onsdag 13 juli 2011

"Frökusar" och "lammsylta" ...



Igår i affären .., ja, medan jag var i färd med att fylla på i fruktdisken, kom en man i 45-årsåldern fram till mig och bad om hjälp.

I handen hade han en inköpslista - dock inte denna som bara får vara med som illustration - och nu ville han veta vad allt betydde.

Mannen, som visade sig komma från Afghanistan och talade en något bräcklig svenska, hade fått ett semestervikariat inom hemtjänsten och nu skulle han handla åt en äldre kvinna.

"Men vad är detta ...?" sa han och visade på raden där det stod FRÖKUSAR.

"Och vad är Lammhults sylta ...?"

"Och nektariner ..?"

Och jag lämnade fruktvagnen och visade honom att Frökusar är ett bröd och här är syltan och där är nektarinerna, ja, det är dom där i platskorgen ..., och mannen var lätt svettig och förklarade att detta var så svårt.

Jag tänkte tanken att ååå, om jag själv hade hamnat i Frankrike eller något annat land där jag inte är bekant med språket och så skulle jag skickas till en matvarubutik för att handla åt någon herre eller dam och tänk då .., fasan att inte veta vad som står på lappen!!

Vilken osäkerhet!

Vilken ångest!

Det var vad jag tänkte på.

Sedan fortsatte jag med påfyllandet.

6 kommentarer:

Monet sa...

Sådär har maken det vars franska är något "bräckligare" än madames. När han får lapp och ska handla vilket han oftast gör själv.

Men med lexikon och kroppsspråk och goda glasögon brukar han, ofta också med hjälp av vänlig personal, komma hem med rätt saker. Men Frökusar på franska hade heller aldrig han hittat!

VAD är det för en rolig lapp du har? Stackars Olof som med utropstecken måste tömma diskmaskine, handla mjölk och bananer och sen få äta mat utomhus som en annan igelkott eller katt?

Elisabet. sa...

Monet: ja, arme man (från Afghanistan ...) han lär få en svettig tid innan hans vikariat är överståndet!

Olof var en f.d. arbetskamrat till mig i Ystad och fullkomligt UNDERBAR! Jag brukade kalla honom för Alfons Åberg, han liknade den figuren.

När han hade handlat detta, looooog han filurigt och gav mig lappen.

"Bettan, du vill väl ha den, antar jag ...?" sa han.

OM jag ville!

Numera bor han i Lund och slipper att äta mat utomhus ,-))

Elisabet. sa...

Ps. Det är inget utropstecken Monet, det är pricken över i:et ,-) Ds.

Ulrika i England sa...

Å stackars man! Du får hålla utkik efter honom och hjälpa honom nästa gång igen!

Moster Mjölgumpa sa...

En gång fick jag hjälpa en man som fått en inköpslista av frun. Han hittade inte någon Pepparrotsvisp bland husgeråden;)

Elisabet. sa...

Ulrika: idag klarade han sig själv!

Moster Mjölgumpa: ,-)))))