måndag 30 december 2019

Näst sista ....


... dagen på det här året och fastän klockan är sju minuter över nio, är det ännu ganska mörkt ute.
Fem grader varmt.
Gråmulet.

Morgonstudion på tv:n och det berättas om ungdomar som skjuter raketer mot poliser och jag tänker på dom - som i morgon - ska tjänstgöra i någon av våra större städer. Kanske tänker jag särskilt på  Malmö och å, så jag önskar att försäljning av raketer och smällare skulle förbjudas och då även med tanke på skräcken hos allehanda djur, då, när det smäller som värst.


För övrigt?
Jo, den här julen har gått i filmtittandets och bokläsandets tecken, i alla fall på hemmaplan.
Två nya böcker har jag beställt och kolossalboken av Olga Tokarszyk har jag ännu inte tagit mig an, men jag har tittat på flera bra dokumentärer; den senaste var "Med motorbåt i vikingarnas fotspår", där två tydligen kända norrmän - Øystein Bache och Rune Gokstad - (komiker, programledare) ger sig iväg på en - i mina ögon - skruttig båt; från Finland via Belarus (ja, det är ju så det ska heta numera), Ryssland, Ukraina, Rumänien, Bulgarien och slutligen kommer dom till Istanbul.
Ja, jysses, vilket äventyr!


Med båten strulade det mest hela tiden och man gick på grund och ja, det var kort sagt ett elände, men oj, så mycket gästfrihet och så många hjälpsamma människor som uppenbarade sig hela tiden.
Ibland tappar jag nästan tron på mänskligheten, nu fick jag tillbaka den!
Redan nu kan jag säga att mår man dåligt av att se sprit - framför allt vodka - då kanske man ska välja ett annat program. Det bjöds friskt på just vodka, ja, mer som om det vore en kopp kaffe.
Tack Turtlan i Karlstad som tipsade om den här serien!
(Visas på svt.play fram till och med den 22:a januari, om jag minns rätt).


Annat som hände?
Jo, min bästa väninna under åren i Malå, hennes man somnade i veckan in lugnt och fridfullt.
Så fort det gick!
Han var född 1952 och när han fick diagnosen - i mitten av december - hade han som mål att få  bara ännu en sommar i sin älskade motorbåt, den som dom inte haft så länge.
Så blev det nu inte.
Jag hoppas - för hans skull  - att det finns fina båtar där man hamnar efter döden.
Och för väninnan (och dottern som mist sin pappa) väntar nu ett annorlunda liv.

Ja, så är det.
Livet.
Det gör lite som det vill.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

De där norrmännen har gjort många resor: tuc tuc genom Indien, tuc tuc genom Finland, genom Sydostasien för att överlämna en bil till ett program mot landminor. Och kanske har jag glömt någon.

Himla trevliga allihop.

Elisabet. sa...

Cecilia N: jag har missat dem allesammans! Nu tittar jag tillsammans med pv, men han gick ut med Harry och så får vi fortsätta när han kommer in. Jag hinner dammsuga innan dom kommer tillbaka.