofta ljudet av SÅGKLINGOR och det hördes hem till oss (dit man väl gick på 1 minut kanske). Förmodligen stod någon man och sågade virke dagen lång .., kanske Alvar "Snoddas" Renberg som alltid gick i träskor och blåställ ..., och det det där sågklingeljudet, etsade sig fast i mitt minne. 

I ljudförrådet. 

Det finns andra ljud. Intill det som jag nu kallar för "sågen", låg mejeriet. Där kom om morgnarna eller dagarna mjölkbilen och lastade av stora mjölkhämtare som rullade iväg på ett slags rull-band - inte med hjälp av elektricitet - nej, dom liksom föstes iväg och så blev det ett slags skrammel-ljud som jag än idag kan höra inom mig. 

Andra ljud ..? Jo, pappa som står vid spisen och kokar kornmjölsgröt som tydligen hela tiden måste röras om. Det var nog den enda mat jag såg honom tillaga under alla år, men han må vara förlåten - född 1910 som han var - och det tog sig ändå lite när han gick i pension. Lite. 

Du som tittat här ....., har du några ljudminnen?  Mer än gärna får du berätta, om du vill.

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Nej, ljudminnen har jag inga som ligger kvar i huvudet. Däremot kan dofter/lukter blixtsnabbt föra mig många år bakåt i tiden. (Och då handlar det inte om diverse rakvatten från tidiga pojkvänner... )

Jag brukar ha svårt att somna, men när jag väl gjort det... inte ens åskknallar rakt över huset kan väcka mig då. Knappt några väckarklockor heller, jag stänger av i sömnen. Om jag måste upp lägger jag mobilen så långt bort att jag inte når den - och då minns jag och slänger benen över kanten... sittande somnar jag inte om.

Skjutningarna... jag vill inte ens tänka på det. Det kommer allt närmare...

Kristina sa...

Ljudet av flygplan på låg höjd, får mig att tänka på annalkande vår. Har ingen förklaring, har alltid varit så, åtminstone så långt tillbaka som jag minns. Det är en härlig upplevelse - för mig är det "vårkänslor". Upplevde det idag i blött o grinigt väder - motorljudet från ett lågt flygande plan. Då insåg jag, att våren är på väg!

Elisabet. sa...

Bloggblad: men doftminnen sitter i hårt också. På den tiden jag körde moppe till och från affären, hände det vid Särdal att det dofta nyslaget hö och då var jag plötsligt hos mormor i Dikanäs! Lika häftigt varje gång. Blommande hägg är en doft som betyder mycket. Och grattis till din goda sömn! Jag kanske har varit för olydig, så det är det dåliga samvetet som gnager.

Elisabet. sa...

Krisna: Helt otroligt, det här med flygplanen! Undrar just varför .. ,det borde härstamma från någon händelse tidigare, tycker man. Tack som delade med dig!

Anonym sa...

Ljudet från bangården nere vid hamnen när de rangerar. Det hörs i hela stan nästan. Ett tryggt ljud genom nattöppna fönster på sommaren.
Hedgrenskan

Anonym sa...

Skrev Krisna …, menade såklart Kristina. 😉

Anonym sa...

Aha, ja, såklart när man bor med järnvägen i stan! Jo, men vissa ljud gör en trygg. Tack Kerstin som berättade!! Elissbet

Gunnel sa...

Jag hade min sovplats i köket när vintern var som kallast. Knastret när pappa gjorde upp eld under tidiga mornar är ett tryggt och fint barndomsminne.

Bert Bodin sa...

Ljudminnen ...? Försöker tänka efter, men kommer bara på det där med cirkelsågarna på hösten som ljöd från en del gårdar, även i stan, på den tiden.

Hur det piskades mattor varje fredag, så att det ekade mellan husväggarna. Det hör man aldrig nuförtiden.

Saabs gamla tvåtaktbilar, som lät som en starkt kokande kastrull. De påminde så mycket om något som kokade, så jag kallade dem "kokelibilar".

Elisabet. sa...

Gunnel: å, vilket härligt minne! Så tryggt det måste ha känts.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: å, du minns också cirkelsågarna!

annannan sa...

Har ljudminnen förknippade med huset jag växte upp i, så pass att jag faktiskt har gått och köpt mig en enklare professionell inspelningsapparat med bra mikrofon så att jag kan samla in dem medan tid är. Ljudet av när dörrar stängs och öppnas, och när man går över gårdsplanen så det krasar.

Annars är mina barndomsminnen mer dofter. Jag blir varm om hjärtat av dofter som hänger ihop med bygge (vått murbruk, nysågat trä), motorverkstäder och tvättstuga. Jag tänker mig att det är för att jag som barn varit med pappa när han jobbat på huset vi skulle flytta in i och med mormor och manglat och hängt tvätt. Verkstadslukten är nog också att vara med pappa, på Lantmännen och så, och så hos en kompis jag lekte mycket hos som hade stort lantbruk och egen verkstad. Där hade de också alltid palmolive-tvål kommer jag ihåg nu när jag berättar om det!

Elisabet. sa...

annannan: tack som berättade! Och då kommer jag ihåg när jag låg hos mamma i personalrummet på sjukstugan. Där fanns det Lux tvål och den doften - och doften i korridoren - kan jag känna precis nu när jag skriver det här. Och så GENIALISKT av dig att spela in dina ljudminnen!! (Tidningen Vi hade för många år sedan spelat in ljud som var på väg att försvinna. Helt underbart var det att lyssna till).

Anonym sa...

Ja, den ljudskivan från Vi har jag! Fått av mamma tror jag eller möjligen min moster. Jag har haft turen att jobba med ljudkonstnärer nyligen och är mycket fascinerad.