lördag 12 augusti 2023

Underbar film ....

Vi råkade igårkväll komma in i den mer som av en händelse .., och har man haft någon svårt sjuk i sin närhet (i filmen drabbas kvinnan/hustrun av bland annat en stroke) så blir det en hel del igenkänning. Eller "en hel del" - det blir hur mycket igenkänning som helst!

Lägg därtill suveräna skådespelare .., en åldrad Jean- Louis Trintignant och Emmanuelle Riva i huvudrollerna, samt deras dotter - spelad av Isabelle Huppert. 

 

Emmanuelle Riva blev för övrigt vid 86 års ålder Oscarsnominerad till priset för Bästa kvinnliga huvudroll och det kan jag verkligen förstå (men hon vann inte), däremot fick "Amour" i sig en Oscar för Bästa Utländska Film. Året var 2013.

 Filmen - gjord av Michael Haneke - finns på SVT-play och kan ses fram till den 10:e september.

2 kommentarer:

bettan sa...

Fantastisk film och otroliga rollprestationer. En film som verkligen berör.
När dottern frågar sin pappa, "vad händer nu?" och hur han svarar henne. Så osentimentalt och rakt på sak, utan omskrivningar är vägen till slutet.

Elisabet. sa...

bettan: Ja, verkligen. Och så annorlunda med en film med sååå långa tagningar och där det inte väjs för hur det kan vara - eller är -.
Tänker även på ömheten när kvinnan kissat på sig under natten .., dom där stunderna av klarhet .., ja, det var så mycket som var bra.
Ska se den från början; jag fick hålla på och fråga pv vad som hänt. (Läste en så intressant intervju med Haneke som där berättade hur han tänkte vid inspelningen.)