torsdag 10 december 2009

Insikt nr 176 (kan också rubriceras "faran med starka tabletter ....").


Efter knäoperationen för tre veckor sedan fick jag, mot den då djävulska värken, Citodontabletter.

Vid några tidigare tillfällen har jag fått morfininjektioner och har då, per omgående, kräkts nåt alldeles hejdlöst, men det här skulle vara bra.

"Det klarar du nog ..?" sa sköterskan vänligt.

Det gjorde jag också.

Och Citodontabletterna lindrade verkligen.

Två tabletter, tre gånger om dagen, var ordinationen.

Det är vad jag har tagit.

Fortfarande får jag mellan varven ruskigt ont i framför allt vaden och foten, ja, runt knäet också, men mest nedanför.

Och en kväll är min Citodonranson slut.

Den har räckt aningen längre än vad som var planerat, men likväl, den är slut.

Och jag går och lägger mig .., utan tabletter.

Efter en halvtimme drabbas jag då av våldsam å n g e s t .., det kryper som hade jag myror över hela kroppen och mest i högerbenet och det känns som om hela jag ska gå i bitar!

Det är det absolut mest obehagliga jag har varit med om .., och när jag äntligen lyckas somna, ja, då vaknar jag på morgonen och är alldeles kallsvettig .., särken är våt .., jag är iskall på huden och håret är lockigt av all fukt.

S o m jag funderar på vad detta kom sig av!

Tills igårkväll .., då slog det mig plötsligt .., det är förstås avsaknaden av tabletterna!

Jag minns att du Matilda i Australien nämnde nånting om vilken drog detta var och hur kunde man få det utskrivet, den styrkan och den mängden.

Helt förvissad är jag om att du har rätt!

Nu vete sjutton om jag vågar ta en enda till tablett eller om jag helt enkelt ska försöka fasa ut det hela .., pö om pö .., för värk har jag ju fortfarande.


Mer att läsa om detta finns t.ex här.

18 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ja helt klart är det en effekt av att du slutat med Citodon. Hjälper det inte med att ta två Alvedon nu? De ger inte dessa biverkningar.

Elisabet. sa...

Eva: nej, det blir inte alls samma effekt, men nu får den effekten utebli .., för det här var så obehagligt .., usch, så ruggigt!

Anonym sa...

Du hade förmodligen abstinensproblem, det är beroendeframkallande tabletter. /Agnetha

Matildas fikarum sa...

Fy vad obehagligt. Jag har varit med om något liknande och man kan ju bara föreställa sig vad det är grova narkomaner går igenom när det försöker gå på avvänjning. Huvva!
Jag skulle trappa ner om jag var du. Ta lite mindre varje dag och till slut är både tabletterna på noll och benet läkt.

Anita sa...

Jisses Elisabet - 3 gånger 2 tabletter dagligen av Citodon! För mig låter det som en hästdos..

Citodon är starkt beroendeframkallande - jag tycker du ska låta bli dem hädanefter om du kan.

Det här säger ganska mycket om läkarnas dåliga kunskaper, och inte minst liten erfarenhet. Min erfarenhet från vården av Citodon är att den ges med stor försiktighet!

Kryssa Citodon Elisabet!

Elisabet. sa...

Agnetha, matilda (tack som hojtade i början!)och smulan: ja, jag skulle få en ny omgång, men jag vet inte om jag ska hämta ut den.
Skräcken är bara att det blir som häromkvällen .., det var så FASANSFULLT hemskt .., ren inombordspanik! Som om kroppen knöt ihop sig och ville sprängas!
Arma människor som är beroende av det vara månde!

bettankax sa...

Här kommer motvalls...
Den ordination du fått är den gängse efter knäoperationer. Inget farligt med "utsättningsbiverkningar" men högst obehagligt. Vad värre är, om du inte har tillräcklig smärtlindring blir det så mycket svårare med rehabiliteringen. Det tar lång tid (som jag vet att du vet) att återhämta sig efter en knäoperation. Men som sagt oerhört VIKTIGT att du kan mobilisera/rehabilitera dig utan att vara smärtpåverkad. Amen o Kram

Elisabet. sa...

bettankax: ,-)

Ååå, du är så härlig!
Men jag ska nog försöka klara mig utan så mycket som möjligt. Jag blev verkligen så rädd.

Anonym sa...

Alvedon 1 g + diklofenak/ doktor groda..
Skicka ett mail om du behöver hjälp.

Elisabet. sa...

Doktor Groda: ,-)

Jag ska se om jag hittar din mailadress bara.
Tack!

Cicki sa...

Jag tycker du ska våga ta Citodon tills värken är lindrigare. Sedan fasar du ut den med en halv i taget, tills du helt klarar dig utan den.

Rexxie sa...

Eftersom jag också är motvalls så håller jag med Bettankax och Cicki: ta den medicin som du blivit föreskriven, och så trappar du ner! Mycket bättre än att du har ont och inte riktigt vågar använda knät pga smärtor!

Anita sa...

Det finns många andra smärtstillande läkemedel isf Citodon - ett par har nämnts bland inläggen. Och givetvis ska du ha smärtstillning tills knät är bra igen!

Det jag blir frustrerad över är att läkare skriver ut tabletter i sådana doseringar som du fått. Det är verkligen inte etiskt rätt.

Har du provat T. Alvedon 1 g x4? Jag tror det räcker långt, Elisabet.. plus ett litet glas whiskey eller konjak till kvällen...;)Sant!

Elisabet. sa...

Smulan: nu har jag fått många olika goda råd här .-)

Idag har jag inte tagit en enda (jag har bara en kvar .., och dom nya har jag inte låtit hämta ut ..) Citodon .., utan nöjt mig med Panodil och en Martini.
Plus lite After Eight.

Jag har ont, men inte så jag inte uthärdar.

Elisabet. sa...

Och till er andra, nu ser jag att det var fler kommentarer: det är svårt det där .., oavsett om jag tar Citodon eller inte, gör det skitont när jag tränar.
Vansinnigt ont.
Nåt djävulskt ont.
Speciellt när jag böjer.

Det gör också ont när jag sitter på en stol mer än femton minuter ., då domnar liksom foten av .,. det är mitt största problem .., det är inte knäet, utan vaden och foten.

Den blir liksom varm och stickig och så spränger det.

Vid fyratiden på natten eller tre .., då brukar jag vakna och ha rejält värk i hela benet .. då har det hänt att jag tagit Citodon och det är då dom där drömmarna kommer.

Och när jag inte tog dem, blev det rena ångesten.

Lite knepigt är det.

Annas mamma sa...

Är svårt med rätt smärtlindring. Citadon innehåller ju morfin och resten paracetamol och det beror ju också på i vilken styrka du fått dem. Det kan bli starka doser och det ger snabb tillvänjning och abstinens sedan. Du gör helt rätt om du bryter direkt, det går att göra så med morfin, utan att det är farligt och ta annat smärtstillande som Alvedon. Ipren kan du också testa i tillåtna doser men frågan är om det räcker? Och då är du där igen för alla medel för kraftigare smärtlindring innehåller morfin så läkare ordinerar ju det för att patienten inte ska lida. Men det är en avvägning och så ska du också kunna träna fast det gör ont. Och sova. Du får pröva dig fram, kan det även finnas något lokalt du kan ta på benet?

Annas mamma sa...

Diklofenak som finns i Voltaren och inte innehåller något morfin hjälper bra mot smärta men ger väldigt ofta och även snabbt skador på magslemhinnan och även sår som i sin tur ger smärtor. Så det är lite som att välja mellan pest och kolera....

Hoppas du hittar någon bra lösning och framför allt att smärtorna avtar vartefter ändå.

Elisabet. sa...

Annas mamma: på nätterna har jag oftast kylbandaget på .., man byter bara ut isen och det håller sig visserligen inte så länge, men i alla fall tills jag har somnat .-)

Och det är JÄTTEBRA.