onsdag 10 maj 2023

      Mors Dag och Dagens fönster ...

Fönstret finns här i huset och bilden visar när jag testade två olika gardiner, ja, vilka som skulle få komma på plats. Det blev spetsgardinen, då jag av någon outgrundlig anledning bara hittade den ena längden av gardinen till vänster; den jag  e g e n t l i g e n  skulle ha valt. 

Tionde maj idag och för exakt fyrtiosju år sedan, vid 11-tiden på morgonen, blev jag tvåbarnsmamma  då kom Anna till världen. Hon föddes på Karolinska sjukhuset i Solna och utanför salsfönstret slog kastanjerna ut .., vi låg många kvinnor på samma sal och om kvällarna satt vi i ett allrum och tittade på någon brittisk tv-serie, det KAN ha varit "Familjen Ashton".

 En av salskamraterna hade fött sitt barn i familjens badrum och fick besök av en reporter från Aftonbladet .., det var tydligen en stor händelse. Några gängskjutningar kände vi inte till ., den nyblivna tvåbarnspappan arbetade som polis i Jakobsberg och Annas morfar skulle leva i ännu ett halvår. 


Vykortshälsning från mormor som 1978 hade susat iväg till Sydamerika och skulle bli där i tjugo år

Vi bodde i en 3-rumslägenhet på Hjortronvägen i Tibble/Kungsängen .., jag var mammaledig från arbetet som kassörska på en stormarknad och älskade jobbet, ja, jag hade kunnat arbeta gratis, så roligt var det! När Anna var bara några veckor gammal, fick vi besök av min storasyster Rigmor. Vi åkte in till Stockholms city (pappan var hemma med småttingarna) och åt pizza vid Hötorget .. , mina bröst sprängde av mjölk och jag fick uppsöka en toalett och försöka mjölka ur för hand. Underligt vad kan man minnas!


Och allt eftersom åren gick blev Anna en liten brevskriverska. Här ett tack från hennes mormor.

Våren och sommar 1976 måste ha varit solig. Den nyfödda låg ofta och sov i sin vagn ute på balkongen .., vi hade en labrador som hette något så exotiskt som "Labbe" och hon som var fyra år var ute mest hela dagarna och lekte med kamraterna. Där var ingen biltrafik mellan husen och var ett underbart område för barnfamiljer.

Jahapp .., det blev en lång vandring längs minnenas allé det här. STORT GRATTIS Anna på födelsedagen; hoppas att den blir precis så fin och bra som du vill ha den! På måndag blir det kalas.

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Fin berättelse! Man minns så tydligt vad som hände när man fick barn. Det är ju en alldeles fantastisk händelse i ens liv, när man var både är lycklig och skärrad över den nya lilla personen som man ansvarar för under många år.

mossfolk sa...

Grattis Anna!

Och grattis till mamman. Vilken ynnest att få vara med och följa sina barn genom livet!
”Här sitter pussen” Så finurligt ❤️

Elisabet. sa...

Gunnel: ja, jag minns inte i detalj, men vissa stycken. Känslan när jag låg på förlossningen i Skellefteå och var så orolig och barnmorskan som var så rar.

Elisabet. sa...

mossfolk: Verkligen en ynnest! Vi pratade om det idag .., att för två år sedan så var det covid och sjukhusinläggning och man var såååå dålig och ett halvår senare hjärtat och ny sväng på sjukhuset, en ännu längre historia. Det hade ju kunnat gå alldeles på tok. Glädjen är så stor att man får vara med. Såväl med barn som med småttingar.