fredag 11 oktober 2013

Snart är det klart ...

Inför döttrarnas visit ...

Ibland får jag sms från en av döttrarna (oftast den yngre damen) som skriver att hon märker att vissa gener från mödernet har givit sig tillkänna.

Jodå, jag kan se dem jag också.

Men sen finns det andra gener som definitivt inte har gått i arv.
Hålla-ordning-generna, till exempel.

Hos äldsta dottern råder minutiös ordning och man hinner knappt stiga upp från soffan, så är hon där och rättar till kuddarna. Det övergår mitt förstånd vem som står bakom dessa anlag, ja, kanske är det  barnens farmor?


Hos farmor Eva hade till och med fjärrkontrollen en egen liten virkad duk.

Hos farmor.

Och var sak på sin plats.
Absolut. 

Frånsett mina storasystrar som också tillhör De Ordningsammas Skara, så är det tämligen illa ställt med mig själv och jag kan säga att herr pensionatsvärden inte är ett uns bättre. 
Visserligen har han (läs: hade han, innan jag dök upp) exemplarisk ordning på sina LP-skivor (för att inte tala om dvd-skivorna), men även detta har nu sakta förfallit.

Min egen mamma städade för jämnan; hon var hysterisk när det gällde att vaska golven och såpvattnet flöt omkring likt Atlanten på våra golv, ja, när hon var i farten! Men särskilt mycket ordning, nja, det hade hon inte.

Själv är jag expert på högar. 
Jag bygger små eller större högar bestående av dagstidningar, inköpslistor, lottsedlar, gamla brev, ja, där finns i princip allting! När jag städar, flyttar jag runt dom där högarna. 
Det händer att jag gömmer dem i garderoben. 

Men allt rår man ju inte för. 
Det kanske är genetiskt betingat?
Ja, titta själv .., så här såg det ut hos min underbara moster Gunvor! 

Faktiskt tror jag att hon också var en hög-expert.

Men här hade jag tydligen slagit på stort ...

Och ni själva då? 
Hur har ni det?

Ps. Men nu är jag snart klar med röjandet och pajen är i ugnen och blommorna på plats, lakan och örngott nystrukna .., golvet dammsugat .., nu återstår bara för pv att göra resten när han kommer hem ,-)  Ds.

 





8 kommentarer:

Anonym sa...

Vaaaaa????
Är det inte klart?????
PV

Ruta Ett sa...

Jag är definitivt en högmänniska!
Bäst är jag på högar med böcker, tidningar, tyger och garner.

Evas blogg sa...

En till högmänniska här. Jag röjer emellanåt men snabbt "förfaller" det igen. Fast golven dammsuger och torkar jag minst en gång i veckan. Minst. Jag har ju hund. Men du, stryker du lakanen? Förr manglade jag mina men nu ids jag inte längre. He gå bra ändå.

Kattis sa...

Jag har gått från det att vara pedanternas pedant, till det att vara högmänniska (Vilka jag i och för sig brukar paketera riktigt snyggt, men...). Jag har helt enkelt inte tid!

mellansystern sa...

Oj vad dom var lika våra mödrar. Golven skulle skabbas varje dag,men det kunde var total kaos överallt annars. Själv så älskar jag superordning men lyckas inte särskilt bra. Får jag ordning på ett ställe är det kaos på ett annat, och då är gamla vackra skåp en bra förvaring.

Kram från kusinen

Ingela sa...

Lite kaos går bra, men inte lort. Att man måste städa undan för att hålla rent, det är ju bara en rent praktisk sak.

annannan sa...

Här bor en som inte tycker om röra men som inte är vidare bra på att upprätthålla ordning tillsammans med en som aldrig plockar undan någonting och inte bekymrar sig nämnvärt om det...

Om det inte vore för att vi har städhjälp skulle det vara kaos.

Nå, riktigt så illa är det väl inte, eller hinner inte bli det innan jag tycker att det blir för otrivsamt och gör en röjning. Sådana är jag hyfsat bra på. Om jag bara är i stämning. Jag var det förra helgen, så nu är det inte längre kaos i mitt arbetsrum hemma.

Men vad jag önskar att jag tyckte om att plocka undan. Att jag vore bra på att organisera prylar. Jag känner så tydligt att min själ inte får den plats och den ro den behöver när det är stökigt omkring mig. Därför älskar jag att gå på muséer med stora rena ytor och ingen synlig oordning.

Jag har inget vidare att brås på. Eller, jag brås nog på pappa. Han brukade när han fortfarande var yrkesverksam inleda sitt sommarlov varje sommar med att röja i verkstaden. Det tog normalt två dagar eller så - sedan kunde man dansa vals på hyvelbänken. Då var det sommarlov. Och så tog ett nytt år vid, med gradvis växande röra....

Jessica sa...

Måste bara först säga att sådana listor som din gör jag nästan jämt då jag är ledig eller väntar främmande eller dyl.
Och mjölkpaketet som stod på bänken i din mosters kök - vilken nostagi! <3
Och så gulligt att fjärrkontrollen hade en egen duk! :)

Jag är inte pedant med älskar att ha rent och ordning runt mig. Städar och plockar för jämnan och dammsuger minst varannan dag och torkar golven minst 3 dagar i veckan. Stryker i stort sett alla kläder och städar inne på toaletten varje dag.
Men det är värre i skåp och lådor.. I köket har jag tre lådor i en skänk och där är det en salig röra. Allt ligger huller om buller. Att rensa är inte min starka sida. "Städar bort" saker, lägger dom på når bra ställe för att det inte ska ligga framme..

Kan tänka mig att då barnen flyttar hemifrån så kommer jag troligtvis att ha det väldig ordningssamt men nu hinner jag inte!