tisdag 8 augusti 2023

Tisdagsfönstret ....

Ja, det kan ni hitta om ni besöker Tallin och där promenerar omkring och plötsligt  - utan att ni kanske tänkt det - kanske blicken fastnar på ett fönster som det här. 

Eller rent av: det här fönstret. 

Vår minisemester i Gdansk i Polen blev lyckad; jag tyckte verkligen om att strosa omkring, ta lokaltåget ., besöka marknaden .., ja, att se människor och andra matvarubutiker och smaka mat som var lite annorlunda - om inte mycket -. 

Samma sak i Berlin. 

"Ja, vi kanske skulle ta en resa till Tallin ...?" säger pv när jag berättar om fönstret. 

 

 

 

 


 

 

Känner jag några estländare? Jo, den allra bästa av lärare som jag någonsin haft: Klara Öberg, född Tui, hon var född i Estland men hamnade i Malå. Här står hon på den översta raden i mitten, med vit krage och leende. Alltid leende. Bilden togs troligen 1956/1957 och visar elever från byaskolorna vilka hamnat i en enda klass i Malå.

Mera Estland: till exempel Tiina Sarap i Skåne, men ofta om somrarna i Malå, då hennes pappa arbetade åt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) och då blev det några veckor, ibland längre än så, som vi var tillsammans.("Var tillsammans" = cyklade till badstranden, ägnade oss åt seanser i vår sommarstuga .., låg i tält!)  

Själv kom denna Tiina att arbeta som landskapsarkitekt/professor på Alnarps lantbruksuniversitet i Skåne. Här kan man läsa om denna alltid så rara kvinna med estländskt påbrå.

Hjärnans arkiv har en tendens att bevara så underliga minnen! I den lägenhet där Tiina och hennes syster Kiisu och föräldrarna tillbringade veckorna i Malå, krånglade ofta toaletten .., ja, jag minns hur en sån här "gummi-tjopp-rensare-propplösare" alltid stod redo. 

Många, många år senare skulle jag besöka dem i Stenhamra i Solna. Kanske var året 1967? Där, i föräldrarnas sovrum, fanns en  e n o r m  spegel vilken täckte halva väggen - den mitt emot dubbelsängen - och det var liksom inte på höjden, utan den var monterad vågrät. 

I Kiisus rum stod krukor med ormbunkar i fönstret och det var så grönt och vackert. 

Sånt kan man också komma ihåg .., när minnets luckor öppnas och allt detta tack vare en  fönsterbild från Tallin. Tack annannan!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag rekommenderar verkligen Tallinn! Så fin liten stad, intressant historia, vackert konsthantverk och mycket god mat. Och vänliga människor. Restaurangen CRU ska ni lägga på minnet. Fantastisk modern mat med lokala traditioner. / Annannan

Elisabet. sa...

Annannan: Tack för tipset! Vänliga människor låter bra.

Gunnel sa...

Har förstått att Klara Tui var mäkta populär. Alla som haft henne som lärare berömmer henne.