tisdag 6 mars 2018

Herr eller fru Gärdsmyg ....


Sommartid har vi familjen Gärdsmyg boendes i syrénsnåren inte långt från dom två kompostbehållarna. Ja, om dom bor där vet jag inte helt säkert, men dom håller i alla fall till där.
Och där kan vi höra dem varna sina småttingar när sigge är på gång och jag tänker ofta att det måhända hade varit bättre om dom hållit sig  a l l d e l e s  tysta .., nu hör han ju dem direkt.

S o m   jag tycker om den lilla fågeln med sin upprättstående stjärt!

Under besöket i Dalarna fick jag just en liten gärdsmyg i trä av pv.
Idag fick den komma ut en stund och sitta på grannen Ingers stenmur, allt medan jag tog bilden.

Vill man höra hur den låter, kan man göra det här.

På nätet (fageln.se) kan man läsa följande: 

ärdsmygens utbrednig och antalet häckande par beror mycket på hur kall vintern blir. Ända upp till 90% av bestånde försvann mellan 1975-1979. I norra Svealand och i synnerhet i Norrland, kan arten efter några stränga vintrar vara helt försvunnen. Det beror bl.a. på dess dåliga förmåga att lagra fett. Idag finns det mellan 100.000 - 500.000 par i landet.

Enligt gammal sven folktro är Gärdsmygen en trind, storhuvad liten gynnare som kilar som en liten mus kring rishögar och rotvältor, alltid med den lilla stjärten stolt pekande rätt upp. Namnet har den fått av sin vana att smyga omkring bland gärdsel och risbråtar. Den kallas också för tummeliten och baskakung i Skåne, Thomas i gärdet i Norrbotten, meshätta och gärdsgårdsmesa i Småland, mysing i Kalmartrakten och tummetott i Dalarna. Namnlistan kan göras ännu längre. Om Gärdsmygen berättas samma saga som om Kungsfågeln som ridande på örnens rygg kunde flyga högre än någon annan fågel.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Elisabeth, får jag lämna den här länken?
https://www.facebook.com/Hundstallet/?hc_ref=ARTe1bkqQlMC1mCoybgFBAtxCBkuzbxP1Y6w1CwegRJo54XO_En_lwQaLC59oaP0_0Q&fref=nf

Bert Bodin sa...

Jag tycker du ska kolla en kommentar som du fått angående den där fågeln, på Instagram.

Tycker jag. Verkligen!

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jag har ögonaböj kollat och håller till viss del med ,-)

Bert Bodin sa...

För att motverka fake news-anklagelser, lägger jag in den kommentaren här också. (För icke-instagrammare.)

Även om den är fin, har den lurat dig genom sitt beteende. Jag måste meddela att den fört dig bakom ljuset. Han är ingen gärdsmyg! Möjligen en genmodifierad törnskata. Eller kanske en korsning av de båda. I så fall en sensation. Och då ska du nog akta dig för att publicera bilder. Följden kan bli att s.k. Rikslarm går ut till alla ornitologer i landet, som då kommer att flockas kring det gula huset på en kulle i Halland och kräva att värdinnan serverar kaffe och smörgås till alla 347 personer.