söndag 20 juni 2010

En liten undran ...


Under gårdagens tv-sändningar kommenterades det mesta, ja, nästan allting.

"Här kommer kulturminister Lena Liljerot - Adelsson med make ...", "och här kommer Maud Olofosson med sin man ...", ja, så där höll det på.

Men när Peter Jöback kommer till festen med sin man eller pojkvän, eller miljöminister Andreas Carlgren gör samma sak .., då nämns aldrig deras partner vid namn.

Varför?

Det undrar jag.

27 kommentarer:

Bonita sa...

DET undrar jag också.

Rexxie sa...

Fast Tomas Harila nämndes när Andreas Carlgren anlände till kyrkan...

Elisabet. sa...

Rexxie: okej, det är bra, då missade jag det .., för när jag såg dem båda i bild på väg till middagen, då hörde jag bara Carlgrens namn?

Rexxie sa...

Jag har för mig att det var tidigare när de var på väg till kyrkan som de sade "och här kommer Andreas Carlgren med sin man Tomas Harila".

(och anledningen till att jag lade märke till det är faktiskt att jag blev förvånad över att han nämndes, så du har inte helt fel i sak :-)

Love, literature and gardening sa...

Är det verkligen så illa??? Som smygfördömande som man liksom bara går på utan att upptäcka.

Bra att du är uppmärksam Elisabet!

Elisabet. sa...

Love, literature ..: jag tror egentligen inte att det handlar om fördömande, jag tror att man inte har brytt sig om att kolla upp namnen lika noga? Och att man kanske inte vet hur man ska titulera honom/henne?

Hedgren sa...

Men nån form av underton finns det ju i det hela... Man undrar - har vi inte kommit längre? Kärlek är kärlek mellan människor - oavsett kön.

qi sa...

Jag tänkte samma sak som du Elisabet. Kanske Anders Carlgrens make nämndes nån gång, men för det mesta gjordes det inga kommentarer alls när detta par syntes i bild. Bara tystnad. Detsamma när Peter Jöback och hans sambo syntes, tystnad.. Och det där med att man inte kan titlar och namn håller inte tycker jag, det hade räckt att säga Anders Carlgren och hans make. Precis som man nämnde många andras makar utan namn eller titlar.

Förutom detta lilla smolk i bägaren var allt fantastiskt vackert och sagolikt!!

Elisabet. sa...

Kerstin och qi: men inte kan väl moderna människor som kommenterar i tv vara så korkade? Nä, det kan jag bara inte tro!

Men jag tycker att det är dåligt och visar på en ..., ja, nonchalans, helt enkelt, det tycker jag.

Monet sa...

Jag tror helt ärligt att vi inte kommit längre än så här i synen på homosexuella och deras partners.

Eller också är det kvar en känsla av att man ska vara diskret kring den här sortens relationer trots att de själva "kommit ut".

Jag tror tyvärr att man har långt kvar till en total acceptans och förståelse från alla i ett samhälle att vissa väljer att leva sina liv med en människa av samma kön.

Elisabet. sa...

Monet: ja, för mig är det obegripligt .., fullständigt obegripligt. Möjligen att det kan vara det där med "diskretion" - hederssak ...

Steel City Anna sa...

Jag tror att det hela berodde på att kommentatorerna inte hade särskilt bra koll på nånting. Hur många gånger sa de inte fel namn och fel fru och fel man och rättade varandra fast rättade fel ... Helen Sjöholm var i bild i en fem tio sekunder och kommentatorn sa 'och det där är ... är det Helen? Jag ser inte riktigt', så när Peter Jöback kom i bild hade de nog fullt sjå med att känna igen honom överhuvudtaget, än mindre hans pojkvän. Inte imponerad, men nog tror jag att Sverige kommit längre!

Cicki sa...

Det där var en sak jag också reagerade på. Läser här i kommentarerna att det tydligen nämnts vid något tillfälle. Det lyckades jag missa.

Anonym sa...

Jag missade också detta men det kan eventuellt bero på att jag skippade spektaklet.

PV

Monica sa...

Tänkte också på det, särskilt som Peter Jöback uppträdde också och syntes lite då och då. Så kom han hand i hand med Oskar(här är en som hänger mé;-)) och de ska ju ha bröllop snart dessutom, de blev knäpp tysta reportrarna. Men tyckte till slut att jag kunde rapportera själv efter ett tag vem som var vem, får väl skylla på bra minne:-) Men just Linda igår var väldig trög, kanske hon är, jag vet inte, tänkte efteråt på taket babblade hon på så Mark fick stoppa henne och John hade vid det taget givit upp och var moltyst.

Monica sa...

Lite kuriosa, Peter Jöback var inbjuden med "fru";-) så tror när Linda läste i papieren blev hon helt konfunderad när hon såg honom hand i hand med en karl med håret på ända;-)

Rexxie sa...

Om det nu stämmer att hovet bjudit Peter Jöback "med fru" är det ett betydligt större problem än att programledarna inte håller reda på vem som är vem....

Evas blogg sa...

Jag tänkte också på det när jag såg P Jöback, som om allt stod stilla för en kort stund. Tyst.

Cecilia N sa...

På svt play finns ett avsnitt där Mark intervjuar Peter Jöback. Och då berättade P att han var adresserad "med fru" på kuvertet, men att det inne i brevet stod "och herr Oskar ..."

Jag har inte följt det här slaviskt, men såg nån gång från i fredags när Anders Carlgren kom med sin man. Och tyst var det då.
Men han kom med man iaf.

Däremot fick jag en fundering över "bemanningen" vid vigseln. Varför var inte Stockholms biskopa med, men Lunds?

Elisabet. sa...

Till er alla: helt ärligt ska jag säga så här (skulle jag våga säga det framför kommentatorerna? Nja .. men jag gör det ändå): jag tycker att det surrades alldeles omåttligt mycket .., det liksom sprutade ut information hela tiden och ofta följt av ..."du får rätta mig om jag har fel ..?", "sa jag rätt nu ..-?" eller .."ja, någon som vet kan ju maila in ...".

Sibylla blev plötsligt inte kungens mamma .., Ulf Adelsson var tydligen en helt ny bekantskap ..., ja, jag tycker att det helt enkelt var RÖRIGT.

Men det är klart, ska man kommentera en hel dag, då är det nog lätt att det blir just det.

Elisabet. sa...

Cecilia N: ingen aning varför det blev på det viset ..? Men det var väl okej med Lunds biskop ,-)

Vonkis sa...

Att det blev Lunds biskop berodde på att Victoria och Daniel ville ha med en kvinna i vigseln och då föll valet på Anjte Jackelén som tydligen är den kvinna som varit biskop längst.

Rexxie sa...

Cecilia:

Ärkebiskopen och överhovpredikanten var självskrivna pga just sina roller.

Antje Jackelén fick förfrågan då hon är den kvinnliga biskop som suttit längst på sin post.

Åke Bonnier fick förfrågan då han är chef över Storkyrkan och att han känner Daniel Westling sedan tidigare.

Nu vet ni det också!

Rexxie sa...

Åhhh, Vonkis hann före! Rackarns....

Elisabet. sa...

Vonkis: tack!

Rexxie: du är bara bäst!

Cecilia N sa...

Tack, då fick jag veta. Då var det ett tillval och inte ett bortval. Bra.

Det betyder alltså att om de gift sig förra året så hade det varit biskop Caroline som varit kvinnan innanför altarringen?

Rexxie sa...

Antagligen....