söndag 14 juli 2019

Hur många små söndagsfönster som helst ....


Alltid så rara Renée från Malå har varit i Berlin och tänk, tänk bara .., att hon hade med sig världens största fönsterhåv!!  

Så här skriver hon: "Att använda på din blogg om du vill. Varje blå ruta är ett litet fönster. Finns i Kaiser Wilhelm Memorial Church i Berlin. Kram från Renée."


Ruinerna av en protestantisk kyrka står bredvid en modern kyrka, vilket skapar en unik atmosfär som fångar förstörelsen och återfödseln som sker i krigets efterdyningar.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som även kallas Gedächtniskirche, är ett välkänt landmärke i Charlottenburg, forna Västberlins centrum. De allierade bombade den nyromanska 1800-talskyrkan under andra världskriget. I början av 1960-talet byggdes ett nytt, åttkantigt kyrktorn bredvid kyrkoruinerna. Besök det gamla kyrkotornet och det moderna klocktornet för att se en symbol för det förstörda Berlin och stadens beslutsamhet för återuppbyggnad.
Kejsar Wilhelm II byggde Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche till minne av sin farfar, den forne tyske kejsaren och kungen av Preussen. Beundra kyrkans utsmyckade detaljer och se hur byggnaden står i stark kontrast mot omgivningens moderna shoppingdistrikt. Kyrkan brändes nästan till marken efter bombanfall 1943. Den skadade entrén och spiran, som lokalt kallas för "den ihåliga tanden", bevarades och två nya strukturer byggdes till på var sida om ruinerna.
Utforska den moderna kyrkan och foajén för att upptäcka byggnadens uppseendeväckande inredning. Den åttkantiga kyrkan är vackert dekorerad med glasinlägg i blått, rött och gult. Vid altaret kan du se en Jesusfigur och ett kristalldekorerat kors i guld och silver.
På andra sidan av ruinerna hittar du ett 53 meter högt klocktorn och ett kapell. Klocktornet har sex bronsklockor som du kan höra slå vid olika högtider.
Besök minnessalen som ligger i den ursprungliga kyrkans skadade spira. Här kan du se bibelinspirerade mosaiker och reliefskulpturer. Beundra 16 paneler som representerar kyrkans historia och dess förstörelse, såväl som krigs- och fredssymboler.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ligger vid Breitscheidplatz i Berlins distrikt Charlottenburg, nära Berlin Zoologischer Garten. Det kostar inget att gå in i kyrkan. Gudstjänster är inplanerade två gånger om dagen på söndagar. Kyrkan är öppen varje dag och anordnar regelbundet konserter, med kör- och orgelmusik, i den moderna byggnaden.
Följ med på en gratis halvtimmestur runt i kyrkan eller boka en grupptur mot en liten avgift.  Mer information om tider och startplats för gratisturerna hittar du på kyrkans officella hemsida.

Inga kommentarer: