måndag 8 november 2021

Den andra för i höst .....


Halmstad Filmstudios andra film för den här hösten (det blir endast fyra) visade sig vara en pärla, i alla fall för mig. Filmen - "Nomadland" - regisserad av Chloé Zaho handlar om människor vilka förlorade hus och hem under den ekonomiska kollapsen i USA för ett antal år sedan. 

Vi får följa Fern - spelas av Frances McDormand f.1957 - en kvinna/änka som packar sin bil och ger sig ut på vägarna för att upptäcka livet - inte i stora städer - utan ute på landsbygden och bland gelikar. Hon tar ströjobb där hon finner dem .., det är på Amazon`s enorma lager och det är på restauranger och det handlar om betupptagning.

Denna Frances McDormand tilldelades en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll, filmen i sig fick Oscar för Bästa Film och Chloé Zaho fick en statyett för Bästa Regi. Själv tycker jag att även fotot var enastående!

Filmen handlar också om vänskap och att våga gå mot strömmen. 
Att stå för det man tror på, men visar också bristerna i ett land som USA .., ett land som för så många är drömlandet nummer 1.

Suveränt bra skådespeleri även av David Strathairn (född 1949).

Det var fullsatt i salongen vid 13.30-visningen. (Ytterligare två visningar under dagen/kvällen). Jag hade tur och satt som vanligt vid sidan av balkongen, där det är sex fåtöljer i rad efter varandra. 

Här är en - ja, i alla fall en trailer - till filmen.

För 49:- kan man se den på SF-anytime. 

4 kommentarer:

Turtlan sa...

Tack för tipset! Lockande. Smart med SF Anytime!

Elisabet. sa...

Turtlan: håll till godo! ❤️

WalkaboutSweden sa...

Låter mycket intressant.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: en lååångsam film med vackert foto och människor som delar med sig av sina liv. Underbar.