torsdag 10 januari 2013

Nästan som tortyr ...


Allt går bra.

"Det märks att du använder eltandborste!" säger tandläkerskan som heter Birgitta och syns till höger på bilden.

Inga hål, däremot hade jag bitit sönder en rejäl bit av en hörntand och den lagas raskt och därefter stundar det som är ungefär likvärdigt med att dra med en kniv på det som en gång var svarta tavlan ..., och har man därtill känsliga tandhalsar, så står håret rätt ut i nacken - av olust -: då är det nämligen dags för borttagning av tandsten.

Å, fy farao!

Nej, det gör inte ont .., det är bara gräsligt olustigt!

Efteråt, när allt är över och jag inte längre svävar i stolen, frågar jag dem båda om dom har tänkt på vad patienterna tittar på under behandlingen.

"Va ...?" säger den alltid så glada och vänliga tandsköterskan Marita,  hon som är mästerlig på att suga undan saliv i munnen, ni vet, så där så man inte känner ett absolut behov av att ideligen svälja.

Nej, se det har dom verkligen inte funderat på .., men nu kanske dom kommer att göra det ..?

" ... fast när jag tänker efter .., många blundar", säger Birgitta.

I sex års tid, ända sedan jag träffade helsingborgaren, har jag fått mina tänder behandlade av Birgitta och Marita och ja, det blir dyrt att åka tio mil enkel väg extra .., men är ändå värt det .., jag känner mig fullkomligt trygg i deras händer.

Och så var det ju det här ..., ja, men vad tittar jag själv på?

Jo, på lysrören av märket Philips.

12 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag blundar och lyssnar på musik i hörlurar. :-)

Cecilia N sa...

Här har de affischer i taket, såna där som kryllar av aktiviteter.
När jag tänker efter så just min tandläkare har en affisch med nallebjörnar. Många olika modeller i olika färger och med olika kläder.

Elisabet. sa...

Ulrika och Cecilia N: och jag minns i Malå hos tandläkaren där, där hade man en bild av en bäck eller en å, nånting sånt? Ingela kanske minns ...?

Evas blogg sa...

Härlig bild på tandisen och syrran. Jag blundar, alltid. Ser ju vad det är för intrument som komma skall och vet hur det kan kännas :/ Yrkesskada.

Elisabet. sa...

Eva: ja, värst är det när man ska rotfylla en tand som är inflammerad och så ser man att tandläkaren byter till en hulling som är grövre .., då vill man dö. Nästan.
Jag har även rotfyllt tänder som redan varit döda, då kände jag ingenting alls.

Gerd sa...

Hos oss har vi ultraljudsmaskiner för att ta bort tandsten. Tipsa din tandläkare nästa gång!

Elisabet. sa...

Gerd: den här ser ut som en borr, men har mycket spetsigare "nål" ..., låter för jäklig ..., går på el och sitter bland övriga borrar på den där brickplattan.

Rexxie sa...

Är jag den enda som inte tycker att det varken är särskilt besvärligt eller obehagligt att gå till tandläkaren?

Elisabet. sa...

Rexxie: nej då .., pv har inga som helst bekymmer med såna besök ,-)

Monet sa...

Varför tycker du att väntrummet ser ut som hos begravningsentreprenören? Hur mycket jag än älskar mitt Frankrike kan jag inte komma över hur väntrummen ser ut här. Fula, sterila, sjaskiga ofta och med gamla sönderblädddrade tidningar. Neonljus i taket och ofta för varmt på sommmaren och för kallt på vintern. Inte en blomma (kanske i plast)och tavlorna sitter på thailändskt vis alldeles för högt.

Och så en massa handskrivna lappar från doktorerna tillsammans med reklam för cirkus och manikyr i hemmet. Kanske saknar du din musik som du skrev om någon gång? Den som i så fall gjort mig galen:-)

Vår eminente tandläkare kör också med ultraljud här för tandstensborttagning. Underbart!! Förr var tandstenen värre än annat tandläkeri. Det finns det ju bedövning mot!

Elisabet. sa...

Monet: nej, det är klädseln .., den svarta ,-)

I väntrummet finns en tv som visar "väntrumsreklam" och jag tänker att åå, den skulle man ha kunnat gjort så mycket bättre!

Men en del är intressant; så där som när Ingemar Stenmark 1974 vann sin första seger i slalom eller storslalom och där är bilder från ett Sverige som just då stod stilla.

I Ystad, på Folktandvården, fanns också reklam-tv. När det visades ett inslag om impotenshjälp, tittade alla män plötsligt ner i sina tidningar ,-)

Väntrummet för övrigt är trivsamt, i Helsingborg, alltså. Massor med tidningar av alla de slag, alltid färska blommor på receptionsdisken och ja, lite sånt.

Pelle sa...

Hej!
Fin och välskriven blogg du har.
Usch lät inte roligt med tandläkarbesöket.
Hoppas lagningen varken gjorde jätte ont varken för plånboken eller dig fysiskt?

Trevlig helg.
/Pelle