onsdag 25 september 2013

Sydamerikansk dagbok ...

Puntana den 25:e april 1979

Mammas id-kort från tiden i Bolivia.

Idag har jag varit upp till Boliviagränsen för att växla checkerna som jag fått och då passade jag på att förlänga uppehållstillståndet, till gendarmernas stora förtret. De var först sura som ättika och frågade om jag var katolik, då blir man nämligen genast sedd som en bättre människa.
Så småningom ringde en av de unga "sprättarna" chefen, och förmodligen var det den man som reste upp från Puntana tillsammans med oss på långfredag, ty sedan var de artigheten personifierade.

Bolivianarna är annars mycket trevliga.
(Elisabet säger: mamma skulle så småningom komma att tillbringa den mesta tiden av sina tjugo år borta, i just södra Bolivia, i Villa Montes och Tarija).
Runda, fryntliga, med stora vidbrättade hattar och svepande, yviga kjolar.
Men här är smuts, smuts, smuts!
Tyvärr är ju smuts och fattigdom något som gärna går hand i hand.
Men på något sätt är dom så rara.

Jag var överlycklig när jag upptäckte att jag klarade mig riktigt fint utan guide. Det är som en dröm, så skönt, varje gång jag märker framsteg på språksidan.

Ja, jag kanske skulle ha talat om att jag verkligen varit under gökträdet i veckan.
Först var det pizzabesök hos Marita och Kristin - två svenska sköterskor som arbetar i Tartagal -.
De hade fått gåvokläder och eftersom det alltid är några bekanta som sänder och säger "ta vad ni själva behöver också",  så fick jag mig lite kläder.
Jag har gett bort av mitt eget, så jag har gott samvete om jag tar emot lite.
Så jätteglad jag blev, för jag har rysligt dåligt med kläder!

"Ska jag sitta och gunga i gungstolen i resten av mitt liv ..?" sa hon.

Men inte nog med det.
Så fick jag också två rostfria tvättfat, en stor rostfri hink, fyra omläggningsskålar (också rostfritt) och det bästa av allt: ett bäcken!! Underbart! Tänk, att slippa använda plasttvättfatet som skvimpar över när man ska tömma det. Dessutom fick jag medicin för säkert tusen kronor. De hade fått från Ministeriets apotek, men bor så nära sjukhusen här, att de får mediciner därifrån.
Därtill fick jag två stora säckar med gåvokläder, mest till herrar, som ju aldrig får något som regel.
Oj, så rik jag blev!

Från tiden i Bolivia.
 

(Så här står det i Svenska Journalen, angående bilden här ovanför: 
Ann-Gerd får en stor kram av El Lobo, en redig karl med yvigt skägg. Han har ena armen i bandage och så ska få ett nytt. "Han har ett djupt sår vid armvecket, berättar Ann-Gerd. Det fick han vid ett slagsmål i fyllan och villan. Det var någon av gubbarna här som anföll honom med en trasig glasflaska och skar upp armen.")

Och så fortsätter brevet ...
Så har jag köpt fyra par skor för checkerna som jag fått. Tre till grabbar, plus ett par till Carina som inte har kunnat gå i skolan här i Tartagal, då hon inte har haft några skor.
En grabb nere i Puntana har alltid såriga, infekterade fötter, men har inte råd att köpa skor. Moises är också utan skor, så klart, samt en annan grabb som har sjuk far och fem syskon. Många, många behöver, men alla kan inte få. Tyvärr ...

För första gången Eliza, har jag faktiskt trivts riktigt bra här uppe i Tartagal, men det blir dyrt.
Jag måste ju se till att jag inte ligger någon till last och oj, oj, oj, vad allt kostar pengar!
Jeepen slukar kusliga summor, och därtill var jag tvungen att köpa med brädor till dörrposterna, plus en bordsskiva. Dessutom behövs ett fat bensin, ett fat fotogen, gastuber till spisen osv, osv.
Om några dagar reser jag så ner till "tystnaden" igen.

Hälsa småflickorna och ha det så gott!
Hasta luego!
A´mor.

3 kommentarer:

Turtlan sa...

Å vad jag gillar när du berättar om din mamma.

Vilket äventyr!
Vilken styrka!
Vilken hjältinna!

Exakt så!

Eva i Tyresö sa...

Vilken kvinna! Tänk vilken skillnad det blev för människorna där nere......

cruella sa...

Jag älskar de här hälsningarNa från din mamma, i en annan tid i en annan värld - men med eviga spörsmål om fattigdom, livsglädje, värdighet... Vilken förtröstan!