torsdag 12 september 2019

Jaså, är det inte svårare ....!


Natten mot idag hade pv - tillsammans med en man från Värnamo - vakten i Skallkrokens hamn,  Någon gång i natt kom han - pv - hem utan att jag vaknade, men innan han cyklade iväg till jobbet, hann jag i alla få veta följande:

Jo, tänk er en dansk man, boendes i Estland, i 55-60-årsåldern som - utan några som helst segelkunskaper - köper en segelbåt i Norge och sedan beslutar sig för att segla hem båten till just Estland. Han tittar på andra som seglar och försöker göra likadant ..., något riktigt sjökort har han inte, inte radar heller och så går det som det går, utanför kusten här intill går han på grund och får slutligen hjälp av Sjöräddningen som tar honom till hamnen i Skallkroken. Det här hände igår, onsdag.

Väktarnatten är lång .., det blåser friskt och regnar gör det också, men så finns ju stugan där vakterna och mannen kan dricka kaffe och vänta ut natten. Det är väl tänkt att seglaren idag ska ge sig av mot Estland .., kanske via Gotland eller .., ja, han visste inte så noga vilken rutt han skulle välja.


Nu fick han i alla fall hjälp att ladda ner några sjökortsappar och så är det väl bara att hålla tummarna. I fjolsomras gick en annan dansk - även han utan sjökort - på grund i hamnen här i Stensjö och pv tog sig för pannan .., den mannen hade sin son med sig och hade inte heller minsta koll på hur det är att segla!

Forts följer kanske.

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Trial-and-errormetoden är nog inte att rekommendera i de där sammanhanget.

Evas blogg sa...

Oj, oj, oj. Lite som när folk ger sig ut i fjällen helt utan kunskap.

Anonym sa...

Jag vet inte hur många grundstötta min familj dragit loss vid vår ö där det visat sig att man navigerat efter utrivna sidor ut telefonkatalogkartan. Attityden brukar vara att det ju finns mwr vatten än grund.

/Båthuspernilla

Bert Bodin sa...

Precis vad jag tänkte också.

Elisabet. sa...

Bert Bodin, Eva på Frösön och Båthuspernilla: när vi seglade i somras och i fjol .., kunde jag ju konstatera hur ofta sjökortet togs fram och hur han hade stenkoll var vi var. Man förstår varför nu.

Turtlan sa...

Jag ska läsa högt för Sjöräddaren. Ja ni hörde ju några historier i somras ;-)
Den här kommer på topplistan. Vilken tuffing men på samma gång våghalsigt!

Vissa ska kanske hellre hålla sig på landbacken...

Elisabet. sa...

Vi hälsade på honom ikväll i hamnen. Nu såg han ut att vara femton år yngre ... hade väl duschat och blivit ”människa” igen och sjökort på USB-minne hade han skaffat. Verkar vara en klok människa med mycket funderingar om allt möjligt. En knapp vecka blir han kvar här. Spännande! ”Vänliga människor dom där sjöräddarna ...”, sa han och log.

Turtlan sa...

Ja men så är det! Du sa väl att man kunde bli medlem...? Men är man i sjönöd så får alla hjälp.

Hade han flytväst? (Hoppas så)