fredag 12 maj 2023

Dagens fönster .., Nutidsquizet och lite annat.


 ... var under sju års tid mitt fönster och det vette ut mot Regementsgatan - då en paradgata där militärerna kom marscherande - nu omgjord med träd på ömse sidor och sååå fin! 

Genom fönstret kunde jag på lediga dagar se in till lilla affären där jag arbetade .., det tog kanske fem sekunder att gå till jobbet och som jag trivdes! 

Var jag ledig och inte hade något särskilt att göra, kunde jag tvärtitta in och fylla på frukt och grönt och kolla över beställningen till nästa dag ., ja, affären var som ett andra hem. 

Utanför fönstret fanns också ett övergångsställe och ibland slog sig äldre människor ner på stentrappan vid porten, så där för att vila benen. Jag minns särskilt en före detta journalist på Ystads Allehanda, han brukade sitta där och ta igen sig. Oklanderligt klädd var han .., ofta i trenchcoat och stilig keps.

Vår, sommar och höst stod fönstret som regel öppet. Att då leva som ensamseglare, men ändå höra ljuden från världen utanför - den lilla del av världen som kändes som min - blev en slags trygghet. Ibland hejade människor som gick förbi. "Hallåj Bettan!" kunde dom säga och jag blev så glad. Och tänk, att såväl min mamma, som dottern (AP) hade bott där innan det blev min tur .

En slags mental navelsträng blev den lägenheten för mig - och är ännu -. 

För övrigt? Nutidsquizet gick så där. Åtta av tio för mig - fel på fråga 7 (forskning) och fråga 9 (sport). Pv hade 9 rätt. Fel på fråga 10 (film).

9 kommentarer:

Gunnel sa...

Hade också 8 av 10. Fel på 2 och 7. Pensionsålder och forskning.

Rexxie sa...

9 av 10 på nutids (jag är förvånad själv)
11 av 12 på ord (där är jag inte lika förvånad... :-)

Elisabet. sa...

Gunnel: Det som alltid förvånar mig, är att jag nästan jämt har fel på sportfrågorna, jag som tycker mig vara så idrottsintresserad :)

Elisabet. sa...

Rexxie: Bra gjort! Ordquizet .., jag tyckte att det kändes som om jag hade gjort det nyss? Eller kan det ha varit något liknande ordquiz på Facebook, kanske? Hade 9/12. Fel på bl.a libation.

Bert Bodin sa...

8 av 10
10 av 12.

Så blev det.

Turtlan sa...

Japp! Idag gick det bra! 9 av 10! Missade om superdatorn.
Ibland så! Men läste mer noga igenom innan jag svarade idag. Dvs läs inte för snabbt.

Turtlan sa...

Ordquiset blev 9 av 12. Alltid något.

Elisabet. sa...

Turtlan: Grattis! Och ja, det har ofta varit min akilleshäl - detta att ha för bråttom -. Pv sitter länge och k l u r a r .., det gör inte jag, men så har han ofta fler rätt än undertecknad.

Kristina sa...

Nutidsorienteringen: missade bara datorfrågan. Bra resultat för mig - brukar inte toppa, precis! Ordqvisset: 11 rätt. Fel på libation. Men, man lär sig.