tisdag 24 september 2013

Sydamerikansk dagbok ...

Och alla dessa tusentals brev som hon skrev under årens gång ...



Tartagal den 23/2 1979
Nu har jag snart varit här uppe i Tartagal i fjorton dagar.
Två turer till Salta, en till Bolivia. Det blir dyrt, men billigare än att stanna kvar nere i Salta medan de ordnar medicinerna på det statliga "apoteket".
Vi får en massa mediciner gratis, men de ska kollas i flera instanser, vilket tar tid.
Därför får man vänta där nere i flera dagar!

Jag trodde jag såg i syne när jag kom till Salta klockan sju på morgonen! (Bussarna går klockan ett på natten från Tartagal). Alla höga bergstoppar var helt snöklädda!
Det är nu sensommar och höststämning. Svalt och skönt i luften. Träden börjar få gula löv. När ni går mot vår, går vi mot vinter. Onekligen ska det bli skönt med aningen svalare väder. Regnperioden lär pågå till mitten av mars, men sedan ska det väl bli framkomligt?

Idag ska jag ordna med en massa saker: tillstånd att köra och använda jeepen, jag ska köpa skor till Felipé som ska följa med och bo hos mig. Han är bror till Mirjam som jag redan har hand om.
Anita, deras moster, behöver en barnvakt. Pedro och Anita har fyra pojkar och en flicka i åldrarna 1 - 8 år. Här är huset fullt av ungar (plus råttor och kackerlackor!).

Så måste jag köpa mer mediciner, eftersom jag fått så lite från ministeriet.
Pengarna bara "yr", men jag går i TRO. Det är inte till mig själv och därför är jag frimodig.

Den 25/2 1979
I morgon är det alltså dags igen att resa bort från civilisationen. Jag nu sitter jag ensam, förutom schäfern Pitoco och alla råttorna som prasslar i köket.
Jag har solat naken eftersom det är en flera meter hög tegelmur runt huset och jag är faktiskt riktigt brun nu.

När jag för en stund sedan solade, upptäckte jag något. Det är är ju sensommar, nästan höst här. När jag stod rakt upp och solade, då var mina fötter till hälften i min egen skugga. Det vill säga, att solen står nästan i zenit. Skuggan är inte 50 cm lång! Inte undra på att det är varmt!


Bilden: längst till vänster mammas blinde lillebror Ivan, han som dog i 20-årsåldern.
Kan det ha med honom att göra, att hon - under större delen av dom tjugo åren i Argentina och Bolivia -, kände extra starkt för just dom som var blinda?
Jo, det är vad jag tror.
Så småningom, när mamma kom att arbeta i Bolivia, såg hon till att skaffa instrument till ögonoperationer från Sverige och under ett besök hemma åkte hon till Stockholm, gick helt frankt upp till direktören för Zeiss, berättade om sitt arbete och undrade om Zeiss kunde bistå med ett ögonmikroskop?
Det kunde dom .., och mikroskopet kom så småningom tillsammans med en massa annat, i en container .., och mamma tog mikroskopet och gick till ögonläkaren (jag tror att han hette Lallo och om honom berättade mamma alltid med en sån innerlig värme!) och lämnade det där.
Stor glädje, förstås!


Den 28/2 1979
Har ännu inte hämtats ner till Puntana.
Det är tid för hanegället. Aldrig höll våra tuppar hemma i Dikanäs en sådan konsert! Lena, sköterskan som jag avlöste, påstod att hon sa till de patienter som inte hade klockor, att ta medicinen när tupparna gol, så rytmiska är är dessa tuppar.

Idag har jag klättrat i träden och plockat en fruktsort som jag inte vet namnet på. Köttet har samma vackra färg som åkerbären hemma och när man kokar sylt av dem, smakar det nästan likadant.

Jag blev så rörd när jag var nere i Salta.
Margareta Andersson, hos vilken jag bodde, hade av en bekant i Sverige fått pengar att köpa mat till två blinda familjer. När vi kom till den första familjen började frun att gråta och berättade att de på förmiddagen hade tagit allt vad de hade i matväg, 4 - 5 kg kött, lite socker och en påse linsbönor.
Av detta hade hon kokat en soppa till alla tio familjemedlemmar.

Sedan tackade de Herren för att han visste vad de behövde och nu var allt slut.
På eftermiddagen kom ju allt vad de behövde för flera dagar framöver.
Så är det även för mig. Pengar kommer utan att jag behöver tigga. Hittills har det gått ihop.

Tänk, nu har jag snart varit här i sex månader!  Vart tar tiden vägen?
Jag trivs gott och det gör väl att tiden går fort.

Ni skulle höra hur det prasslar och bökar bland skräpet innanför det som kallas "köket". Jag har smugit dit flera gånger medan jag skrivit. Det är antingen rysligt stora råttor, eller något annat djur som bökar så gräsligt.

Det som kallas "kök" är bara ett "brädrappel", så även toaletten och det förråd som finns intill köket.
Jordgolv, gamla flaskor, burkar, cyklar, lådor och rat till tusen. (Elisabet säger: låter som pv:s garage ...).

Men allt detta är nu bagateller.
Det är dock tak över huvudet och allt är gott och väl."

4 kommentarer:

Kattis sa...

Det är så intressant att få ta del av allt detta. Tack, för att du delar med dig!

Anonym sa...

Älskar att läsa detta. Vilken fantastik människa! Du måste ändå vara jättestolt. //Ingela Gbg

Elisabet. sa...

Kattis och Ingela: ja, tack själva ...., men nu är det nog slut på det hela. Om jag hade vetat att mamma skulle bli borta i tjugo år, hade jag väl sparat breven som kom varje vecka.
Det gjorde jag inte.
Det var fullt upp med småttingar och arbete och snöskottning och för oss var det ju - eller blev det ju - ett normaltillstånd att ha henne där borta.

Anonym sa...

Förstår att det inte alltid var så lätt att ha sin mamma så långt borta. //Ingela Gbg