onsdag 24 februari 2010

Vid frukostbordet ...


En annan slags frukost.
Samos, september 2009.


... går diskussionens vågor höga-

Det börjar med pratet om snöskottningen eller bristen på densamma och plötsligt är vi i Malå i början av 90-talet och det är då pratet tar fart.

Så här var det och jag har berättat om det tidigare, bara som en liten förvarning.

Nåväl.

Sonen hade börjat på dagis och varje gång jag lämnade eller hämtade honom så slog det mig hur enbarmligt torftig utemiljön runt dagiset var .. inte en buske .., det var som Sibiriens taiga ..., och till slut hörde jag mig för med någon ansvarig på kommunen, ja, jag erbjöd mig att köra till handelsträdgården i Skellefteå och hämta buskar och säkerligen skulle vi få ihop föräldrar som vore villiga att plantera dessa, om bara kommunen bekostade själva inköpet av buskarna.

Bensin och bil, det skulle jag hålla.

Men nä, det gick inte för sig, då tog man ju arbetet från någon kommunanställd.

Nu var det ju så, att var det nånting man redan på förhand visste, så var det att några buskar på inga vilkors vis skulle planteras inom överskådlig framtid och således skulle heller inget arbete tas från någon kommunanställd, men svaret blev likafullt: "njet".

Nix pix.

Det är detta vi diskuterar så livligt vid köksbordet.

Utgångspunkten är bristen på snöskottandet eller snöskottare .. jag tycker väl att på lägre byggnader, typ dagiset i Ystad där jag bor (ett exempel bara) som är så lågt, där skulle väl några pappor kunna ställa upp och skotta bort snön, så är det hela ur världen, ja, om nu kommunens anställda inte hinner med, ja, hellre än att dagiset ska stängas och tänk, vilka konsekvenser det skulle få i förlängningen!

Pensionatsvärden menar att enskilda ska inte behöva göra sådant, hur skulle det se ut, då avsäger sig ju kommunen sitt ansvar på ett lättvindigt sätt och jag menar att om man nu bor på ett ställe där man känner till hur beslutshavarna tänker, då är det väl lika så gott att man gör något själv då, för annars blir det helt enkelt inte gjort.

Mellan rostebrödstuggorna lägger vi fram argumenten och det blir tydligt hur olika vi är i vissa avseenden; pensionatsvärden är den tålmodige och själv blir jag otålig och tycker att "nä, nu får det ...!"

Ååå, det är inspirerande med diskussioner!

Annat enas vi om.

Nu i dessa tider med översnöade trottoarer och samtidigt massor med arbetslösa ungdomar, då kunde väl dessa - ungdomarna - sättas i arbete med att hålla trottoarerna fria från snö?" tycker pensionatsvärden och det tycker jag med.

Faktiskt.

Och sen är frukosten slut.

Från cd-spelaren hörs Monica Zetterlund sjunga om "Alfie ...", allt medan sigge nilsson leker med en liten papperstuss.

Så är livet en alldeles vanlig förmiddag i slutet av februari.

Lite senare: länkar till Stationsvakt .., det är snöröjningsprat även där.

Och här också .., en f.d. västerbottensmadame som är innerligt trött på inkompetenta snöröjare.

16 kommentarer:

Linda sa...

Här diskuteras inte så mycket vid frukostbordet om vardagarna. Det blir mest envägskommunikation. Ebba har inte riktigt tid. Serveras det mat så läggs all fokus på den :)

Men om en stund kommer en annan mamma med bebis och då kommer jag att få prata massor :)

Elisabet. sa...

LindaLotta: i vanliga fall är jag ju ensam här med katterna och då är denenda diskussionen huruvida sigge nilsson ska få en eller två ostskivor till frukosten ,-)

(Det blir två, två mindre).

mossfolk sa...

Haha, här fördes en diskussion vädligt lik er igår. Också gällande snöskottning.
Överhuvud taget förs här många, långa mer eller mindre intressanta diskussioner. Fast inte vid frukostbordet eftersom en av oss är vääääldigt morgontrött :)

Elisabet. sa...

mossfolk: det är jätteroligt med alla dessa diskussioner, som egentligen inte är såå många, men i vissa avseenden tycker vi helt olika.

pv är mycket rödare politiskt än jag själv (men thomas j, kommunisten, påstår att jag är illröd utan att veta om det .-)och han - pv - menar att jag har "egna lagar" .., ja, ja, i stort sett tycker jag om att det är liv i diskussionen!

Dessutom är vi båda två oerhört morgonpigga, så det är kul .-))

gunnar i vaplan sa...

Vilken härlig frukostbild. Sol och värme.
Nu har jag fått igång lilla Toyotan.
Det är ju riktigt varmt ute nu.
Temperaturen har stigt med 10 grader från minus 37 till bara minus 27.
Härligt :-)

Bert sa...

Förr fanns den s.k. Snösvängen.
Förr fanns gigantiska snöslungor på järnvägen.
Förr hade vi kuratorer och skolsköterskor på skolorna. Och riktig mat.

Sverige har tydligen blivit fattigt, för sån't har vi inte råd med nu.

Varför tog vi inte med oss smultronen från förr in i den bättre framtiden.

Varför har vi bestämt oss för att glömma?

Elisabet. sa...

Gunnar: pv hälsar att det är åtminstone lättvallat uppe hos dig .-)

Bert: jag håller med! Lyssnade till radions nyheter i morse om nedrustningen av Banverket och detta med snöröjningen. En skam är det, ingenting annat!

Elisabet. sa...

Bert: men det är ju så att vi får de politiker vi förtjänar (får vi verkligen det ...?), varför engagerar du dig inte politiskt?

Jag tycker att du har kloka åsikter och det menar jag helt ärligt.

Kerstin sa...

Jag tror att det var så när Anders var liten att den som hade hand om planteringar bara så gran, tall och björk. Vad skulle man då behöva åka ända till staaaan för att handla när det fanns plantor i skogen och efter landsvägen. Idag hoppas jag man ändrat sig mycket för man ser planteringar överallt om än inte så stora. Kommer du ihåg byggaren som reparerade vårt gula hus? Han sågade ner ett jättefint äppelträd som var spaljerat i österläge av förre ägaren i tron att det var en sälg. Äpplen växer väl inte här! Nu är han lika stor entusiast för äpplen och andra spännande frukträd som jag. Han är dessutom ansvarig på kommunen för Menis Hus. (kommunens bolag)Ha det bra vid fler frukostdiskussioner. ( är bara den ena mer liberal eller mindre envis så funkar förhållandet ändå även om man tycker olika ibland)Den som är minst dum ger sig, är mitt ordspråk.

Elisabet. sa...

Kerstin: det funkar jättebra och det är roligt när man inte tycker lika i allt ,-)

Nej, jag kommer inte ihåg byggaren, däremot kommer jag ihåg vem den ansvarige var när det gällde buskarna .-)

Och det var inte Carl-Olof!

När det gällde dagiset, så insåg jag ju också att man måste kunna skotta snö och så .., men man behövde ju inte plantera buskarna precis där det skulle göras och även om snön tynger ner, så tjoppar dom upp sig när det blir vår.

Bert sa...

"..det är ju så att vi får de politiker vi förtjänar (får vi verkligen det ...?), varför engagerar du dig inte politiskt?"

Because you're not worth it.

;-)

Rexxie sa...

Jag måste nog hålla med PV i det här fallet att om det är kommunens ansvar så skall de också ta det. Sen är det väl också en försäkringsfråga. Om någon av papporna ramlar ner och blir förlamad så är väl det inte så kul; speciellt om han inte är försäkrad...

Varför skall det vara just pappor för den delen? Är mammorna helt veka och handlingsförlamade?

Elisabet. sa...

Rexxie: men nu pratar jag om låga byggnader, inte om några höghus och jag skulle gladeligen skotta taket från ett dagis typ i Malå eller Ystad. Men visst ska kommunen sköta det hela, men hellre att stänga .., nej, då hoppar jag upp själv.

Elisabet. sa...

Rexxie igen: därför att hemma där är det karlarna som skulle göra det, det är jag bombsäker på ,-)
Varför?
Jag vet inte.

Annas mamma sa...

Intressanta diskussioner och för mig är det obegripligt att man inte i landet Sverige ska göra något som helst arbete för bidrag. Fullt friska människor fortsätter tror jag att vara friska om de har någon uppgift varje dag.

Elisabet. sa...

Annas mamma: ja, såna här gånger vore det ju helt perfekt, ja, annars också för den delen!