onsdag 28 januari 2009

Hågkomst ..



Igår var det dagen då vi alla skulle komma ihåg Förintelsen och allt det förfärliga som hör till den.

Någon gång på 80-talet råkade jag i ett radioprogram lyssna till en överlevande från något koncentrationsläger och den mannens vittnesmål grep mig nåt så oerhört.

Och så kommer ena dottern hem från skolan och är alldeles tagen och jag får veta att hennes lärare har berättat om något som jag nu inte ens kommer ihåg vad det handlade om, men jag minns att jag tänkte att .. men åååå, kan en människa betyda så mycket .., det han eller hon säger .,. då vet jag precis vad jag ska göra!

Så jag kontaktade Sveriges Radio och frågade efter namnet på den judiske mannen som jag hade lyssnat till och jag ringde honom och han sade att "nej tyvärr, han var upptagen och skulle nog inte kunna komma till Malå .. men han hade en bekant .., honom kunde jag ringa?"

Dessförinnan hade jag hört mig för med underbare Carl-Olof Sjölund hemma i Malå och frågat om skolan eller kommunen kanske kunde tänka sig att sponsra den här överlevande-mannen, ja, i fall han ville komma och vittna om sina upplevelser?

"Javisst!" sa Carl-Olof utan att tveka.

Så blev det också.

Mannen, som visade sig heta Zioma Zubicky kom verkligen till Malå och höll föredrag för högstadieklasserna och på kvällen, även i aulan.

Inga som helst förhoppningar om att det skulle bli många åhörare hade jag .., ty det var något sportevenemang på tv.

Men tänk .., aulan blev mer än fullsatt och jag har nog aldrig varit så tacksam i hela mitt liv!

Och herr Zubicky satt efteråt vid vårt köksbord och åt paj.

Filmsnutten här ovanför visar en för mig helt obekant man som spelar ledmotivet (som är så vackert, så vackert ...) från filmen "Schindlers list", en film som jag såg tillsammans med ovan nämnda dotter .. vi såg den här i Ystad på gamla biografen och jag grät så våldsamt så dottern nog skämdes ögonen ur sig ..-)

6 kommentarer:

Anita sa...

Ett jättebra initiativ av dig Elisabet!! Såg du programmet går om en annan överlevande från ett koncentrationsläger? Han talade också i skolor sedan ett tiotal år. Ungdomarna satt som tända ljus. Jättebra program.

Jag såg huset i Krakow i våras där Shindler hade sin industri och där han lyckades rädda massor av judar. I TV-programmet igår berättades om en annan (tysk) som gjorde likadant i Lodz. Tyvärr fick han sona med sitt liv av sina egna landsmän för detta efter kriget.

Elisabet. sa...

smulan: jo, jag såg lite, lite av det och jag blir lika gripen var gång. Det är bråttom nu!

Alexandra sa...

Jag minns honom! Han Zioma. Det var ett gripande föredrag. Att du hade ett finger med i det spelet det visste jag inte. Bra jobbat!!!

Elisabet. sa...

Alex: ,-)

Christina sa...

Instämmer med smulan - ett jättebra initiativ!

När jag var tonåring läste jag mängder av böcker skrivna av överlevare.
Det är så farligt att glömma vår historia.

Anonym sa...

Vad enormtfint gjort av dig, Elisabet. Det betydde nog mycket för alla som satt i salen.