tisdag 5 mars 2024

Dagens fönster, immunitet och p-böter.

... samt en pelargonia vars blad är närmast astronomiska. 

Så här vackert är det ute idag. I alla fall mellan varven. 

Eftersom nattens totala sömn blev mindre än tre timmar, har jag suttit ute i solstolen och vänt ansiktet mot himlen - allra mest mot Moder Sol -. Försökte somna där ute, men icket. Två ekorrar dök upp .., och tre duvor. Alla - även övriga fåglar -drack vatten från det stora betongfatet.

Tömde sedan ut vattnet .., skrubbade fågelbadet och fyllde på med fräscht vatten. Det kändes bra.

Edvin som blir 6 år i slutet av julioch hans morfar  har idag påbörjat bygget av en fågelholk ., dom har varit på kilometerlång promenad och det var träff med någon från Eon och det har ritats med tuschpennor och tittats på barnprogram. Nu har herrskapet åkt in till Halmstad. Fortfarande strålande solsken ute. 

Saker man kan fundera på: Vad är idén med att utländska diplomater ska ha immunitiet när det begåtts felaktigheter här i Sverige? Det är väl ändå en totalt föråldrad lag? (Ja, apropå bilen från den etiopiska ambassaden där den okände chauffören kört i 2 km längs en järnvägs, - eller spårvagnsräls -...). Det är ju helt sanslöst.

Samma sak - icke immunitet  - tycker jag borde gälla till exempel Natosoldater från andra länder, precis som att svenska soldater utomlands får se till att följa det landets lagar.

I dagens DN kan man läsa följande, det handlar om diplomater som blir bötfällda: "New York hade länge ett enormt problem med felparkerade diplomater som totalt var skyldiga staden hisnande 18 miljoner dollar i p-böter. Bara det att det inte gällde i allmänhet. En studie visade att de från Sverige och andra länder med låg korruption inte hade en enda parkeringsbot, medan en av Kuwaits utsända hade 249 stycken. Landets korruptionsnivå verkar kunna trumfa fuskmöjligheten."

Kanske menades att de skötsamma i alla fall hade betalat sina p-böter? I samma artikel kan man läsa att Leif GW:s fru Kim slapp undan böter genom att nämna sin makes namn. Är detta sant, är det ju bedrövligt, såväl av henne som av polisen.

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Det där med diplomatstämpeln begriper jag inte. Kanske vore det bra i extrema tillstånd i det land de jobbar. Men i fredstid ...? Nä!

Bert Bodin sa...

Glömde ...

USA har ju förhandlat sig till att amerikanska lagar ska gälla även i Sverige, när det handlar om amerikansk personal/soldater.
Förstår inte logiken i det.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: din sista kommentar, det är det jag menade! Det är ju helt galet.