fredag 21 september 2012

Tidningsglädje ... (å, vilken lockande rubrik!)

Nästan det bästa med att ha lediga mitt-i-veckan-dagar, det är att man hinner läsa dagstidningen och då menar jag .., man behöver inte bara skumma igenom så där i all hast, nej, man kan lägga sig på soffan Ektorp och vid ens fötter ligger en svart hund som heter Harry och läslampan är riktad mot tidningen, precis perfekt ., dom rosa läsglasögonen har nödtortigt putsats med hjälp av blusens nederdel och så kan man sätta igång.

På helgerna känns det annorlunda. 
Då är det mer självklart att man ska vara ledig.

Och nu är det alltså fredag och jag har druckit kaffe och kalasat på en macka och därefter ägnat någon timme eller mera åt DN och jag fylls av en sån oändlig tacksamhet över att ha en dagstidning!

I min barndom fanns under en period såväl Stockhloms-Tidningen, samt Norran (Norra Västerbotten) och så småningom enbart den senare.

Var kväll vid sjutiden gick pappa till kiosken på Storgatan och köpte Aftonbladet (och ibland en rulle Center choklad, eller en punschflaska, ni vet, dom där små med socker inuti) och jag minns honom också läsande (ja, tittandes i ....,-) Fib Aktuellt och bildtidningen Se (som jag älskade!).

Mamma hade Svenska Journalen, så småningom också den kristna tidningen Dagen, och på 70-talet även  Det Bästa.

För övrigt var det inte mycket bevänt med litteratur i huset på Ringvägen 29.
En bokhylla fanns förstås, men där stod mest gamla böcker från bokklubben Svalan, där fanns några stora lexikon ochså mammas böcker från sjuksköterskeskolan (en dröm för en liten Elisabet som satt på ryamattan och storögt läste om sjukdomar med underliga namn som Elefantiasis!).

På en särskild liten hylla låg Svensk Jakt.

Och nu är det ett annat liv; jag är femtioåtta år och kan fortfarande känna den där ilningslädjen över att hålla i en tidning ..., och det är höst och regnigt och jag ligger på soffan Ektorp och läser DN och efter att ha studerat sidan 39 beslutar jag mig för att beställa en bok som heter "Välj rätt! en guide till bra beslut", skriven av Katarina Gospic - den artikeln, som handlar om författaren och hennes bok - är riktigt intressant!

Jag läser även om den för mig så sympatiske Leif Pagrotsky (s) och vad han tycker och tänker ..,  där finns en artikel som berättar att 100 000 stockholmare är drabbade av lungsjukdomen KOL (något som även pv:s föräldrar hade, båda hade varit flitiga rökare ...) .., Åsa Moberg har skrivit en krönika som handlar om att "Den kreativa kraften tillåts inte komma loss" - synnerligen läsvärd -, ja, så där håller det på. 

Och så njuter jag av underbara ledarskribenten Hanne Kjöller, som, enligt mitt sätt att se det, alltid har så kloka funderingar!

Helt ärligt tycker jag att hon är outstanding!

Så ..., kan en morgon med dagstidningen te sig! 

Hur var - eller är -, det hos dig?
Du får mer än gärna berätta!

13 kommentarer:

cruella sa...

Jag gillar också Hanne för det mesta, men många avskyr henne för att hon är en stenhård borgarvuvuzela;-)

Elisabet. sa...

cruella: jaså, på det viset ..-)

Ja, jag tycker likafullt att hon är himla klok!

cruella sa...

I mitt barndomshem fanns den socialdemokratiska Länstidningen och så köpte pappa Aftonbladet varje kväll. Numera får han bara köpa den på fredagar;-) Då är det visst korsord. Så dessa tidningar är jag uppvuxen med, och det grundlade ju det dagliga tidningsläsandet som jag ALDRIG skulle ge upp. Jag har själv prenumererat på DN utan uppehåll annat än för utlandsboende i snart 25 år. Vi har även Svenskan sen nåt år tillbaka. Men aldrig några kvällstidningar, huvva.

Min mormor och moster hade Hemmets journal och ibland Året runt och på den tiden var åtminstone Hemmets journal härligt smaskig med avdelningar med vidriga brott och sånt. På torpet där min pappa vuxit upp och som släkten fortfarande hade kvar fanns högvis med Lektyr, Fibban och Nordisk kriminalkrönika i vindsskrubbarna. Bra grejer tyckte vi 12-13-åriga kusiner och tremänningar.

Böcker fanns det inte gott om i föräldrahemmet, det såg ut ungefär som du minns det, men pappa och jag åkte till bibblan varje tisdag och lånade HÖGVIS. Det gör vi fortfarande, fast på varsitt håll:-)

Kattis sa...

Jag har alltid haft god tillgång till tidningar. Under min uppväxt var det de borgerliga hemma i stan, och de röda hos morfar på landet. Veckotidningar och månadsmagasin bytte man med grannar, och de som man inte fick läsa, de hittade man i containern bakom tvättstugan.

När jag flyttade hemifrån fick jag under många år en prenumeration på Nerikes Allehanda i julklapp av min pappa, och jag köpte oftast också kvällstidningen.

Nu har jag slutat att köpa kvällstidningar och överväger på fullaste allvar att säga upp den lokala morgontidningen, som tappat det mesta vad det gäller kvalitet. Helgprenumeration på Svenskan och DN blir nog min melodi framöver.

Kattis sa...

Glömde... Böcker hade vi gott om hemma, och så besökte vi varje vecka biblioteket eller bokbussen.

Anna-Lena sa...

När jag växte upp prenumerade vi alltid på lokaltidningen och ända sedan jag flyttade hemifrån och till Stockholm har jag prenumererat på DN, under en lång period som pressekreterare hade jag även Svenska Dagbladet och båda tidningarna lästes på morgonen. Även nu går jag upp så tidigt att jag hinner läsa (eller åtminstone bläddra igenom) hela DN innan jag går hemifrån.
Biblioteket besökte vi varje vecka under min uppväxt och böcker är något jag absolut inte kan leva utan, även om jag numera oftast köper begagnade pocketböcker (på engelska) som jag kan slänga eller ge bort när jag läst.

Gillar för övrigt också Hanne och hennes resonemang även när jag hade med henne att göra i tjänsten och min myndighets åsikter inte var desamma som hennes.

Anonym sa...

Hos mig dimper DN ner fredag, lördag, söndag och då är det lite fest. Tidningen läser jag långsamt, det finns så många bra artiklar och Hanne K tycker även jag mycket om.

I mitt barndomshem var det pappa som läste och då Expressen och hårdkokta kioskdeckare. Det fanns inte mycket böcker i vår bokhylla. Jag minns ett lexikon i många band och några biografier, det är allt. Så jag började gå till bibblan så fort jag kunde läsa och fortfarande läser jag böcker så mycket jag hinner. Mestadels vid sovdags, kan inte somna utan en bok.
Anne i Mantorp

Cecilia N sa...

Alltid lokaltidningen på respektive ort.
Men på makens korridor hade de DN så den har jag också haft en period med.

Den nu lokala tidningen har en del att önska vad gäller stavning, meningsbyggnad och kunskaper i statistik, men den rapporterar i alla fall nödtorftigt om vad som sker.

Massor av böcker och en mamma som så småningom jobbade på bibliotek är jag uppvuxen med.

Mormor hade Hemmets Veckotidning och mamma tog hem Svenska Journalen och Kamratposten från bibblan. (Hon jobbade på en filial som hade öppet två dagar i veckan. Då hann man läsa mellan öppettiderna.)

Numera sedan ganska många år har jag även Kyrkans Tidning.
Men längs livets väg har jag haft Vi (precis som hemma), Land, Allt om barn och Allt om Trädgård.

Evas blogg sa...

Jag är uppvuxen med DN och Östersunds Posten. Pappa köpte även någon kvällstidning ibland. Och han prenumererade på VI och ICA-kuriren.

Numera prenumererar vi enbart på Östersunds Tidningen. Har haft en del tidningar genom åren men allt är så dyrt så vi har minskat ner till enbart lokaltidningen. Ja jag får Kyrkans tidning en gång i veckan. Den prenumerationen får jag av församlingen då jag är med i kyrkorådet och de vill att vi ska hålla oss ajour med vad som händer i Svenska kyrkan. F ö så läser jag DN på nätet. När vi bodde på landet och maken var i bonderibranschen prenumererade vi på Land.

Anonym sa...

I mitt föräldrahem var (och är) lokaltidningen Ystads Allehanda. Bara den och Skånska Dagbladet täcker området, och Skånskan hade man inte för det var en centertidning. (YA oberoende liberal.). Grannen hade Sydsvsnskan och jag fascinerades av att den hette Sydsvenska Dagbladet Snällposten. Snäll hade ju för mig bara en betydelse och den verkade inte tillämplig på en tidning.

Så fanns Vi och ICA-Kuriren som mamma prenumererade på, och Land och Annonsbladet som pappa hade. Och Kamratposten till mig.

Från det att jag var i tonåren och framåt brukade mamma köpa DN på helgerna. Vi löste ofta korsordet tillsammans.

På egen hand har jag oftast varit utan prenumeration och köpt tidningen på helgerna.

Nu har vi en dagstidning, Público, fredag-söndag som P läser och två veckomagasin med nyheter, portugisiska Visão och engelska Guardian Weekly, som jag läser.

Tyvärr har jag inga tidningsläsningsrutiner annat än när jag är ledig eller reser.

gunnar i vaplan sa...

Just nu har jag två månaders uppehåll med LT, (Länstidningen, Jämtland.
Jag tycker det är på tok för dyrt med lokaltidningen, den innehåller inte så väldigt mycke läsvärt om man inte är intresserad av idrott. Halva tidningen handlar mest om sport med en massa tabeller hit o dit.
Övriga tidningar som kommer är "Biodlaretidningen" en "Hönstidning" och "STF Svenska Turistföreningens tidning".

Ingela sa...

Jag har hela mitt vuxna liv haft Norran. Men denna månad är den sista, jag har sagt upp mitt tillsvidareabonnemang. Jag har inte råd och jag hinner ändå inte läsa den. Sen blir det väl mindre och mindre att läsa i den, jag är inte så intresserad av temasidorna om bilar eller TV-spel, mode och annat sånt som fyller ut mer och mer. Jag vill läsa lokala nyheter i lokaltidningen.

Det är andra förändringar av våra prenumerationer på gång. 10-åringen har i dag deklarerat att hon är färdig som Bamseläsare. Efter tjugotre års prenumeration på Bamse är det dags att avsluta den också. Nu tar hon över syrrans KP så får vi se om det finns nånting vettigt för 13-åringen (är långt ifrån säker).

För övrigt läser jag Sveriges Natur, Pedagogiska Magasinet, Språktidningen och Modern Psykologi. Lite slarvigt visserligen när tiden inte riktigt räcker till, men det kanske blir bättre så småningom.

Rexxie sa...

...och jag har VLT varje dag (och jag begriper inte riktigt varför, för jag läser den nästan aldrig), och DN fre-sön, och SvD fre-sön.

Fredag-söndag läser jag alla tre, måndag-torsdags-VLT bär jag i princip direkt till pappersinsamlingen...

Tur att jag har bra lön... :-)