fredag 14 juli 2023

Hur det blev ...


Jo, vi snirklade oss fram längs smala, småländska vägar kantade av skog och mera skog och så plötsligt .., de allra ljuvligaste Emil-i-Lönneberga-hus .., röda med snickarglädje ..., och så fanns där rena skruttet också, förstås.

Vid ett hus satt en liten kille - kanske 4 år - i en vit trädgårdsstol och han satt där ensam för sig själv och sprätte med benen .., ungefär som en gammal farbror. Så fin!

I en hage låg en hel drös med stora kor .., oj, så härligt dom tycktes ha det!  

Kvinnan som sålde skifferplattorna, bodde i en sommarstuga en bit från allfartsvägen och vi blev så förvånade .., ja, tyckte att det var mer skiffer än vi förväntat oss! 

Men oj, vilket tungt kånkande och lastande på släpvagnen, den som är märkt Hemköp Haverdal. 

Kvinnan visade sig vara lärare i slöjd; från Uppsala, men hade nu sommarledigt och bodde här i stugan. 

"Du vill inte köpa ett gasolkök också ...?" undrade hon just som vi var på väg att ge oss av. Jo, det ville pv! Gasolköket plus två tuber gick på 600:- och det var billigt, menade pv. Perfekt, nu har vi reserv om det krisar sig, antingen i båten eller här hemma. Om RYSSEN kommer!

Bilden är dock härifrån, när vi kommit hem och all skiffer samlats på en lastpall. Det blir ett pussel det, att få ihop det hela. 


Därefter till Ljungbergmuséet inne i Ljungby där jag INTE besökte själva utställningen, den där alster av den berömde John-E Franzén visades, men det berodde mera på att det var så varmt ute och vi hittade ingen skugga till Harry i bilen. 

Tittade på olika affischer (mest motiv av S.Ljungberg) och köpte fem konstkort i olika storlekar - vilka ska bli till vykort -. Bilden till höger visar dörren till Ljungbergs hem. 


Och själva "lusthuset" ..., eller vad man ska kalla det. 

Där intill en brant sluttning ner till Lagan. Vackert var där verkligen!

Åt lunch på Best Western Hotels - pv bjöd på plankstek med fläskfilé med tillbehör - men jag tror nog att kocken hade glömt att salta eller krydda anrättningen. Nåja, det var ju lätt ordnat. 

I en second-hand-butik så där lite vid sidan om, fyndade jag ett vitt skåp att ha på väggen .., typ ett gammalt badrumsskåp eller något sådant, men i trä. Sååå fint! (Det hade kommit in i butiken 1 timme tidigare!)

Tvåhundra kronor betingade skåpet och jag föll pladask och ska nu försöka få det på plats i uterummet. 

Kom hem och var svimfärdig av trötthet. Duschade .., testade nya hårschampot och sitter nu i mjuka nattlinnet, för ingen lär väl komma på besök den här tiden på kvällen? I morgonkväll dyker Emil med kompis upp och blir här ett par dagar .., så trevligt!

4 kommentarer:

Kristina sa...

Ljungbergmuseet är förnämligt - ofta fantastiska utställningar av måleri plus en permanent utställning av Sven Ljungbergs och Ann-Margret Dahlqvists verk. Såå bra! Vad roligt, att du fyndade på Loppis! Sån't kan liva upp en ...

Elisabet. sa...

Kristina: ja, jag tycker också om det museet! Lagom litet - eller stort - hur man nu ser det och så vackert beläget! Köpte bland annat ett fint kort av sonen Pontus - en målning av föräldrarna - sååå fint!

Turtlan sa...

Det var inte lite skiffer det! Tungt! Var ska ni lägga det?
Sen undrar man ju varför säljaren gjort sig av det?

Vi har ju lite skiffer liggandes här på stugan också. Så nu har vi gjort slag i saken och tar med tre (!) bitar hem och ska lägga i vår lilla trädgård.

Vink vink!

Elisabet. sa...

Turtlan: tanken är en gång från ytterdörren (ja, nedanför trappan alltså) och till där vi parkerar. Men så långt tror vi inte att det räcker, så vi får försöka komplettera.