tisdag 9 november 2021

Spridda skurar ....

Nästan det allra bästa med att vara pensionär, det är att man får möjlighet att lära sig så mycket. Sen har jag ju så mycket att ta  i g e n; så mycket som jag inte kände till, så där mer än ytligt. 

Natten mot idag hade jag svårt att komma till ro och då lyssnade jag till Bildningsbyrån i P1 och avsnittet som handlade om Carl von Linné. Så helt otroligt intressant! Vilken människa! Vilken begåvning! Och vilken energi den mannen torde ha besuttit!


Några år innan jag träffade pv, hälsade jag på en annan snäll smålänning som bodde alldeles i närheten av Linnés födelsehem Råshult och dit tog han mig. Jag minns att jag tog några bilder inifrån själva huset; det var sånt vackert ljus. 
Så här såg det ut. 


Och så här. Året är 2006.


Och i en stuga intill bodde några goda vänner till smålänningen och där såg det ut så här. 

Åter till nuet. 

Idag på morgonen cyklade pv ner till hamnen för att ta upp ytterligare bommar, så där så han har gott samvete på lördag när det är allmän bomupptagning och då är han liksom dubbelbokad, såväl här som i Skallkroken. Därav jobbet här nere. 

Själv tog jag Harry med mig och gick i medvind och precis när vi kom fram var pv klar. I vattnet nära land simmade den här krabaten. Eller simmade gjorde den inte alls, den mer som kurade ihop sig och tycktes sova. Eller så var den sjuk? 


Det var rejäl motvind på hemvägen. 
Pv cyklade iväg .., harry fick springa lös då vi var helt ensamma och såå glad jag blev när han - harry - stannade till .., stod länge och tittade åt mitt håll .., tvekade någon minut och satte sedan full fart till matte! 
Och så ..., efter att ha blivit omklappad och kollat så att allt var okej (så tror jag att det var), sprang han lika fort tillbaka till husse några hundra meter bort .., husse som hojtade och undrade var kompisen tagit vägen.

Sååå trött var jag sista biten hem, så jag slog mig ner på bänken som syns i bakgrunden på bilden. Satt där en stund och gjorde ingenting. Det är alltså vid parkeringen där det sommartid är proppat med bilar.


Kom hem. 
Sträckte ut mig på soffan Ektorp .., vände blicken uppåt och kunde då konstatera att eken nu tappat nästan alla löv. Undrar vart dom blåste iväg, ty innan helgen var marken nästan täckt av prassliga eklöv? Och inga problem att nu skymta Ecke och Britts gula sommarhus.

Då kom jag att tänka på den här sjöfågeln vars namn jag inte visste. Googlade och kom till Jägareförbundets hemsida där man kan testa sina kunskaper när det gäller fåglar. Så himla roligt! Läste på om knipor, kanadagäss och vitkindade gäss (dom två sista hade jag problem att skilja åt) och hade till slut alla rätt. Stor glädje! Lite mera kunskap in i minnets byrålådor!

Allt detta idag tack vare att man får leva och vara pensionär! 
Vilken ynnest!

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Hörde detta om Linné igår.

Tycker kanske det är dags att Sverige intresserar sig.

Bert Bodin sa...

Fel på länken. Här kommer den "avklädd".

https://sverigesradio.se/artikel/hoga-hyror-hotar-unika-linnesamlingar

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, det här med hans herbarium som såldes till London! Instämmer verkligen att Sverige borde hålla ögonen öppna. Nånting för Naturhistoriska kanske eller ett eget museum?