onsdag 13 mars 2013

Tips emottages gärna ...

Bilden från Vi i Villa.

Vi planerar lite löst (eller hårt) för att i sommar sätta upp ett växthus här på gården.

Ni som har ett sånt - eller har haft ett -, kom gärna med kreativa förslag på hur man bäst inreder det och vad man bör tänka på!

Jodå, det finns såna på nätet också (tips), men det vore ändå intressant att höra era åsikter.

8 kommentarer:

cruella sa...

Hm, jag har ingen aning om hur ni har tänkt, men jag skulle se till att ha planteringsbord och smäckra fast stadiga hyllor som gick att flytta runt. Och så skulle jag se till att skaffa ett så pass stort växthus att jag kunde peta in en stol och ett aldrig så litet bord så att jag kunde sitta där när vårsolen ännu inte värmer ute.

Min pappa la gatsten i stället för vanliga plattor i mitten (som utanför växthuset på bilden) och det blev väldigt charmigt.

Ordentligt med golvplats för stora tomatkrukor och sådant som behöver höjd när det växer!

gunnar i vaplan sa...

Va kul med växthus..!
Mitt tips är att när ni har bestämt er för den storlek som ni tycker att ni vill ha så köper ni EN storlek större ;-)

Anonym sa...

Hej, håller med ovanstående, inte för litet, de e skönt att kunna sätta in lite stolar och ett bord , en kopp kaffe (eller ett glas vin) smakar ljuvligt ihop med doften från tomater, kryddor eller va ni nu ska odla. Vi odlar i stora krukor istället för mark o har då stenplattor som golv. Rent (ganska) o praktiskt. lycka till, sätt igång så fort det går.
Anneli
(grå jako Sigge hälsar)

Rexxie sa...

Jag skulle nog hålla med ovanstående, så stort som möjligt! Däremot kanske inte så mycket för stolar och soffor, utan för att ett litet växthus blir för varmt/fuktigt för fort, så det finns en risk att ni får problem med exvis bladmögel.

Jag skulle nog också satsa på plattor på golvet och odla i stora krukor, annars får ni problemet med att all jord måste grävas ut med jämna mellanrum.

Elisabet. sa...

En instickare: i ödehuset mitt emot Eckes, såg jag drivor med gammalt tegel som låg i högar på golvet. Kanske kunde man få ta hand (eller köpa) om det till en billig peng och ha som golv?
Intressant med stora krukor.
Gärna mera tips! (Tack snälla som engagerar er!)

Anonym sa...

Bygg upp odlingsytorna/bänkarna lite grann så det blir bra arbetshöjd för onda ryggar och slitna knän. "Vädringsfönster" är bra likaså närhet till vatten, så slipper man bära tunga kannor. Bord och stol för fika och vila. Förvaringsmöjlighet för redskapen är inte heller så dumt./Kram Renée.

Anonym sa...

Jag skulle inte satsa på krukor utan på markbädd. Och Rexxie man behöver aldrig gräva ur och byta jord. Det är en myt. Jag fyller på med hästskit och kompost varje år istället. Det har funkat i mer än 15 år. Markbädd för att det blir ett så mycket större jordmagasin som håller jämn fuktighet.

Satsa på ett stort hus! Sittplats inne när det blåser och känns kallt är finemang.

Glas är vackrast men kanalplast mest praktiskt. Ljuset blir aldrig så starkt att det bränner växterna och man behöver inte bekymra sig om att skugga dem.

Hälsningar Lilla B

Ingela sa...

Praktiska saker tänker jag på: Håller med om kanalplasten. Automatiska fönster- och dörröppnare som ställs in så att man inte missar att ventilera när det blir för varmt. Billiga med gasfjäder funkar bra. En enkel automatbevattning som räcker för några dagar är också praktiskt. Om det blir ett ganska litet växthus kan ni bygga upp det med lecablock eller trävirke i stället för att bara ha en låg sockel . Höjden är viktigare än golvytan tycker jag, både för "arbetsmiljön" och för det som ska växa. Krukor går säkert bra men jag planterar i jordbädd, har gjort i alla år. Man vinner lite på höjden med det också.