onsdag 9 januari 2013

DBFV för monet i Frankrike ...


Veckans bästa är av vardagligt slag. Under längre tid har vi mest hållit oss hemmavid och i huset eller i trädgården. Vi har lapat sol i 18-gradig värme och vi har varit helt nöjda med att fira våra helger i lugn och ro utan några utflykter.
 
Häromdagen gick vi trots det ner till byn. Vi började med att lämna in våra levnadsintyg på borgmästeriet. De huserar numera i nyrenoverade före detta skollokaler och har fått det så fint! En vänlig dam lovade att ordna detta med stämplar och underskrifter till nästa dags morgon. I den ljumma eftermiddagssolen gick vi sedan tvärs över gatan in i den jättestora parken i byn. Den som tidigare, då på 1600-talet har varit en del av slottsträdgård men nu är en stor rekreationsplats för byns invånare. Och det är här man har chokladfester med tiotusenfals besökare. Och konserter och teaterföreställningar för den delen också. Nu gick vi här i den tomma parken längs med vår lilla flodkant alldeles ensamma.
 
Innan parkbesöket träffade vi ett par äldre pensionärer framför sitt hus. De satt på de traditionella stolarna och språkade med grannarna. Här roar sig pensionärerna själva, det behövs inte bingohallar för det även om det erbjuds också. Några vänliga meningar oss emellan - det fanns förstås en hund och då blir det ju alltid prat.
 
Den brusande floden (eller snarare å skulle man nog säga) lockade Dessi att doppa tassarna för att försöka fånga förbiflytande löv. Hon fick leka i vattenbrynet, "poodle" som det heter på engelska och sen gick vi sakta tillbaka genom de vackra och pittoreska bygatorna. Hela byn har fått ny gatubeläggning, vacker gatsten som i min barndom istället för bucklig asfalt.
 
Ny är också den ena av byns två barer. Nyöppnad snarare men fint renoverad den också. Den har varit stängd ett tag efter förre ägarens konkurs men nu har två systrar från grannbyn öppnat den och nu serveras minsatt couscous på onsdagar och favoriträtten aioli på fredagar. För det facila priset av 12 euro och då ingår också vin!! Vi satte oss en stund och tog ett glas rosé och småpratade lite med den rara innehavarinnan. Som förstås gullade med Dessi och satte fram en vattenskål till henne. Genom de stora glasfönstren i baren ser man baksidan av kyrkan med sin vackra freskmålning av Ludvig den sextondes besök hos byns berömde vetenskapsman, han som bodde i slottet. En bugande musketör, d'Artagnan ser man också.
 
En kort bit längs med gatan ligger bageriet. Där doftar underbart när man än kommer och man får hålla i sig så att det bara blir inköp av den traditionella baguetten och så makens favorit "le Viking", ett mörkt fiberbröd. Vi behövde också fylla på lite mera av matvaror och gick därför in på byns lilla "Vival" där vi inte handlat på mycket länge. Liten affär med dåliga grönsaker och litet sortiment har gjort att våra inköp sker på den större supermarchén Intermarché några kilometer bort.
 
Nu överraskades vi igen. Även här verkar man ha bytt ägare och fräschat upp både inredning och utbud. Allt vi behövde fanns och mer därtill och grönsakerna var superfräscha. Om Dessi fick följa med in? Självklart!! Fast vi hade henne på armen för säkerhets skull. Några rara ord växlades här också och så hälsade vi Bonjour Monsieur på byns borgmästare som vi passerade på hemvägen. Då fick vi sällskap av flera mammor med barn, klockan hade hunnit bli halvfem och hela byn kryllade plötsligt av skolbarn med sina mammor. Glada skratt och barnröster och mammor som stannade och pratade med varandra gjorde att hela byn plötsligt  blev levande som på sommaren.
 
Vi hann kika in hos den lokale mäklaren också, mest för att kolla hus-utbudet och prisnivåerna som till vår glädje nu sakta stiger uppåt. Bonjour och Au Revoir.
 
Denna lilla "novell" beskriver en härlig stund i byn - den där vi trivs så bra och konstigt är det ju inte. Allt vi behöver finns där och människornas vänlighet och intresse för oss och vår lilla hund gör att man mår så bra!! Veckans bästa alltså!
 
Hälsningar Monet.

Inga kommentarer: