onsdag 22 januari 2014

Nr 22. Kolla! Här är en favoritbok från min bokhylla!


Det var väl någon gång på 80-talet - bokrea, om jag inte missminner mig -, som jag under ett besök på Burwalls Bok & Pappershandel i Malå fick ögonen på den lilla boken med titeln "Liten by i Bretagne".
Och detta var nu lååångt före Bodil Malmstens storsäljare som ju också handlade om livet i Bretagne.

Hur det nu var så föll jag  p l a d a s k  för den här boken.
Författare är Harrit Hjorth och om henne visste jag rakt ingenting, men å, så jag läste och drömde om att en gång komma till Frankrike och just Bretagne (så blev det också - många år senare, vi hyrde en fiskarstuga vid en vik av Atlanten och den något ålderstigne hyresvärden, tillika ägaren av huset, tog mig vid avresan avsides, gav mig en avknipsad ros och sa ..."Madame, yourrrr eyes arrre iceblue like dö skaj .., but youuur hearrrt is verry hot!," det var inte kattskit, vill jag lova ,-).


Nå, men vad var det som gjorde att jag tyckte (och ännu tycker) så mycket om den här boken?

Jo, det är det här vardagliga berättandet .., man lär känna människorna i den lilla byn .., och författarinnan har en oändlig värme i sättet hon beskriver livet


Och så är det förstås, hennes vackra illustrationer!

Ja, just så är det ju.

Den här boken har följt mig genom årens lopp och  när det var dags för ensamsegling på livets stora ocean, då fick den följa mig till lilla ettan i Ystad och senare även till landet Halland.

Kaffefläckar pryder omslaget .., men å, så jag tycker om den!

Något år efter att boken blivit min, bestämde jag mig för att kontakta Harriet Hjorth och berätta hur mycket den här boken hade kommit att betyda för mig .., ja, det här var innan Google var var mans tillgång.

Jag satt vid telefonen och tog sats .., ringde förlaget, förklarade hur det nu var och frågade om jag kunde få författarens adress?
Det kunde jag inte.
Hon hade varit död i flera år.
Så  t o m t  det blev!

Kan man läsa bloggar i himlen, så säger jag det nu .., tack Harriet Hjorth för all glädje du har skänkt mig!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för det fina Tack-brevet!

Love you!!

♥ ♥ ♥

afBabs & Tony

Elisabet. sa...

afBabs: här kommer några hjärtan! Jag fixar inte att göra dem ,-)

Anonym sa...

Vad härligt! Kanske skulle det glädja om du framförde det till hennes dotter? Här finns hon http://www.hitta.se/agnete+hjorth/svartsj%C3%B6/person/xTTg2sCw-X

/Biggan Sth

Elisabet. sa...

Biggan: det har jag gjort, det är länge sedan ,-)