onsdag 17 juni 2009

Den första dagens kväll .....


Så mycket har blivit gjort idag.

Jag har städat min lägenhet, ja, till och med i städskåpet, för man vet ju aldrig.

Och det är underbart att komma hem till sitt eget och känna att det är rent och fint.

Åååå, jag minns jular eller sommarsemestrar hemma i Malå och sedan resan söderut igen, till trean i Kungsängen ..., och detta att låsa upp sin egen dörr och flickorna som hade alla sina leksaker på plats och kompisarna som väntade nästa morgon och slå sig ner i sin egen soffa och ställa balkongdörren på glänt och tacka grannen mitt emot som hade skött blomstervattningen.

Oftast Henry, han den storvuxne mannen från Gråträsk utanför Arvidsjaur, men som också hade hamnat söderöver.

Den där komma-hem-känslan.

Jag minns också resan upp till Västerbotten när det var studentdags för Anna och vi kom körande och närmade oss Lycksele och radio Västerbotten varnade för våldsamma översvämningar och plötsligt, när jag hörde min egen dialekt i bilradion, översköljdes jag av en komma-hem-känsla och jag vände ansiktet mot skogen och försökte hålla gråten stången.

Med åren blir jag allt blödigare.

Alltid har jag varit lättrörd, nu är det värre än nånsin.

Det är som om känslorna ligger utanpå.

Som antenner.

I morgon kommer sonen hit och äter frukost med mig.

Tillsammans går vi sedan till stationen och har följe till Malmö.

Där går han till polishuset där han lär upp sig för att vara nån slags ta-emot-anmälningar-hela-sommaren från hela landet .., och själv tar jag tåget till landet Halland och till pensionatsvärden.

Pelle följer med.

Medan vi åker norröver, ska han bo hos pv:s härliga mamma.

Det blir nog bra.

3 kommentarer:

Torun sa...

Ja,, det blir nog bra. Det där med blödigheten känner jag igen - och känslan, när man hör sin egen dialekt talas. Brast själv ut i storgråt förra veckan när jag fick telefonsamtal från en gammal kär väninna från Umeå. SOM jag längtade hem!

Cicki sa...

När vi åker hemöver så säger sambon att min dialekt förändras och blir mer norrländsk ju närmare vi kommer Sundsvall. När vi skymtar Gumsekullen (Njurunda söder om S-vall) så känner jag, snart, snart är vi hemma igen.

qi sa...

Ja, det blir nog jättebra!!
Ha det så fint nu och tack för posten!!!