tisdag 13 augusti 2013

"Nej, du förstår här är fullt ...!"


Två omgångar prover ska tas innan det är dags att träffa revisionsmannen Ulf på ortopedmottagningen och jag får själv välja vilken vårdcentral som passar mig bäst.
Jag väljer Getinge.


Men hjälp, där finns knappt en enda ledig plats på parkeringen och när jag frågar damen i receptionen om hela Halland insjuknat idag, så ler hon och säger att ... näää, det är mest provtagningar, men du förstår, väntrummet är överfullt, kan du möjligen köra till vårdcentralen i Harplinge i stället?

Så det gör jag.

Fast först kör jag fel, kommer liksom i en cirkel och sen förstår jag .., jaha, jag ska in här vid Rävinge kyrka .., och vägen är underbar och slingrar sig mellan gyllengula åkrar och där är en skylt vid vägen där det står att "Kör Varsamt, hundar och blondiner på vägen!" och en bit längre bort ännu en skylt ..., "Tack för visad vänlighet!" och jag ler .., tänker att det nog är en man som varit författare.
(Kanske skulle någon ta illa upp, nä, det gör jag inte .., jag tror nog att det är skrivet med glimten i ögat .., säkert nån som är rädd om sin blondin).


Kommer in från "fel" håll i lilla Harplinge .., frågar en äldre dam efter vägen .., kommer rätt, parkerar lilla bilen och slår mig ner i väntrummet.

En äldre kvinna med utpräglad norrbottensdialekt pratar med kvinnan i luckan .., säger att "ja, men i Norrbotten behöver man inte betala för PK-prov .., det är helt gratis", men se, i Halland får man betala 100 kronor, ja, så är det.

Det visar sig att kvinnan är nyinflyttad; hon kom hit förra veckan efter ha bott utanför Haparanda i precis hela sitt liv. Nu ska hon bli halländska.

"Ja, men välkommen .., hoppas att du ska trivas ..!" säger jag.

Sen dyker en gammal farbror upp i väntrummet .., han är kund i affären, men känner inte igen mig när jag har klänning och är helt vanlig.


Jag berättar att jag körde fel där vid Rävinge.

"Ja, det blir nog regn idag ...", säger mannen och jag förstår att han kanske inte hör så bra.

Egentligen hade jag nog kunnat stanna i Getinge, för det tar lååång tid med farbrorn som är hos en långbent doktor med grått och yvigt hår.


På bordet ligger tidningar av olika slag .., jag bläddrar i en Elle och hittar en annons om läckra halsband, jag som aldrig bär såna.

Sen är det min tur.
Sköterskan har stuckit mig förut och vet att det kan vara krångligt .., tre rör ska fyllas, men se, hon fixar det  g a l a n t, även om hon får gräva lite med nålen i hullet.

Efteråt: köper varmrökt bog till pålägg. Tre hekto kostar 30 kr.


Sist av allt hemåt.

Upptäcker att där finns en liten "make-up-spegel" även på förarplatsen och det har jag aldrig varit med om tidigare! Kanske har någon tänkt till ...?
Kanske är det inte längre självklart att kvinnan sitter som passagerare (så trodde man nog alltid förr .., och jag känner många där det verkligen fungerar just så .., mannen har körkort och kvinnan inget .., eller båda har körkort, men det är oftast mannen som kör ...) och kanske är det inte längre självklart att män inte bryr sig om sitt utseende, utan gärna vill ta en titt på sig själv ...?
(För övrigt tycker jag att alla kvinnor borde ta körkort - det, om nånting - är ett steg i att skaffa sig frihet!)

Bilen är lite hoppig, så där som små bilar ofta är .., men trevlig att köra ändå.
I en korsning - när jag har saktat ner rejält -, stannar den helt och jag får inte igång den.
Förmodligen gjorde jag nåt fel med nyckeln?
Ska testa igen här hemma.

Och nu ska jag bara njuta av den andra lediga dagen.
Halleluja! säger jag igen.




15 kommentarer:

Ulrika sa...

Fast, du måste ju ha fått igång den om både du och bilen är hemma igen..? ;-)

Elisabet. sa...

Ulrika: jodå, men det tog en stund och jag hann bli iskall ,-)

gunnar i vaplan sa...

Men är det inte så att den ska stanna när du stannar t ex vid rödljus. Den startar igen när du trampar på gasen.
Kan vara en sån finess ;-)

Rexxie sa...

...och du trampade ner kopplingen tillräckligt? En del Yaris-ägare verkar dessutom ha problem med att gummimattan halkar upp lite och hamnar ivägen för kopplingsspärren...

Elisabet. sa...

Gunnar och Rexxie: det hände när jag saktade ner rejält för ett sånt här gupp som ska få ner hastigheten .., jag vet inte .., det kanske finns nåt sånt system att den stannar då ,-)

Det måste jag kolla upp noga.

Monet sa...

Vår Citroen c4 startar inte om man inte håller foten på bromspedalen. Rexxie har rätt tror min man, moderna bilar kan ha funktioner typ kopplingsspärr. Läsa lite i instruktionsboken? Brukar jag föreslå maken vid frågetecken och det mesta löser sig då.

Monet sa...

En Yaris stannar inte och självstartar vid rödljus. Det gör en Prius däremot. Du kanske helt enkelt hade för hög växel i när du saktade ner och den stannade på klassiskt maner?

Elisabet. sa...

Monet : ja, det blev ett vanligt stopp vid guppet, men problemet var att starta den igen. Ditt råd om instruktionsbok hade jag redan tagit mig an .., har kört ich stannat här nere vid havet ..., för att testa, ibland vill den inte starta. Vi får se. Det är en hel del att läsa ,-)

Monet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Monet sa...

B:sråd är att kontakta bilhandlaren och se till att de åtgärdar detta. En bilfirma av idag kan inte smita undan sånt här som en privatperson kan.

Det kan vara många anledningar till detta. Att den startar ibland och ibland inte kan vara trasigt relä, glappkontakt någonstans, är bränslepumpen elektrisk kan problemet sitta där. Eller det kan vara någon kopplingsspärrfiness som säljaren i så fall hade behövt upplysa om. Det kan vara att batteriet inte har tillräcklig kapacitet, generator eller startmotorproblem, alltså en mängd anledningar.


christel sa...

Du måste trampa kopplingen ända i botten.
Vi har en sådan som arbetsbil och många gör misstaget att inte trycka ner kopplingen helt
Lycka till :)

Bloggblad sa...

Vi har ffg en automatväxlad, och jag är salig! Den rör sig sakta framåt så fort jag släpper bromsen - och likadant bakåt. Aldrig mer ska jag köra med växelspak!!!

Roligt att få vara med på din dag!

Elisabet. sa...

christel, Monet och Bloggblad: nej, jag ska inte knorra hos bilhandlaren förrän jag vet att vi gör rätt .., det kan ju vara som Christel säger, så vi får kolla den biten först.
Det finns ju garanti, så det är lugnt, jag menar, om det inte skulle lösa sig?
Tack för tipset, förresten!

Turtlan sa...

Jag tror det tar lite tid tills man känner sin nya bil. Lite hur den tar på gasen och hur kopplingen är och känns. Svårt att tro att det är något fel för att man får motorstopp.

M tycker att min bil är "så lätt på gasen". Jag tycker inte alls så, den är bra tycker jag. Så det är nog mycket personligt angående bilar.

Avvakta Du och kör på så du blir van den. Är det något fel så lär det märkas. Nu kanske jag blir "påhoppad" men Toyota brukar vara okrångliga bilar. Visst, det kan bli fel men det är en av de bilar som har minst fel på bilbesiktningen.

Håller med om att Yaris har lite högre ljud inne i kupén. Men den har också små finesser som den lilla spegeln. Min hade en bra låda under ena stolen ha grejor i.

Någon skrev någonstans att den är dyr att laga men på samma gång så är årsservice inte så högt pris på jämfört med andar bilar. I alla fall så var det så när jag hade min Yaris.

Men framförallt är jag glad att den var bra krockmässigt när en bil kom farande rakt in i sidan på mig! Hade det varit en mindre stadigt byggd bil i den lilla storleken så hade jag nog varit en höftfraktur "rikare".

Tjingeling

Elisabet. sa...


Turtlan: pv testade igårkväll och det var precis som Christel sa .., om han inte tryckte ner kopplingspedalen ordentligt, då startade den inte.
Den känns bra. Härlig utsikt har man också, men oj, vad jag har skrattat när jag läst instruktionsboken .., jag ska ta bilder och lägga ut ,-)