fredag 12 maj 2023

Och så blev det fredag ....


Sista dagen hemma på ett tag och det är mycket som ska ordnas. Har fyra flak ägg i bilen som ska följa med till landet Uppland. 

 Hönseriet ligger på andra sidan kustvägen och som synes finns det flak med blandade storlekar och så finns det enbart små, medium och stora. 

Somliga tycks nästan som gåsägg! 

Vi tycker att äggen är underbart goda och hör tupparna gala om vinden ligger på åt rätt håll, vilket gör mig så glad. Galandet, alltså. 

Hönorna - alla går ute om dom vill -  är vita och ser fina och välmående ut. 

På Instagram berättade Lisen igår - hon var en gång arbetskamrat med exet i Malå - att där hon nu bor, i trakten av Gunnarn hemma i Västerbotten, där är det sån äggbrist att butikerna ibland inte har några ägg till försäljning! 

Så här skriver hon: "Vilken lycka att kunna köpa hur mycket ägg som helst. Ica i Lycksele blev utan ägg i påskas. Sen har de fått någon enstaka mindre leverans. I veckan fanns inga ägg. Coop hade tack och lov lite, så jag fick tag i 12 ägg. Har inte samvete att hamstra."

Så olika kan det vara.

Nu ska jag ta hand om den färska kyckling som jag kokat och ska frysa in - med currysås -. Det ska packas inför dagarna norröver .., på bordet står kattmatsburkar och jag flyttar blommor där det är skuggigt. Underbara vänner ger Sigge mat, vattnar i växthuset och håller allmän koll.


Och det går nog bra för äggföreta-get. Utanför hönseriet stod denna Tesla och med en talande skylt. 

Här en länk om ägg i kosthållet. 

(Jag gissar att det är ägarens bil.)

9 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ägg är det värsta jag vet. Har aldrig ätit kokt ägg. Redan som barn blev jag antiäggare.

De enda ägg jag konsumerar är mycket ksmouflerade. I sockerkaka t.ex. 😉

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, se .., där har vi förklaringen ,-). Och jag älskar ägg i nästan alla former. Äter ett kokt ägg var morgon .,. älskar omelett och stekta-ägg-mackor!

Kristina sa...

Ägg är livet det, se! Så mycken bra mat, som kan lagas bara du har ägg! Får aldrig fattas i mitt kylskåp. Tyvärr har äggtillgången på senare tid varit hipp som happ och priset också här I södra delen av landet, beroende på salmonella, sägs det. Men, ägg rules!

Elisabet. sa...

Kristina: ja, vi äter ofta ägg, inte bara till frukost! Minns när jag hjälpte till vid en ridtävling, jag stod och serverade/sålde lunch och ien korg fanns hårdkokta ägg. Många unga tjejer kom och köpte ett ägg och åt det direkt. Perfekt! Billigt också. / Elisabet

Gunnel sa...

Här har vi en egen äggleverantör i Klöverträsk så äggtillgången i våra affärer är alltid god. Åtminstone på Kvantum där jag handlar. Skulle göra kladdkakemuffins i veckan, det misslyckades totalt. Varför? Jo, äggen som skulle vara i smeten låg kvar på diskbänken. Så ägg är viktigt.

WalkaboutSweden sa...

Vad vore livet utan ägg!? ;)

Babsan sa...

Jag köper ägg av grannen men harbdessa bara till bakning,👍att koka och äta klarar jag inte för det är en speciell smak 👎

Elisabet. sa...

Babsan: det kanske är något norrbottniskt drag det där ,-)

Anonym sa...

Walkaboutsweden: tomt! ❤️ / Elisabet