fredag 11 augusti 2023

Nyheterna ....

Översvämningskaos  i Norge. Kung Harald är på besök och pratar med myndigheter och frivilligarbetare. Jag tycker alltid att han ser ut att vara så vänlig och så klok.

Hemma i Malå har ovädret Hans fällt mängder, mängder med träd till marken. En man som heter Martin tycks trygg - kanske är han skogvaktare - och han berättar om faran i att nu befinna sig i markerna där tallar lutar lite hit och dit. Länk här.

Och från Hawaii ser jag tv-bilder med människor i chock .., där är en man i blå tröja som står med ryggen mot en vägg och ser alldeles ...., förtvivlad ut. Ett medelålders par sitter i sin bil och ska titta till om där är något kvar av deras hem .., tre till synes tonåriga barn sitter på flaket. Eld som förflyttas med orkanvindar .., kan man tänka sig något värre ...? President Biden - som numera rör sig allt mer "stappelfött" - meddelar att Hawaii ska få hjälp. 

Tittar på en film från USA - det är på instagram - och från Los Angeles, men jag har sett filmer från andra städer i det förlovade landet där opiatberoende ungdomar vacklar fram eller har liksom frusit till is i sina rörelser .., ligger på trottoarer eller på kartonger eller i små tält .., tycks mera döda än levande. Någon har en hund vid sin sida.

Konstaterar att lyckas man behålla förståndet efter dagens nyhetssammanfattning, får det väl anses som ett smärre under.

14 kommentarer:

Turtlan sa...

Vill bara tillägga Hawaii. Inte Haiti
Staden heter Lahaina pålning Maui.

Undertecknad har varit där. Så fint och smått paradisiskt.
Så tragiskt.

Så nu har geografipolisen varit igång 😉

Bert Bodin sa...

Just det! Hawaii handlar det om. Närmare bestämt Maui.
Med vänlig hälsning, geografipolis Bodin. (Kollega till Turtlan.)

Anonym sa...

Äldste sonen har precis anlänt till Europa efter ett besök i USA. Först konferens i Florida och sedan bilade de norrut.
Han var . . . bedrövad. Överfullt med hemlösa och utslagna människor liggandes på gatorna, så mycket misär och förfallna områden, ja slum.
När de åkte tunnelbana från hotellet in till city blev de också nedstämda över alla utslagna och kände sig inte trygga.
Enorma klasskillnader.
Svindyrt! (nu när kronan är så svag) Dessutom dålig kvalitet på maten.
Gissar på att det inte är aktuellt med nåt mer besök.
Barbro i Tranemo

Monet sa...

Barbro: så tråkigt att din son fick ett så eländigt intryck av USA. Det är ju ett enormt stort land med skillnader i allt så man kan ju inte generalisera. Jag har både släkt och flera vänner bosatta där och har själv både bott och arbetat där tidigare så jag vet vilka skillnader det finns. Och det stämmer att utslagning och hemlöshet har ökat precis som brottslighet. Men det sker världen över, också i Europa och i Sverige inte minst. USA är ju snabbmatens förlovade land men har också gastronomi av högsta klass - hela landet är ju en smältdegel av olika länders olika kulturarv. Ett mycket spännande land att utforska!

Och jag har också varit på Maui, i Lahaina - ett tropiskt paradis! Så sorgligt att se nu. Precis som alla franska förödande skogsbränder vi upplevde under våra sista heta år där och grekerna nu gjort på Rhodos. Världen står bokstavligen i brand…

Elisabet. sa...

Turtlan: Slarv av mig, sorry! Tack som hojtade!

Elisabet. sa...

Bert: haha .., så bra att hon har en vikarie!

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: På instagram och andra sociala medier ser man dagligen hur det eskalerar, detta med alla opiatberoende människor - det är GRÄSLIGT -! Boston, Philadelphia, Los Angeles .., det ser likadant ut, människor i drivor på trottoarer, smutsigt och eländigt! New York Times hade ett stort reportage om detta för någon tid sedan, hur intressant som helst var det - och SKRÄMMANDE -!

Gunnel sa...

Man måste vila från nyheterna ibland för att inte bli tokig. Hos min bror och svägerska utanför Malå har träden fallit som käglor. De har aldrig upplevt något liknande. Himlen mörkande och under en halvtimme rådde totalt kaos. Moder jord protesterar vilt mot hur vi behandlar henne.

Bert Bodin sa...

Drömlandet USA???

Elisabet. sa...

Gunnel: Ja, såg detta på tv, det är ju helt otroligt. Ingela Söderström på besök hemma i Malå - i sommarstugan - upplevde just detta och hur det åskade och vinden vrålade, med träd som föll intill.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Ja, inte för min del i alla fall.

Babsan sa...

Jag orkar snart inte se eller lyssna på Nyheterna det blir för mycket att ta in.Jag blir deprimerad 😞

Elisabet. sa...

Babsan: ja, så är det. Och nu är fotbollen hjärtinfarktsframkallande, Australien - Frankrike och straff på straff.

Turtlan sa...

Knappast ett drömland om man tänker på sociala och ekonomiska skillnader. Helt ok angående natur och spännande miljöer.
Glad bo i ett land där förskola inte kostar uppåt 10 000 kr i veckan. Som ett exempel.

Det som usa är bättre på är att vara volontär på olika sätt.
Det som skrämmer mest är den där Trumph och allt som händer i hans fotspår. Att folk kan tänka sig ett inbördeskrig tex. Vapenlagarna och alla vapen folk har. Ja det som vi kallar för vanligt folk.
Det skrämmer mig att åka dit med tanken på vapen.

Jag har ju en kusin med man på grannön till Maui, dvs stora Hawaiiön. De bor man smått paradisiskt och tänk kunna åk dit igen.

Bert: Jag är ordinarie. Du vikarie. När det gäller språkpolis så är du ordinarie! Ok för dig?